Koliko plošč

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Toliko da je morala prešarna v Jugotonu met nočne in dnevne službe...
smile-1.gif

22. jul 2007
1.401
59
48
Album Kad bi bio bijelo dugme je za tisti čas z nekja čez 40000 prodanih primerkov postavil nov rekord v prodaji kašne yu- skupine do tedaj....... album Šta bi dao da si na mom mjestu jebil prodan v okoli 245000 primerkih za prodanih 100000 plošč je takrat jugoton enostavno izumil dijamantno ploščo......
sicer pa boš največ odgovorov in informacij o skupini, delovanju, in vsem ostalem našel na dugmic forumu

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
56
28
To sicer ne bi vedel, sem pa poslušal intervju z Bregovičem, kjer je bilo rečeno, da jih je sam, po Dugmetu, prodal 7 miljonov. Noro.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Ja, v časih vinilk so avtorji z izdajanjem svoje glasbe še služili. Nato je prišla kaseta in z njo kopiranje. Kasneje CD.
Danes pa: raje ne govorim.
Tehnologija (kopiranje glasbe praktično brez izgub, splet) je tako shebala avtorje, da to ni res.

Čisto odgovorno trdim, da bi danes bend, če bi bil tako popularen kot so bili gumbi (ali pa če hočete Beatlesi) zaslužil manj kot 5% dohodka od tistega, kar so zaslužili takrat!
Danes mnogi (tudi kvalitetni) glasbeniki pišejo, igrajo muziko le za svoj (ranjeni) ego. Svojo glasbo dajejo na splet in so veseli, da jim sploh kdo kaj dolpotegne. Žalostno!

In nedvomno je res, da avtorstvo ŠE NIKOLI ni bilo tako malo plačano, kot je danes. Govorim o glasbi (poznam nekaj glasbenikov, ter njihove katastrofalne zaslužke), pa tudi o fotografiji.
Skratka: zahvaljujoč tej čudoviti tehnologiji imamo katastrofo. Ter (skoraj popolnoma) prazen žep...

Koliko plošč albuma Jožica je pred 30-imi leti prodal Marjan Smode? Smode: Z Jožico res še vedno držim absolutni rekord po prodaji plošč v Sloveniji s 127 000 izvodi...

Če je od vsake dobil le eno nemško marko (pol evra), je z Jožico zaslužil 60.000 evrov.
Danes NI ŠANS, da bi katerikoli slovenski glasbenik z albumom zaslužil 5.000 evrov. Prodajne številke (CD-ji) so med 500 ter (zelo redko) 2000 izvodov.

Se opravičujem za off topic.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Morda imaš prav glede cifer (čeprav sem malo skeptičen), vsekakor pa mislim, da je v končni fazi to nekaj dobrega in ne nekaj slabega, kot ti to prikazuješ. Avtorji in založbe niso žrtve poslušalcev, temveč kvečjemu žrtve svoje lastne togosti, ega in hlastanja po denarju, kjer se ne znajo učinkovito prilagoditi novostim na področju tehnologije. Kdor v mislih živi v preteklosti in preklinja čez cel svet, ker se je premaknil v prihodnost - ta v mojih očeh ne požanje prav nič sočutja ali razumevanja, kvečjemu pomilovanje.

Pač pojavila se je potreba po redefiniranju avtorskih pravic. Gonjenje nostalgičnih misli je na tem mestu rahlo neprimerno.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Včasih je bila glasba poceni, danes ni. Včasih je šla večina denarja avtorjem, danes gre parim osebam na vrhu založb.

Da je za to krivo nelegalno kopiranje glasbe, je samo slab izgovor.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Morda imaš prav glede cifer (čeprav sem malo skeptičen), vsekakor pa mislim, da je v končni fazi to nekaj dobrega in ne nekaj slabega, kot ti to prikazuješ. Avtorji in založbe niso žrtve poslušalcev, temveč kvečjemu žrtve svoje lastne togosti, ega in hlastanja po denarju, kjer se ne znajo učinkovito prilagoditi novostim na področju tehnologije. Kdor v mislih živi v preteklosti in preklinja čez cel svet, ker se je premaknil v prihodnost - ta v mojih očeh ne požanje prav nič sočutja ali razumevanja, kvečjemu pomilovanje.

