Resno sprašujem, do zdaj sem bil vedno mnenja da znak 2102 (stop) ali znak 2101 (križišče s prednostno cesto) razveljavi morebitne dodatne omejitve hitrosti.
Oz. povedano drugače: eden od omenjenih znakov na stranski cesti je znak da gre za križišče.
Če znaka ni, gre za priključek.
V praksi se med vožnjo težko odločiš ali gre za križišče ali za priključek oz. kako veš ali je eno ali drugo?
Recimo izven naselja bi znak za omejitev 70 km/h, ki bi po moji razlagi veljal do križišča s stransko cesto z znakom 2101 ali 2102.
Ja? Ne? Zakaj?
tako je veljalo nekoč, do novega pravilnika, ki je stopil v veljavo leta 2015. in tako je bilo tudi logično, če vidiš znak stop ali trikotni, je to križišče in omejitev ne velja več.
v novem pravilniku iz leta 2015 pa so pozabili uskladiti 17. člen in so stvari malo dvoumne:
"(4) Prepovedi in omejitve, označene z znaki za prepovedi in omejitve (2200) ter posameznimi znaki za urejanje cestnega prometa (2407, 2408, 2409, 2409-1 in 2409-2), veljajo od mesta, kjer so postavljeni znaki, do mesta, kjer je postavljen znak o njihovem preklicu, sicer pa do prvega naslednjega križišča ali krožnega križišča javnih oziroma nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za javni cestni promet. "
jaz bi sicer rekel, da še vedno pomeni enako, saj je tako tudi bolj logično, ampak vsi vemo, da škratki birokratki berejo po črki zakona in ne po logiki