Kolegica gre na svoje (s.p.). Vprašanja...

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Kolegica bo kmalu po končanem šolanju na svojem domu (last staršev) odprla svoj salon (make up). Dejavnost bo storitvena z možnostjo nakupa materiala za posamezne stranke.
Ker ne ve kako vse poteka, niti kaj se najbolj izplača, je prosila za malo pomoči, žal tudi meni za marsikaj zmanjka, pa sprašujem še tukaj.

Ker druge zaposlitve nima, bo odprla klasični s.p. Tukaj se odpira izbira ali navadna oblika s.p. ali normirani s.p.. Glede na to, da za ta salon NE BO imela veliko nabave, bi se ji verjetno bolj izplačalo biti normiranec, imam prav?

Prav tako ne bo zavezanka za DDV in če ne bo presegla 50.000 EUR prometa je to to.

Sedaj pa vprašanje glede osnovnih sredstev salona in materiala zanj. Nabaviti bo potrebno sredstva, kot so miza, stoli, luči,...in make up material (razne zadeve..se ne spoznam). Ona želi že sedaj iz lastnega denarja počasi zadeve kupovat, jaz pa ji svetujem, da počaka, da odpre s.p. in šele takrat nabavlja direktno od dobaviteljev. Kaj je bolje..oz. ideje za in proti? Kako je z osnovnimi sredstvi v tem primeru?

Sicer ne rabi kaj posebnega vodenja knjig, čeprav ji verjetno ne bi škodil vsaj eno osnovni računovodja, ker se na te stvari ne spozna? Za začetku bo verjetno delala v minus (stroški s.p., računovodja, nabava opreme, materiala,...), kasneje upa, da se ji obrne in bo šlo.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Kolegica bo kmalu po končanem šolanju na svojem domu (last staršev) odprla svoj salon (make up). Dejavnost bo storitvena z možnostjo nakupa materiala za posamezne stranke.
Ker ne ve kako vse poteka, niti kaj se najbolj izplača, je prosila za malo pomoči, žal tudi meni za marsikaj zmanjka, pa sprašujem še tukaj.

Ker druge zaposlitve nima, bo odprla klasični s.p. Tukaj se odpira izbira ali navadna oblika s.p. ali normirani s.p.. Glede na to, da za ta salon NE BO imela veliko nabave, bi se ji verjetno bolj izplačalo biti normiranec, imam prav?
po vsej verjetnosti DA, morda pa tudi ne. V določenih primerih če bi zaslužila resnično malo se morda normirani stroški nebi izplačali.Glede na zadnji odstavek se vsekakor dokler bo imela izgubo, normirani odhodki ne izplačajo.

Prav tako ne bo zavezanka za DDV in če ne bo presegla 50.000 EUR prometa je to to.
načeloma je to to, če ne bo presegla 50.000 obdavčljivega prometa v preteklih 12 mesecih. In če ne bo poslovala s tujino, tam znajo v določenih primerih biti določene posebnosti.

Sedaj pa vprašanje glede osnovnih sredstev salona in materiala zanj. Nabaviti bo potrebno sredstva, kot so miza, stoli, luči,...in make up material (razne zadeve..se ne spoznam). Ona želi že sedaj iz lastnega denarja počasi zadeve kupovat, jaz pa ji svetujem, da počaka, da odpre s.p. in šele takrat nabavlja direktno od dobaviteljev. Kaj je bolje..oz. ideje za in proti? Kako je z osnovnimi sredstvi v tem primeru?

Načeloma je bolje če bi zadeve kupila po odprtju salona direktno na salon. Ni pa nobenega problema če sredstva kupi že zdaj in jih ob odprtju salona prenese med sredstva dejavnosti.

Sicer ne rabi kaj posebnega vodenja knjig, čeprav ji verjetno ne bi škodil vsaj eno osnovni računovodja, ker se na te stvari ne spozna? Za začetku bo verjetno delala v minus (stroški s.p., računovodja, nabava opreme, materiala,...), kasneje upa, da se ji obrne in bo šlo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
glede zavezanosti za ddv (kaj imajo drugi saloni) in kolk prihodka lahko pričakuje, lahko informativno pogleda recimo na bizi.si ali podobne strani.

če ima dnar pod pouštrom, pol ne bo mogla na firmo kupovat stvari dražjih od 420€ (preveri v sosednji temi).

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
316
26
28
Ptuj
ksz

Če ne bo zavezanka za DDV, potem je glede nabave osnovnih sredstev čisto vseeno, ali jih kupi takoj ali kasneje, saj si DDV v nobenem primeru ne bo mogla odbiti. Lastna sredstva pa lahko brez velikih komplikacij preneseš med poslovna sredtva.

Normiranka ali ne ....

Tu je vprašanje kakšen donos na promet si obeta, če bo imela na začetku dosti stroškov in malo prometa ni nujno, da je normiran s.p. boljši, saj ji bo DURS "nažgal" davek v nekem odstotku od prometa, neodvisno od stroškov.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.055
204
63
Priporočam, da se udeleži kakšnih brezplačnih ali plačljivih tečajev, kjer bo izvedela vse o teh stvareh, od stroškov, poslovanja, marketinga... Recimo firma Data iz LJ ima te tečaje non stop na sporedu, tudi jaz sem bil tam kakšne dve leti nazaj. Človek izve mnogo novega in zanimivega, tudi kakšne pasti se skrivajo...