Koliko računajo fotografi..?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kok pa ti nanese na mesec? Da vidim če sem šiht zgrešil.
grin1.gif

Nisi. Čez nekaj let bodo lahko od fotografije živeli zelo redki, ostalo bo pa fotkalo ali zastonj ali pa imeli malo delo, popoldanski s.p. avtorske pogodbe in podobno poleg rednega šihta v drugi sferi.

igi

Guru
13. okt 2007
5.578
1.170
113
Celje
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
70 - 100 evrov ... po tamalem ... odvisno od tega, kaj na spletni strani ...

primer - kolegica me je prosila, da jo pofotkam v plesnih oblekah, da jih lahko prodaja ... sva se zmenila za 50 evrov. druga kolegica je želela, da ji pofotkam isto obleko, s katero bo promovirala svojo firmo oz. svoje kreatorske sposobnosti, sva bila takoj na 200 evrih ...
wink-1.gif

Pripis "odvisno za kaj" me je zmotil.... brez zamere ampak kaj tebe briga za kaj jst rabim zadevo? jst rabim recimo DOBRO SLIKO. In če imaš ti ceno po ceniku 25€/kos je to to. Pa tudi če bom jst potem z njo zaslužil 10.000€

Ali ni tako?

Ker vidim, da bom moral popraviti cenik ali pa se res podati v fotografske vode. Recimo eno leto učenja in par tisočakov opreme, pa sem zmagal. Se je sestra prejšni vikend ženila in sem že tam ugotavljal, da fotografom je pa res lepo. Sej je res cel dan, ampak za cifro, ki jo dobi (seveda ne keš) drugi cel mesec delajo...

Moram, ker so vedno teme, kako draga je montaža klime
wink-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
70 - 100 evrov ... po tamalem ... odvisno od tega, kaj na spletni strani ...

primer - kolegica me je prosila, da jo pofotkam v plesnih oblekah, da jih lahko prodaja ... sva se zmenila za 50 evrov. druga kolegica je želela, da ji pofotkam isto obleko, s katero bo promovirala svojo firmo oz. svoje kreatorske sposobnosti, sva bila takoj na 200 evrih ...
wink-1.gif

Pripis "odvisno za kaj" me je zmotil.... brez zamere ampak kaj tebe briga za kaj jst rabim zadevo? jst rabim recimo DOBRO SLIKO. In če imaš ti ceno po ceniku 25€/kos je to to. Pa tudi če bom jst potem z njo zaslužil 10.000€

Ali ni tako?

Ker vidim, da bom moral popraviti cenik ali pa se res podati v fotografske vode. Recimo eno leto učenja in par tisočakov opreme, pa sem zmagal. Se je sestra prejšni vikend ženila in sem že tam ugotavljal, da fotografom je pa res lepo. Sej je res cel dan, ampak za cifro, ki jo dobi (seveda ne keš) drugi cel mesec delajo...

Moram, ker so vedno teme, kako draga je montaža klime
wink-1.gif

ja,ampak upoštevaj ceno opreme, od fotografske do računalniške, fotografsko znanje in izkušnje...dober poročni fotograf ne postaneš v enem letu, pa če vsak vikend narediš eno poroko...pol pa k je folku škoda denarja za fotke, pa malo sorodniki fotkajo, fotke so pa katastrofalne. Res pa je, da so marsikoga čisto dovolj dobre.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Kar se pa pripisa glede uporabe tiče, je pa tako: cena fotke, če jo imaš za osebno rabo, se razlikuje, kot če boš naredil reklamne jumbo plakate v vsaki evropski prestolnici. Lahko greš pa na stock sajte, pa dobiš fotko poceni za kakršenkoli namen.

Pač fotograf določi, za kaj se sme fotka ob določeni ceni uporabljati...za kuča posao 12 evrov, za reklamo za higienske vložke 500 evrov...

