Kolesarstvo 23

luka51

Guru
16. avg 2007
14.408
5.685
113
Ni glih primerjava na mestu ampak ok. Ker na smučarske vezi pri so skos sile, ki hočejo vez odpret. Pri poganjanju pedal teh sil ni. Ker odpirajo vsa pod nekim določenim kotom v stran. Odv od dizajna. Eni dopuščajo več svobode eni majn. V krogu poganjanja pa noben sistem ne odpre.

jello

Guru
22. sep 2008
10.165
3.881
113
Tako je na kolesih samo na pisti, kjer je pedal zategnjen na max, čez čevelj pa zapet še dvojni ali trojni pašček. Ker so sile velike, ker je muslauf in če se ti odpne pedal je totalni rasfuk.

jello

Guru
22. sep 2008
10.165
3.881
113
Ja. Z navadnim kolesom ne smeš gor. In tudi nevarno je. Pistaši imajo višje gonilno os. Če se pelješ prepočasi skozi ovinek z desno gonilko butneš v tla in se zvrneš. In zvrneš še vse ostale za sabo.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
A res ne smeš gor, ali samo ne smeš tekmovat?

Ker nekatere cestne dirke se zaključujejo s parimi krogi na velodromu...

jello

Guru
22. sep 2008
10.165
3.881
113
Eno so betonski velodromi, zunanji, dolgi 400m, kot je v kranju ali kot ga vidite na zaključku dirke pariz-roubaix. Tam ni problema. Tudi mlajše kategorije (dečki) imajo gor tekmovanja in treninge z navadnimi kolesi. Lahko se pelješ po zgornjem robu ovinka 5 km/h. Popolnoma drug svet pa so leseni 200 ali 250 metrski v dvoranah, tam je naklon tak da rabiš dovolj hitrosti da se lahko recimo na pol višine pelješ skozi ovinek.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Eno so betonski velodromi, zunanji, dolgi 400m, kot je v kranju ali kot ga vidite na zaključku dirke pariz-roubaix. Tam ni problema. Tudi mlajše kategorije (dečki) imajo gor tekmovanja in treninge z navadnimi kolesi. Lahko se pelješ po zgornjem robu ovinka 5 km/h. Popolnoma drug svet pa so leseni 200 ali 250 metrski v dvoranah, tam je naklon tak da rabiš dovolj hitrosti da se lahko recimo na pol višine pelješ skozi ovinek.
ok hvala... nisem če bil ne velodromu, pa vprašam....

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.192
2.490
113
Ni glih primerjava na mestu ampak ok. Ker na smučarske vezi pri so skos sile, ki hočejo vez odpret. Pri poganjanju pedal teh sil ni. Ker odpirajo vsa pod nekim določenim kotom v stran. Odv od dizajna. Eni dopuščajo več svobode eni majn. V krogu poganjanja pa noben sistem ne odpre.
Hotel sem samo primerjat kaj naredi na ful zategnjena vez ali SPD. Jaz vem, da z mojim neznanjem tovarniško nastavljenega SPDja ne odprem takoj; ko pa ga popustim skoraj do konca pa sem že v kategoriji mlajši tekmovalec začetnik. :valjamse:

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
1.991
-532
48
Valparaiso
Screenshot_2023-05-31-16-09-13-398_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

te so ok, če ne grem ravno na tour?

jello

Guru
22. sep 2008
10.165
3.881
113
Za najlonke strgat bojo dobre, za biciklat pa maš v vsaki štacuni boljše za pol cene, pa še bolijo ne toliko ko jih fališ.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
1.991
-532
48
Valparaiso
Za najlonke strgat bojo dobre, za biciklat pa maš v vsaki štacuni boljše za pol cene, pa še bolijo ne toliko ko jih fališ.
Zanimivo. Še nikoli nisem kolesaril v najlonkah ali peder ajs pajkicah, pa tudi do sedaj v vseh teh letih še nisem falil pedal, ker simpl, imaš stopala gori.

Če pa imaš kakšen link cenejših in boljših pa se priporočam.

jello

Guru
22. sep 2008
10.165
3.881
113
Glej, mojster, najlonke zato, ker vem da nanje trzneš. Zdaj pa resno, če so prekle za fižol dovolj dobre namesto palic za smučarski tek, potem bodo tudi pedala vsaka dobra. Najdeš jih v vsaki trgovini. Vsaki. Ne rabiš pa dajat 30 eur za shit z alija, na katerem se boš prvi dan 4x zaklal. Če ne veš o čem govorim, pojdi pod vzpenjačo in vprašaj fante tam zakaj furajo takšna pedala. Pa flanelasto srajco natakni namesto pajkic.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: aljoman in mosseero

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
1.991
-532
48
Valparaiso
Glej, mojster, najlonke zato, ker vem da nanje trzneš. Zdaj pa resno, če so prekle za fižol dovolj dobre namesto palic za smučarski tek, potem bodo tudi pedala vsaka dobra. Najdeš jih v vsaki trgovini. Vsaki. Ne rabiš pa dajat 30 eur za shit z alija, na katerem se boš prvi dan 4x zaklal. Če ne veš o čem govorim, pojdi pod vzpenjačo in vprašaj fante tam zakaj furajo takšna pedala. Pa flanelasto srajco natakni namesto pajkic.
Občasno sem pod vzpenjačo pa tam videvam kolesa za spust, druge pa videvam večinoma elektriko.

Daj neki link če veš, sicer je bolje biti tiho.

Ko sem še imel 10ko od Roga so tudi bile kovinske pedale pa tudi nimam nič v spominu, da se kaj zahaklal z nogami.

Fajn kolo je blo, sem šel po Sloveniji. Se bistveno bolje peljalo kot sedaj MTB, ki ga imam...

jello

Guru
22. sep 2008
10.165
3.881
113
Občasno sem pod vzpenjačo pa tam videvam kolesa za spust, druge pa videvam večinoma elektriko.

Daj neki link če veš, sicer je bolje biti tiho.

Ko sem še imel 10ko od Roga so tudi bile kovinske pedale pa tudi nimam nič v spominu, da se kaj zahaklal z nogami.

Fajn kolo je blo, sem šel po Sloveniji. Se bistveno bolje peljalo kot sedaj MTB, ki ga imam...
Prvih 10, razen otroških.
https://www.valy.si/katalog/143/mtb-spd-in-klasicna-pedala

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
1.991
-532
48
Valparaiso
Športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman je potrdil, da imajo za Primoža Rogliča drugačne načrte ter da ne bo nastopil na dirki po Franciji.

...

bo šolanje spustil

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman je potrdil, da imajo za Primoža Rogliča drugačne načrte ter da ne bo nastopil na dirki po Franciji.

...

bo šolanje spustil
Zanimivo je, da je letos dvakrat nastopil proti Remcotu in ga dvakrat posolal... Tadej je pa enkrat nastopil proti Remcotu in bil posolan...

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
zanimivo - za Rogliča se je govorilo da bo šel na TdS ampak ga ne bo na štartu...
tour? o_O