koliko profila za zimo

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
verjetno že 100x napisano vse skupaj ampak zadnje dni sem slišal ,da more bit za zimo 4,5 mm profila na gumah.....ma od kdaj....a ni blo 3 mm?

A kdo kaj ve o tem?

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Med 15. 11. in 15. 3. morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo, ki jo sestavljajo 4 zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in ustrezno velike snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru uporabe letnih pnevmatik snežne verige vsaj za stalno vklopljeno os.
Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, morajo imeti zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali na vseh kolesih letne pnevmatike in ustrezne snežne verige in lopato v priboru. Na priobalnem območju, ki se zaključi na območju Kozina – Kastelec – Podgorje, je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z min. globino profila 3 mm.

Predpisana kazen za neustrezno zimsko opremo osebnih vozil je 120 EUR, če pa je zaradi neustrezne opreme promet oviran, se po zakonu voznik kaznuje s 400 EUR.

BTW..., eni 2 sekundi sem potreboval da sem našel.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
delam delam..pa ne uspem iskat toliko po netu...samo ki mi trdijo da 4,5...pa nisem bil prepričan..sem mislil ,da je kaj novega prišlo ven ,ker ta naš zakon se tako hitro menjuje ,da se še tinta prav ne posuši.

Hvala lepa.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja res. On mora pa na alter in sporočilo napisat, potem pa še pogledat, če je kdo odgovoril.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
UU jebela, pa je res 3. Sem mel v glavi za letne da je 4. Super. Ketne v gepek in akcija dalje, če bo le tako lepo meril na srediti
evil.gif
kot tale gospod.

pnevmatike-1.jpg

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
UU jebela, pa je res 3. Sem mel v glavi za letne da je 4. Super. Ketne v gepek in akcija dalje, če bo le tako lepo meril na srediti
evil.gif
kot tale gospod.

pnevmatike-1.jpg

hysterical-1.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
To je bil samo prikaz merjenja.
Tako, da je je popolnoma nepomembno ali je 0,5mm ali 7mm.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Ok da izkoristim temo, vem da je bilo že velikokrat vprašanje postavljeno ampak odgovora pa nisem nikoli dobil.

KJE se meri profil gume (zakonsko)?
a. tam kjer ga je najmanj?
b. tam kjer ga je naveč?
c. tam kjer je marker?
d. na sredini?
e. na robu?

.. namreč sodobne gume imajo čudno oblikovan profil in ga je po robovih manj, velikokrat je tam tudi obraba največja. Recimo meni se mehke zimske gume obrabijo na robu precej hitreje kot pa po sredini, to pomeni da je na sredini 5mm, na markerju (ki je nekje med robom in sredino) ga je 4mm, na robu pa 3mm ali manj. Ali je taka guma torej zakonsko ustrezna?

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Najbolje, da napišeš mejl temu policistu k je zgoraj na sliki.
Vodja Specializirane enote za nadzor prometa, mladen.loncar[at]policija.si
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ne ne, vsi bodo pametovali, kako simpl je, da to itak vsak ve, pa kak te ti ne veš, povedal pa noben ne bo.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Sej razumem, stvar v praksi zgleda takole da "definicija globine profila, ni nikjer zapisana", kar pomeni da blondinki z bujni oprsjem merijo na 8h mestih dokler ne najdejo kakšne jamice, ki ustreza zakonu. Če pa patrulja naleti na nekega mladeniča, ki ima na zadnjih sedežih 400 ajfonov (uradno uvoženih, s podpisom carine in slovenskimi navodili, bele barve) bodo pa zagotovo merili profil čisto ob robu, kjer se tekalna plast že upogiba proti boku!
evil.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
To sem jaz našel...ne vem pa če obstaja kaka nova verzija :D

17 Uradni list RS, št. 17/2000 z dne 25. 2. 2000

6. člen

(1) Globina kanalov v dezenu (merjena v glavnih kanalih) mora biti po obsegu in širini na pnevmatikah vozil kategorij M1 in N1 ter njihovih priklopnih vozilih najmanj 1,6 mm, na motornih kolesih najmanj 1 mm in na drugih vozilih najmanj 2 mm.

(2) Določilo prvega odstavka tega člena ne velja za vozila muzejske vrednosti, ki so bila originalno opremljena s pnevmatikami, katerih globina kanalov v dezenu je bila pri novih pnevmatikah manjša od 1,6 mm oziroma 1 mm, če se taka vozila ne uporabljajo na javnih cestah. Ne glede na to določilo pa se taka vozila lahko uporabljajo na rallyjih veteranov ali podobnih prireditvah. Ravno tako določilo prvega odstavka tega člena ne velja za traktorje in motokultivatorje ter njihove priklopnike.

(3) Kanali v dezenu se lahko poglabljajo le pri pnevmatikah, ki so za to predvidene in imajo na boku oznako »REGROOVABLE« ali temu ustrezno oznako njihovega proizvajalca.

(4) Pnevmatike za vozila kategorij M1 in N1 ter motorna kolesa (kategorija L) se ne smejo narezovati.

(5) Narezane pnevmatike se ne smejo uporabljati na prednjih oseh motornih vozil, na vozilih, ki prevažajo nevarno blago, pa se ne smejo uporabljati v nobenem primeru.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
P R A V I L N I K
o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil

71. člen

(1) Globina kanalov v dezenu pnevmatik se meri v glavnih kanalih prečno, po obodu dezena. Izmerjena vrednost v mm se za posamezno kolo vpiše na eno decimalno mesto natančno.

(2) V evidenco registriranih vozil in v zapisnik o tehničnem pregledu vozila se kot rezultat meritve vpiše minimalna globina profila v pnevmatikah za posamezno kolo.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Sedaj vem pa toliko kot prej, recimo večina sodobnih zimskih gum nima "glavnih" kanalov, ampak so krajši kanali postavljeni prečno na tekalno plast. Tam je debelina variabilna kot sem omenil (na obodu manj, v sredini več).

Pa kolikor zastopim, ti na tehničnem pregledu preverijo globino profila in ti zapišejo v zapisnik min. izmerjeno globino profila za vsako gumo. Tega tudi še nisem doživel ... mogoče velja samo za izredni pregled?

Večina kanalov omenjenih iz prve točke se zvezno zaključi na obod gume. To pomeni, da je po prej opisani definiciji min. globina enaka 0 mm (kako veš kje se konča kanal?!)!

Torej še enkrat ponavljam vprašanje, kako je s tem v praksi!

Meni se itak edino logično zdi da se upošteva meritev na mestu kjer je marker obrabe (a niso celo zakonsko predpisani ti markerji?), samo po tej logiki imam doma v kleti par izpravnih pnevmatik, katere so so na robovih brez profila!
evil.gif