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Ker se občasno ukvarjam tudi s poročno fotografijo, se čutim dolžnega, da nekaj pripomnim.
Fotkanje porok ni ne vem kako uživaško delo, niti hudičevo dober zaslužek. Enostavno je dela preveč - sestanek ali dva, predogled lokacij, potni stroški, samo na poročni dan narediš kakšnih 20 ur, postprodukcije je nekaj trdih dni, potem priprava in izdelava fotoknjige (dobrih 200 EUR), nekaj preverjanj izdelka, amortizacija opreme (fotografske, računalnik ...) in precej znanja in ogromno živcev. Če sedaj računaš, da pogosto fotografirata dva (kar nekaj nas tako dela - živci, zanesljivost, lažje pokrivanje dveh lokacij, različni koti, perspektive ...), je tisto kar ostane bolj kot ne drobiž. Pa čeprav se komu sliši 1000 EUR veliko. Ampak ni tako.

Kar pa zadeva tisto, da je cena različna glede na namen - to drži. Podobno velja tudi v drugih "fohih". V podjetju program oddamo običajnemu uporabniku po neki ceni, povsem druga cena pa je, če je namen kupca drugačen (recimo, da bo dodatno služil z našo zadevo (recimo z vgradnjo v kak sistem) in je ne zgolj uporabljal). Podobno je pri fotografiji - ko recimo prodajam na stock agenciji, dobim različne vsote, če nekdo kupi fotko za enkratno objavo/uporabo, kot pa, če bo sliko dal na naslovnico revije ali pa na podlogo za miško. Enostavno zadeva nima enake cene.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Dejstvo je, da je fotografija pri nas zelo slabo cenjena. Ko smo ravno pri porokah. Če pogledate iz drugega vidika poročencema od poroke na dolgi rok za spomin ostaneta le dve oprijemljivi stvari. To je prstan in poročni album. In med tem ko se za same ohcete zmeče ohoho denarja, od oblek, benda, pijače, najeme avtomobila mi nikoli ne bo jasno zakaj se na foto album gleda s tako nizko vrednoto. Tako recimo ni pomembno koliko se zmeče za pjačo in te zadeve, mogoče celo poročno potovanje ampak fotografi s(m)o pa (pre)dragi
rolleyes-1.gif
In kot je bilo že napovedano je delo poroke še kako zahtevno. Nekdo je omenil, da je opazoval fotografa na poroki kako jim je luštno. Jaz pravim, če je tako luštno pa poizkusite.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Mnenja glede fotografiranja poroke so očitno jasna, sam pa bi dodal še svojo izkušnjo:
Preden je kolega postal (svetovno) znan in cenjen poročni fotograf, mi je ob neki priliki zaupal največjo dilemo - nadaljevati ali pustiti to vrsto posla: vsaka poroka je stresna za fotografa, ki mu ni vseeno in toliko adrenalina in posledično živcev se ne da izgubiti skoraj nikjer drugje...
Takrat sem ga poslušal nekoliko z nezaupanjem, ko pa sem v naslednjih letih videl njegove izdelke, bral komentarje in predvsem sledil debati o nekem drugem fotografu, ki je pokvaril veselje mladoporočencema, mi je postalo bolj razumljivo o čem je takrat Miloš govoril.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Dajte vi fotografi men povedat koliko ste placani na uro raje? Tu se pogovarjamo o zneskih za katere mora nekdo cel mesec garat, vi jih prisluzite v dveh, treh dneh? Se ne mislim kregat, ker vem koliko sem pripravljen placat recimo za porocne fotke, ampak ne razumem pa logike, ce se nekdo pripelje z bmw-jem ga ej treba takoj usekat po denarnici. Sam hocem dobre fotke in bom zanje placal kolikor bo treba ampak recimo jurcka za poroko ali pa se vec se mi zdi pa lep denar in bi bilo fajn, da nehate jamBrat, ker clovek misli, da vam na koncu ostane za kavo pa sok.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
glej - ne splača se ti, če ti rečem plačilo na uro oz. po fotki.

recimo, da je ura fotografa 10€. poroka traja cel dan, recimo, da delaš 15 ur. narediš nekje 1500 fotk. na fotko porabiš nekje 5 minut da jo porihtaš obdelaš, shraniš. do the math ...