Cifre so uradne ter splošno znane. Mlajši si očitno sploh ne znate predstavljati, kakšna so bila sedemdeseta in osemdeseta leta.
Pristajate na teorijo enakih želodcev: če ima delavec 600 evrov, avtor nikakor ne sme zaslužiti več kot 650 evrov.

Ne gre za življenje v preteklosti. Gre za zdravo pamet, ki je sicer na žalost ni več in za spoštovanje avtorskih del, pa naj bo to fotografija, glasba, video, ali kaj četrtega.

Dober avtor si VSEKAKOR zasluži, da zasluži mesečno 2, 3, 5 ali celo 10.000 evrov. Tudi v Sloveniji!
Žal se bodo nekateri avtorji (ki jim kradejo na spletu vsebine) naveličali borbe z spletom, nenehmnega kontroliranje, kje na spletu se bodo pojavile njihove (ukradene) fotografije, ali (ukradena) glasba, se do konca utrudili in mogoče, če jih bo kdo zaposlil, šli v državne službe, da bodo imeli vsaj zagotovljen denar za položnice in mogoče še za kakšno pico in pivo.

Do kraja krivično je namreč, da nek soliden in povprečen avtor z svojim avtorskim delovanjem zasluži (recimo) LE toliko, kot neka tajnica na nekem ministrstvu, ki dviguje telefone in prenaša papirje iz nadstropja v nadstropje.

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Pač pojavila se je potreba po redefiniranju avtorskih pravic. Gonjenje nostalgičnih misli je na tem mestu rahlo neprimerno.

Nobene redifinicije ne bo! Upam vsaj...
Najbrž ne veš da je Slovenija v letu 2009 (2008?) podaljšala/dvignila takoimenovani public domain - pravico do javne uporabe avtorskih del s 50 na 70 let. Po novem torej avtor, ali njegovi dediči lahko 70 let dobivajo denar od prodaje/uporabe nekega avtorskega dela.

Nič drugače, kot če nekdo kupi stanovanje, ali zgradi hišo (kar je, mimogrede - docela NEavtorsko), pa potem nepremičnino oddaja 70 let, mogoče celo 200 let. In vleče letno 6.000 - 30.000 evrov rente.

Očitno vas ljudje, ki živijo od rente, ne motijo, avtorjem pa bi dali, če bi bilo po vašem, delavske plače v fiksnem znesu.
In jih za nameček mogoče nagnali v fabrike in jim ne bi dovolili več, da doma cele dneve in noči razmišljajo o svojih projektih. Razmišljanje (in izobraževanje) pa itak ni delo, kajne...

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da si ti tisti, ki ne razume povsem. Primerjanje materialnega lastništva in intelektualnega lastništva se mi ne zdi primerno.

Sam pojmujem intelektualno lastnino kot javno dobro, saj služi napredku človeške družbe (dobro, umetnost lahko v določeni meri črtaš iz te definicije). Materialna lastnina po drugi strani, pa je bolj ali manj sama sebi namen in je kot taka pač relikt družbe, ki forsira posesivnost.

Saj vem, da je takšno razmišljanje (precej) utopično in da je naša civilizacija zelo nezrela kar se tiče odgovornega obnašanja in vizij prihodnosti. Ne boš me pa nikakor prepričal, da se mi bo smilil kdo, čigar delo se s pomočjo (danes) nelegalnih kanalov hitro širi po svetu. To je lahko kvečjemu dobro za svet, čeprav bo "avtor" zaradi malce bolj (materialno) reven.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Torej je skrajni čas, da avtorji vzamejo svoje posnetke/cd-je kot reklamo za koncerte in ne kot nek redni dohodek.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
mimogrede pozabljate še na eno zadevo:
koncerti
fan artikli...
tukaj se pa notri prinese razlika...

Mi pošteno poveš, koliko "navijaških šalov" Siddharte, BFM, ali kakšnega drugega izvajalca pa si kupil? 12? 18?

