kukr so zraven zunanje luči, se pravi dodatni fleši, je to prec dražje - prvič zato, ker je treba seveda opremo amortizirat, in taka oprema ni poceni, drugič pa preprosto zato, ker je to res treba obvladat, da to pride ven tako kot mora. to je ekstra znanje, ki seveda ni poceni.
če pa se gre za nek dogodek (tip fotografije, kakršne se grem jaz, se pravi, recimo temu "reportažna fotografija"), pa kot pravim - če izstavim račun, ga pod 150€ ne boš videl. in stojim za svojo kvaliteto. (takoj pride ena urca dela in ponavadi v tej urici dela naredim veliko materiala, oddam recimo 150 uporabnih fotk - tudi, če bi jih samo 10 - 20, sem uravičil svojo ceno, ker neto cena fotke na trgu je nekje 10€ navzgor).
vsak, ki protestira, da sem drag, mu rečem, naj pa vzame koga cenejšega, vendar se naj potem ne obrača name, ker mu cenejši ne bo dostavil ustreznih fotk. enkrat sem tako že pokasiral dobre denarce, ker so me potem naknadno klicali, pa sem jim rekel, da je cena fotke 20€ bruto (se pravi nekje 13€ neto - s tem, da sem jim dal originale, primerne tudi za posterje, jumbo plakate) in vseh 26 fotk, ki sem jim jih dal/prodal, je bilo res uporabnih in dobrih ... če bi takrat me vzeli za cel dogodek, bi jih prišlo 300€, tako pa 520€ ... kaj se bolj splača ...
je pa tudi paradoks - ena reportaža, tista prava reportaža, katero delaš nekje od 1 tedna do tudi 1 leta, pa stane 500€ oz. 2000€ ...
za eno poroko pa dobiš komot 1000€ ...