125 ur ... prideš na 1250€ ...
wink-1.gif
pa če računaš še izdelavo fotoalbuma ... še dodatnih 30 ur ...

oz. ker se na poroke ne spoznam ... lahko delim z vami mojo doktrino, se pravi športni ples.

tam sem tri dni, fotkam od 10h, ko se dancefloor odpre, do konca ... kar je spet odvisno od situacije, ampak v povprečju nekje do polnoči, 1h. skratka, se nabere ur. vsaka tekma traja vsaj dva dni, če traja tri dni ali več, raje ne pomislim.

organizatorji želijo imeti nekje 20 fotografij takoj, za medijske objave in vse, kar pomeni, da moram takoj po končanem delu za računalnik, izbrati teh 20 fotografij, ter jih poslati. seveda je fino, da večino fotografij obdelam čimprej, pa če ti rečem, da v enem dnevu naredim nekje cca. 4000 fotografij (to so tiste, ki so na ekrančku videti solidno, a je dejansko uporabna, se pozna šele na kompu, s tem, da je plesna fotografija sploh specifična, ker ni vsaka fotka takoj dobra ...) ... skratka, po parih urah spanja (med tekmovalnim vikendom se mi še ni zgodilo, da bi spal več kot 4 ure na noč), sledi nov dan in nove fotografije, se pravi ponovimo vajo.

ko je tekmovalnega vikenda konec, rabim 2 dni, da pregledam in obdelam fotografije ... enkrat je nek organizator želel od mene še fotobook, je šlo še dodatna dva dneva (ker je pač organizator bil takrat predsednik svetovne plesne zveze, tekmovanje pa Monaco Open, kjer enostavno ne moreš nekaj na brzino skup zmetat) ... in za vse skupaj izdal račun za 1700€ (dogovorjeni smo bili za 2000€, a sem jim dal popust, ker so mi priskrbeli dober hotel ter pokrili potne stroške in vse ...) ... in to je bil nadstandarden račun ... več kot 1000€ ponavadi ne dobim, če pa že, pa je to zgolj zaradi moje iznajdljivosti ...

kar se tiče pa cene fotografij - primer - Nadiya Bychkova in Miha Vodičar sta mojo fotografijo odkupila v paketu (cel DVD) za nekih 30€. njun sponzor je te fotografije videl in me konktaktiral za sponzorsko oz. reklamno kampanijo, kjer se je izdelalo 3 velike plakate iz treh različnih fotografij ... in so sami rekli, ker bo v promocijske namene, in ker gre za več fotografij, mi ponudijo 300€ ... v tujini je vse drugače, predvsem pa je (dobra) fotografija še posebej cenjena.

letos se je ena od njunih fotografij naredila tudi za plakat Slovenian Opna 2010 ... za promocijo oz. vabljenje obiskovalcev, seveda ne bo fotka 25€ (pa pazi, to je neto cena v tujini, pri nas če dobiš neto 15€ na editorial fotko, je ogromno ...)

Nazadnje urejeno:

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Ma sam jamBrat znate. Recimo da za opremo potrebujete 10000€. Recimo da naredite šolo fotografije. Če si zagnan ter hkrati dober rabiš nekaj let da dobiš renome resnično dobrega fotografa. Torej če narediš 2 poroke na mesec, je to 2000€. Za ti 2 poroki ponucaš 14 dni. Pol ali imaš 14 dni počitnic ali pa imaš še kak atelje, kjer tudi delaš. In še iz tistega potegneš kakega jurja na mesec. Na koncu ti lahko ostane(pogoj- če si priden, če si iznajdljiv in če si dober ) ostane tudi po 3k€, pa ne delaš nobenega fizičnega dela, ješ in piješ kar ti srce poželi, edino kar je da pač par dni ne spiš ravno dost.

Sam očitno se vi ne zavedate, da ljudje delajo pa cel mesec po 8 ur + nadure in nakoncu majo konkretno plačo če jo imajo čez 1200€.

Kar se pa znanja tiče je pa tako. Tehnologija gre naprej, in včasih si moral za dobro fotografijo res obvladati popolnoma vse, danes pa vam aparat polovico stvari naredi sam. Primerček: stabilizator slike. Tudi če ne narediš kvalitetnega posnetka se da čuda naredit s photoshopom. Ne rabiš sam razvijat slik, ampak to naredi printer namesto tebe.

Kar se tiče pa ansambla in podobnih stvari, ki je nekdo omenjal da za njih se zmeče pa ogromno denarja. Ansambel je najpomembnejša stvar na poroki. Zaradi njih si ljudje zapovnejo poroko kot odlično oz.. kot slabo. Poroka je pa odlična ko se svati zabavajo, ker oni pričarajo vzdušje na poroki, ne pa fotografi.

