Koliko računajo fotografi..?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Nimam nobene predstave kakšna je cena storitve za fotografiranje - recimo da fotograf pride v firmo, pofotka 10 motivov, cca. eno uro dela. Pripravljamo eno spletno stran in bi rabili nekaj malo boljših posnetkov, sedaj pa se odločamo ali pofotkamo sami ali najamemo profija? Neke hude obdelave fotk nebi potrebovali.. Pa gre za majhno firmo, plačilo na roke, takoj.

Hvala!

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
70 - 100 evrov ... po tamalem ... odvisno od tega, kaj na spletni strani ...

primer - kolegica me je prosila, da jo pofotkam v plesnih oblekah, da jih lahko prodaja ... sva se zmenila za 50 evrov. druga kolegica je želela, da ji pofotkam isto obleko, s katero bo promovirala svojo firmo oz. svoje kreatorske sposobnosti, sva bila takoj na 200 evrih ...
wink-1.gif

eno je editorial fotografija (za revije), drugo pa komercialna fotografija (za kar mislim, da gre v vašem primeru).

sam sicer pravim, da za 150 evrov sploh ne pridem, ampak - vi pravite na roke.
wink-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Za 10 motivov ce mene vprasas ne potrebujes ene ure in glede na to, da imam obcutek da bo za spletno stran, ki ne bo super druper ampak bolj zato, da si na internetu bi sam poslikal. Zato, da mi nekdo naredi 10 fotk brez obdelave mu vec kot 50 ne bi nikoli dal.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Razprave te vrste so precej pogoste na forumih, zelo različna pa so mnenja o 'pošteni' ceni.

@MUC: verjetno bi želel plačati čim manj, pa vseeno dobiti soliden izdelek, ne kakšnih prežganin in stresnih kadrov. Torej bi to moral biti fotograf vsaj z osnovnim znanjem in solidno opremo (ni nujno DSLR) Pošteno plačilo, za katerega bi marsikdo takšnih prišel, poslikal in predal vsaj osnovno obdelane posnetke je med 80 in 150€, če gre za 'keš' kakor praviš. Seveda je odvisno tudi od tega kam je treba priti in kdaj. Morda se vam tudi bolj splača kupiti kakšnega od kompaktnih digitalcev in problemov s fotografi ne bo...

Glede poroke pa takole: drugi fotograf ima bistveno lažje delo od prvega in si lahko privošči marsikaj. Cena je lahko minimalna, skoraj simbolična, torej 5 €/sliko in seveda hrana ter pijača, lahko pa sestaviš album, ga daš natisnit in bo iztržek zanesljivo veliko večji.

LP

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Za denar bos dobil temu primerno kvaliteto. Lahko da bo nekdo prisel izpod cene naresti, samo bos to dozivel zelo redko.
Za 1uro dela da dobis ven material za spletko in kak katalog, izpod 300 ne pridem. Poznam pa veliko takih ki bojo od 500-700 racunali,
sploh ce je potrebno se kake reflektorje s sabo prinesti.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Za tak denar 500 EUR na shooting grem pa hitro v šolo za fotografe
smile-1.gif
V mislih sem imel bolj 50 EUR, prišel bi po majstra iskat in ga pripeljal nazaj - predpostavljam da je iz LJ, skupaj bi to bilo 2 uri.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Hm.
Po pravici povedano, tudi sam poznam veliko poklicnih fotografov, pa vendar se ne morem spomniti, da bi kje slišal (ali prebral) da je kdo od njih kdaj računal za eno uro omenjenih 700€.
Glede na razpon cen pri fotografiranju kompletne poroke z vsemi albumi vred, ki se giblje od 300 pa do 2000€, se mi zdi omenjanje ene ure dela za 700€ nekoliko pretirana številka.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Ni to neka stalna cena, ker je malo firm toliko pripravljeno dati. Vem pa za ogromno shootingov, kjer je 500eur takoj padlo. Nic vec kot uro slikanja, s predpripravami luck stojal itd.. Vecinoma osebne promocije, se pravi slikanje ljudi, prostorov, da se s slikami podjetje predstavi, prav tako pa tudi slikanje izdelkov na licu samem za kataloge. So pa tudi po vec dobivali, samo to je nepreverjeno.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kukr so zraven zunanje luči, se pravi dodatni fleši, je to prec dražje - prvič zato, ker je treba seveda opremo amortizirat, in taka oprema ni poceni, drugič pa preprosto zato, ker je to res treba obvladat, da to pride ven tako kot mora. to je ekstra znanje, ki seveda ni poceni.

če pa se gre za nek dogodek (tip fotografije, kakršne se grem jaz, se pravi, recimo temu "reportažna fotografija"), pa kot pravim - če izstavim račun, ga pod 150€ ne boš videl. in stojim za svojo kvaliteto. (takoj pride ena urca dela in ponavadi v tej urici dela naredim veliko materiala, oddam recimo 150 uporabnih fotk - tudi, če bi jih samo 10 - 20, sem uravičil svojo ceno, ker neto cena fotke na trgu je nekje 10€ navzgor).

vsak, ki protestira, da sem drag, mu rečem, naj pa vzame koga cenejšega, vendar se naj potem ne obrača name, ker mu cenejši ne bo dostavil ustreznih fotk. enkrat sem tako že pokasiral dobre denarce, ker so me potem naknadno klicali, pa sem jim rekel, da je cena fotke 20€ bruto (se pravi nekje 13€ neto - s tem, da sem jim dal originale, primerne tudi za posterje, jumbo plakate) in vseh 26 fotk, ki sem jim jih dal/prodal, je bilo res uporabnih in dobrih ... če bi takrat me vzeli za cel dogodek, bi jih prišlo 300€, tako pa 520€ ... kaj se bolj splača ...
wink-1.gif

je pa tudi paradoks - ena reportaža, tista prava reportaža, katero delaš nekje od 1 tedna do tudi 1 leta, pa stane 500€ oz. 2000€ ...

za eno poroko pa dobiš komot 1000€ ...
wink-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zdj, k se mi ne da več freelensat, ne dost, samo ... so redni prilivi, pa včasih se naredi, da je več, nikoli pa ni manj, kot je bilo to prej.

čeprav, ravno zdaj debatiram s kolegom, da se odpirajo nova vrata in to ... mogoče bo še kak bonus postal reden ...
grin1.gif

definitivno pa, za količino dela, ki ga imam, vsaj 300€ premalo ...
tongue-1.gif
ni mi pa hudega, priznam ...

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Jaz mesecno nekje 1000 eur zasluzim z fotkanjem. Malo tega, malo onega. Ni bohvekaj, ampak itak ne zivim od tega. Drugace pa tudi jaz se pod 150 eur sploh ne pogovarjam, pa ni vazno kaj grem slikat.