Komercialni multipleks C

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
Cudno se mi zdi k je antena obrniena proti oddajniku.... ki ga je videt s prostim ocesom
Kaj mislis s sistemom..... antenski kabel gre direkt iz antene v tv.....brez nobenih filtrov, ojacevalcev....

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
Ma jst vidim naš oddajnik preko špagetilend, njihov oddajnik je malo bolj zahodno, tako da se ne pokrivata, je pa res mi je njihov za kak kilometer bližji....

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Verjetno je kje na netu informacija na katerem kanalo oddaja njihov oddajnik. Ampak verjetno ni to razlog, upam da so se v tem času dogovorili za uporabo različnih frekvenc vsaj ob meji

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Včeraj so na POP-u poročali, da je ponekod na Primorskem moten sprejem na Multiplexu C, zaradi makaronarskih oddajnikov. V redu naj bi bilo šele, ko se bodo zmenili na državni ravni (bi rekel ob naslednjem sv. Nikoli).
wink-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Kdaj pa se je z njimi dalo pogovarjat?
ne-ne-1.gif

Fašisti ostanejo fašisti!
evil.gif
No, ne bi rad vzel upanja kolegu @danielt, ampak to res že traja in traja. Če se ne motim, je bilo tako že pred 30 leti v Jugoslaviji. Nekaj upanja je, da bo morda drugače na račun odstranitve klovna (Berlusconi). Srečo imam glede tega, da ne živim ob meji. Če bi tam živel, bi bil nepopisno jezen! Že sedaj sem. Neverjetno je, da že v Postojni ali Rakeku na avtoradiju slišiš interference uno due tre na slo radijskih postajah.

@danielt, morda veš kakšna antena je? Se pa bojim, da bo edina možnost čim daljša Yagi antena, obrnjena v naš oddajnik. Čimdaljša ne zaradi moči ampak zaradi usmerjenosti. Da prileti relativno čim manj signala iz druge smeri, razen iz smeri osi antene. To pa je nekaj v smislu Iskre DTX-92.

roblek007

Pripravnik
19. apr 2009
228
3
18
Pojma nimam kera antena je. Je pa že precej v letih + precej dolga
smile-1.gif

Evo sem naredil test in ni nič pomagalo. Torej sem anteno iz podstrešja prestavil na streho + kar precej telovali (premikal) v najrazličnejše smeri.
Nato sem naredil še test z sobno anteno in hja dobim multiplex C ampak samo za nekaj trenutkov, nato signal pade. Enkrat celo za 30s. To meni deluje da je signal iz nekega odboja. Mogoče, ko bo sneg zapadel, bom imel celo sliko zaradi več odbojev hehe.

Kako je pri sosedih težko rečem, ker so res vsi na zvedza TV, lastovka TV oziroma Total TV. Očitno sem edini socialc na vasi. Pač TV gledam relativno malo in si ne bom delal stroška.

Tako da si sedaj izposodim še eno anteno UHF z dobitkom 14 - 16 in nato poročam. Če to ne bo delovalo je očitno črna lisa. Verjetno v tem primeru ostane rešitev sprejem signala iz drugih virov, kot sem zgoraj napisal al pa selitev
smile-1.gif

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
Anteno bom pač moral obrnit na drugi oddajnik/skalnica.... pa bo....
drugače pa mislim da imamo primorci srečo da živimo ob meji
evil.gif
... ne predstavljam si da bi mogu bit obsojen na tistih 8 slovenskih programov......Brez kakih pretegov mi TV prek DVBT najde cca 300 programov (brezplačnih) Sicer je res, da jih je od tega kakih 250 brezveznih (tv prodaje, reklame ....) Kr neki jih je pa zanimivih .... focus .....

Je pa pa jeb..a če se prerivajo s signalom.... čeprav je z digitalizacijo en VELIK napredek....

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
@danielt
Če imaš možnost testiranja, da anteno postaviš ob hišo v ''senco'' proti Italjanom in jo usmeri proti našemu oddajniku / pretvorniku.
Boš videl, če bo kaj rezultata. Bojim pa se, da dogovora glede razporeditve kanalov ob meji ne bo - ga tudi v preteklosti pri analognem oddajanju in moči oddajnika ni bilo. Vem, da nekdaj Italija ni bila včlanjena v mednarodno organizacijo in se ni bilo mogoče pogajati - za sedaj pa ne vem.

@roblek007
Verjetno ti nimaš prave antene. Povej kakšne elemente ima ta tvoja antena in dolžina le teh.
Če si pa boš sposodil pravo UHF anteno in opravil preizkus, poročaj - se bomo pogovorili dalje.
Je pa treba vedeti, da ti oddajniki za MUX C v preizkusnem obdobju še ne oddajajo s polno močjo.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Citat:
Uporabnik danielt pravi:
Kaj storiti pa ce je moc signala,100% kakovost pa,slaba in ne najde nobenega programa?
Je pa to na s. Primoskem / trstelj

Mislim da boš malo moral obračat anteno ter še prej povedat, kakšen sistem imaš. Pa kolikor vem, so vsaj prejšnja leta makaronarji motili signal na istih frekvencah. Ti norci se ne držijo nobenih evropskih predpisov

Nisem s primorske a vseeno mi gre krepko na organ; kaj so ti makaronarji, madona a niso v EU a za njih pa ne velja?
10.gif

V vse se bruselj vtika tu pa nič, qurc pa EU
13.gif

Lp&srečno!

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.310
9.516
113
EU
Naredi posnetek antene z aparatom in prilepi sliko. takoj ti povemo če je taprava.
Možno je da ti sredinska žila koaksialnega kabla nima dobrega stika z anteno, ali vtikačem za v TV. Zategni z izvijačem.

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
A majo naši tut v planu ponudit kake plačljive programe? Sosedi imajo recimo tut HBO, cinemax.... To bi bilo kar zanimivo! Bi malce razbremenili internet
smile-1.gif

roblek007

Pripravnik
19. apr 2009
228
3
18
Evo samo poročilo o stanju. Sedaj deluje in multiplex A in C. S tem da ima C polni signal A pa cca 75%.
Kaj sem naredil. Priklopil sem Še drugo UHF anteno z cca 14 rebri in je bilo stanje enako kot ga vpisujem že zgoraj, torej z samo anteno ni bilo nič narobe. Ker ni bilo nič bole sem priklopil še tole anteno kot kaže slika spodaj in je čudežno začelo delovati. Mi zna kdo razložiti, kaj je razlika med tema dvema antenama?
1878426-4221hd.jpg

Priponke

• 1878426-4221hd.jpg
    1878426-4221hd.jpg
    47,9 KB · Ogledi: 161

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Kot zgleda si bom moral omisliti sobno anteno.
Kaj gledati pri nakupu, kakšne modele morda priporočate?

Kako zadeve kaj vplivajo na zdravje, glede na to da bi bila nameščena v spalnici?

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Pri antenah imaš dobitek na določenoh kanalih ali področjih. Ta antena je bojša in ima večji dobitek od prejšnje (morda na tem kanalu) zato ti sedaj tudi vse funkcionira. Jaz osebno vedno priporačam anteno ThreeStar domačega proizvajalca. KLIK na link

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Ko se je pojavilo digitalno zemeljsko oddajanje, je obstajal nek način, da si videl, kateri oddajnik pokriva katero območje s signalom (lahko si izbral samo en oddajnik). Mogoče je bil kak dodatek za Google Earth (ne spomnim se več). Tega več ne najdem. Obstaja kaj takega za multiplex C?