Nikoli nisem rekel da si fotografi ne zaslužijo plačila, NIKOLI. Gre mi pa na živce ko se tuk jamBra iz njihove strani. Ker konc koncev je posameznik tako plačan kolker je iznajdljiv.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Če je jurja poroka, je v tem cca. 300-350 EUR stroškov (izdelava fotoknjige, potni stroški, ...). Torej ostane 650/700 EUR - bruto. Dela je recimo za delovni teden. Odšteješ davke in ti ostane recimo 500. Če sta dva (večinoma pri resnih sta), razdeliš na dva dela in ti neto ostane 250 EUR. Za delovni teden.
Ob tem, da moraš upoštevati, da boš zagotovo prej/večrkrat menjal opremo (fotooprema, računalniška oprema) in moraš torej en del vlagati v to.
Ob tem gre precej živcev in zadeva ni primerljiva s fotografiranjem kakšnega drugega dogodka.

Skratka - nekaj denarcev kapne, ni pa to nek hud zaslužek, kot si to kdo predstavlja.

Je pa res, da vmes poješ kakšen piškot, spiješ kozarček in imaš tudi kosilo in večerjo
cheer.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Od kdaj pa se pogovarjamo o bruto zneskih?
smile-1.gif
Pa kar se dveh tice ( o resnih fotografih), ti verjetno ne vzamejo zgolj jurja. Pa tudi dvomim, da je s poroko efektivnega dela za en teden.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Pa sej tle nihče ne jamBra, samo govorimo o zneskih oz. opravičljivost le teh. Ne pa mislit, da je poroka kar vsak teden skozi celo leto. Ve se kdaj je sezona porok in samo od porok jih pri nas ne živi veliko, tako da očitno ni tako hudo dober biznis kot nekateri pišete primerjave koliko mora delavec delati. Pa naj gre ta taisti delavec po puf na banko, vzame 15.000€ krede, naredi en tečaj, kupi računalnik in opremo in gre fotkat. Sej po vaše bo imel itak hiter noter prineseno
hysterical-1.gif

In ja, je ansamberl pomemben, tudi obleka je pomebna pa še miljon drugih zadev. Ampak če za pjačo in narezek po uradnem delu, pa po cerkvenem delu, pa še vmes na parkirišču ni problem dati jurja evov (ali celo še enkrat toliko), kako da je tak problem to dat nekomu, ki ti bo dejansko dal nekaj kar boš lahko ogledoval in kazal naokoli celo življenje + tvoji potomci? Tega ne razumem. Oz. ne me narobe razumet, jaz vem, da vse to mora biti ampak je ob tem fotografija pri nas mnogo podcenjena pa ne iz vidika zaslužka fotografa ampak iz psihološkega vidika.

O raznih uživancijah kot fotograf na poroki pa raje nebi ker očitno tisti, ki je to napisal še ni na poroki fotkal. Zame je to eno izmed najbolj stresnih opravil, kar sem jih kdaj poizkusil. Če je kakšen fotograf na poroki hladen kot špricer, potem svaka mu čast, jaz vem da nisem. Zajebati v ključnih momentih ti noben PS ne pomaga, odgovornost je pa ogromna. Dober razen če si lufter pa se ti jebe kakšne fotke boš dal od sebe. Priprav je celga fuka, stroškov je tudi kar nekaj, živcev pa ohoho...sem se spomnil moram ravno po persene, ker mam jutr eno poroko
evil.gif

Tako, da..pejte veselo na delo, pa pejte fotkat poroke, sej je simpl, zaslužki po vaše pa bajni, možnost ima pa vsak
wink-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Kakor želiš. Jaz sem povedal svojo računico.

Oprema pa kar gre - ne boš verjel kolikokrat se jo polije s kakšno juho, vinom ...
stupid-1.gif
) in kakšno knjigo.

Malo je tudi takih, ki bi imeli 4 poroke na mesec - sploh, ker so bolj kot ne zgoščene v določene mesece.

No, pa pustimo tole - da ne zaidemo. Poba je spraševal o ceni za fotkanje.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Od kdaj pa se pogovarjamo o bruto zneskih?
smile-1.gif
Pa kar se dveh tice ( o resnih fotografih), ti verjetno ne vzamejo zgolj jurja. Pa tudi dvomim, da je s poroko efektivnega dela za en teden.