In koliko fan artiklov kakšnega domačega/tujega izvajalca imaš doma? 50? 130?

bonk.gif

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Fenomenalno mnenje. A nisi ti nek zdravnik? Če si, dobro veš, zakaj si zdravnik, ne pa pisec glasbe, tekstov itd....

Že France Prešeren je rekel (malce predelano): Slep je kdor se s petjem ukvarja, Kranjec moj mu s spleta krade...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zdravnik nisem zato, ker bi želel biti bogat (upam, da z napisanim nisi namigoval, da je denar edini vzgib za odločitev o poklicu, ker to bi bilo precej žalostno), ampak zato, ker me to področje veseli.

Če z nekim delom ne moreš poskrbeti za osnovno preživetje, potem je čas, da razmisliš o drugem poklicu (in preoblikovanjem obstoječega v hobi). Tarnanje, da si "zaslužiš" več denarja, ni ravno konstruktivno (morda je sicer mestoma upravičeno).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:

Že France Prešeren je rekel (malce predelano): Slep je kdor se s petjem ukvarja, Kranjec moj mu s spleta krade...

Gantar recimo, je "spregledal".
grin1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.092
113
v lokalni ostariji
nekdo: bil sem na xyz koncertih... bfm in sidharta pa nista moja omiljena benda...

in verjemi da spletno piratstvo je najmanjši problem...

naj raje spustijo ceno zgoščenke, ceno komada... pa bojo ljudje raje kupili kot se jebali s downloadom preko raznih mul...

samo ne... treba sam jamrat...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.106
1.284
113
42
Se strinjam. CDji so ratal tako prekleto dragi. KO pa raje kupim enga za 5 cent pa skopiram!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.989
113
pri taščici
Mene pa zanima koliko ima prihodkov, odhkodkov (koliko od tega avtorjem) ima Sazas in sorodne institucije.
Kot društvo v javnem interesu, kjer vsi delamo prostovoljno in brez plačila(dobiček se nameni za delovanje društva) , nam sazas pošlje račun za 100+evrov. seveda moramo ob tem dati še ansamblu nekaj jurjev.

Naj glasbenik napiše koliko dobi od sazasa?!

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
In koliko mislite, bodo dobili avtorji, ki so na vodafonovem portalu uporabnikom mobilne telefonije ponudili 1 miljon skladb za 5 evrov mesečno ? Zelo malo, ker gre verjetno za nekaj tisoč ali celo za 10.000 izvajalcev, bendov.

To pa, da bo omenjeno ponudbo "kupilo" 100 miljonov uporabnikov, pa je znanstvena fantastika. Tako kot domneva, da bo kak glasbenik (mimo raznih Sazasov) s prodajo svoje muzike prek spleta .dobil spodobne denarje.

Pa tudi če recimo s spletno prodajo spodobno zasluži eden od stotih, je to, da jih 99 klošari, za njih zelo žalosten rezultat. Popoln neuspeh.

Očitno vam nekdo uspešno megli presojo in verjamete vsaki pravljici, ki vam jo lansirajo: "če si na spletu, si itak prav kmalu miljonar v evrih". Se vidi, da nimate svojih spletnih strani. In če jih že imate, na njih linkate na tuje avtorske vsebine, ne ponujate pa svojih vsebin, kajti produkcija takih vsebin stane, in to ne malo...

Poleg tega so "mojstri spleta" uspešno vzgojili uporabnike v odjemalce, ki jemljejo samo tisto, kar je brezplačno. Povprečen Slovenec si namreč raje zvrta luknjo v koleno, kot da plača mesečno 1 ali 2 evra za neko vsebino. Ogabno!

Nazadnje urejeno:

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
34
28
Ma tako slabo pa tudi ni kot nekateri jamrajo. Kdor hoče v Sloveniji lahko od glasbe še vedno živi, seveda pa moraš igrati tudi kaj takšnega, da te kdo posluša.
Ne vem no če si je lahko Fredi v teh časih kupil hišo pa včasih za hrano ni mel, bi rekel da si lahko marsikdo privošči še več, čene se pa naj raje s kakšnim drugim poslom začnejo ukvarjati, ker z glasbo očitno ne znajo zaslužit.