Ja s štirimi porakami na mesec bi se sigurno dalo živeti. Ampak a je realno možno imeti skozi CELO leto imeti 4 poroke na mesec? Pa tudi, če..osebno nebi zdržavl tempa. Iz psihološkega vidika so mi preveč stresne in jih delam ene 5-7 na leto pa še to zaradi tega ker sem jih primoran iz finančnega vidika. Če bi imel drugo opcijo fotkati še kaj drugega (da bi prinesel teh nekaj porok noter), verjami, da me na porokah ne vidijo. Kot drugo pa ja, jaz osebno delam poroko en teden (ob redni službi seveda, vključeno pa z foto knjigo in video predstavitvijo na DVDju). In take zadeve gledati postavke na uro je nesmisel. A frizerja ženske plačate na uro? A ima mahankar 5€ uro?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Evo - spet si me malo prehitel
evil.gif

Se pa strinjam, da je fotkanje porok zelo stresno. Jaz priznam, da še danes ne spim v zadnji noči - pa ne zaradi seksa, pač pa zaradi stresa.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Kakor želiš. Jaz sem povedal svojo računico.

No, pa pustimo tole - da ne zaidemo. Poba je spraševal o ceni za fotkanje.

Agree.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
5 eur na uro pa službeno opremo, da dobim ... ni šans ...

kdor misli, da je fotografija lahko delo, se pošteno moti.

sam imam službeno opremo, a vseeno - če bi mi nekdo ponudil 5 eur na uro in službeno opremo, bi ga malce povprašal po zdravju. ker že samo trogat naokoli stvari, je precej fizično opravilo, da ne govorim o ujemanju enkratnih momentov. reportažni fotografi (med katere spadajo tudi poročni fotografi) imamo možnost ujeti moment samo enkrat, tak moment se ne bo ponovil, pa naj bo to natikanje prstanov ali pa kako se Kresalovi čeveljček sezuje in ji ga Goršek natakne na nogico, medtem, ko je on na kolenih ... če to zamudiš, nimaš fotke.

če na traku nekaj zafrkneš, ne vem, čevlju na traku narobe zalimaš podplat - ni problema, popraviš. kako boš popravil zamujen trenutek?

tega nekdo, ki sicer dela 8 ur za trakom, pa tudi če gre na tečaj, ne bo ujel ... to so izkušnje, ki pridejo z leti in leti škljocanja (pa še to ne vsem ...
redface-1.gif
)

tehnika je res šla naprej, ampak tudi tehnika ni vse. sam imam opremo, ki je in ni stabilizirana - sploh ko delam plesno fotografijo, je vsa stabilizacija izklopljena ... cenim fotografe, ki so včasih delali na film, vsaka jim čast, ampak tudi na digitalu je potrebno veliko iznajdljivosti, veliko domiselnosti in domišljije, sploh pa ni res to, da se fotke enostavno sprinta - je potrebno fotografijo prilagodit temu, da se sprinta fotka lepo. no, nekdo, ki je laik, tega res da ne opazi, ampak ostali, ki se s tem bavimo, pa opazimo.

ni vse v tem, da se stvar samo šklocne - pomembno je vse, kakšen je kader, kakšno svetlobo nastaviš, kako to svetlobo izkoristiš v svojo prid ...

je lepo, nič ne jamBram, vse me boli, ker sem cele dneve v pogonu, skačem naokoli s 15 kg opreme za vratom in na rami, a vseeno delam, kar si res želim in za ta znesek, ki ga na mesec dobim, sem lahko vesel, da ga imam. mnogi še tega nimajo, čeprav, glede na količino dela, ki ga imam, bi lahko bila plača višja, to bo vedno tako, ampak to mi ni tako pomembno, 100 eur gor ali, bolj pomembno se mi zdi to, da bi bila fotografija v Sloveniji bolj cenjena, predvsem pa bolj spoštovana. samo v naši karavani je toliko enih fotografov, ki nimajo pojma o pojmu in delajo šrot fotografije, a pridejo skozi, ker jih dajejo pod ceno - ker je urednikom malo mar, kaj je res dobra fotografija ... in na tem se že kar nekaj časa dela pri nas - da bo fotograf in njegov izdelek bolj cenjen.