Kmetija

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kakšnega hudiča si nakopljem na glavo, če vzamem 40 ha kmetijo, s hišo, vikendom in gospodarskimi poslopji?

10 ha obdelovalnega, 30 ha gozda, dokaj izčrpanega...

Tepe me katastrski dohodek, kaj še?

Bonusa ne vidim nobenega.
tongue-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
delo!!
grims-1.gif

sej po moje se s to površino že da neki narest. Tud subvencij je nekaj.... Delat boš pa moral... ne pa po alterji
wink-1.gif

Kter konc Slo??

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Ja, v prvi vrsti si boš nakopal delo, tko da tist vikend ,ki si ga tudi omenjal, kar pozabi....
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
ti boš pa najemnik?
sicer pa precej alter userjev ve koliko kmetje dobijo subvencij. Veš koliko dobiš za 40 h? Če ti jih urejajo alter userji ti nikol več ne bo treba delat.
V resnici pa je obratno.
Precej odvisno je tudi kje imaš tistih 40 ha. Če imaš gozd dostopen samo s helikopterjem ali pa čolnom (zadnjič gledal prispevek s posočja) potem ravno obogatel ne boš s takim gozdom.
Poznam ravninske in hribovske kmete, in vem da hribovski kmet bolj najebe na 1 ha kot ravninc na 5.

Če imaš 40 ha v kosu ali vsaj večino vzemi. če pa je razbito in boš imel xyz2 mejašev pa boš več za geometre zmetal kot pa brutto na kmetiji zaslužil.
Meje parcel sem skoraj prepričan da niso urejene. poznam primere ko ljudje niti ne vejo kje imajo gozd, pa je parcela večja od ha in potem pri domačinih sprašujejo za meje. In v takem primeru ti lahko mejo pokažejo kot njim paše.

Sicer pa spet nakladam in bluzim kot drugod, tako da škoda da si tole bral.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Škoda, da si se ti tko razpištolil. Jaz res nisem tko resno mislil.
Če samo pomislim, kako bi izgledalo, če bi jaz kmetijo imel/najel. Slovenija bi bila brez mleka, ker bi se vse krave smejale. Jaz sem tko dober kmetovalec, da mi še marihuana v teglcu ne zraste.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
1, mas dodatek an brdko kravo
2., mas dodatek na 'pašno' kravo
3. maš dodatek da kosiš

ne bo ti hudega.

mam pa idejo..vzameš 'hklapce', te hildine, černilogarjeve..vsi bodo srečni

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Zaenkrat ne bi bilo dela. Travnike kosi sosed.
...sej pol tud sosed subvencije pobere.
Dej se raje odloč, kaj bi rad počel v lajfu. Če bi bil rad kmetovalec, boš moral delati, če hočeš korist. Če ne misliš, ti bo kmetija prej breme kot korist. Pa razlika je tud, al boš s starim fergusonom tist obdeloval al boš pa nabavu pač neko mehanizacojo, kar ti bo delo zelo olajšalo. Eni lahko sami obdelajo nekaj hektarjev površin, enim pa cela žlahta pomaga pa ne morejo trikrat manj obdelat.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Dej se raje odloč, kaj bi rad počel v lajfu. Če bi bil rad kmetovalec, boš moral delati, če hočeš korist.
Ostali se itak samo po jajcih praskamo, kne.
Še en, za katerega bodo pogrebci govorili, da je bil tko dober, k je celo življenje trpel.
priden.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Subvencijo dobi za 10 ha. 30 ha je gozda, tam pa subvencij ni, če se ne motim. Vsaj klasičnih ne. To pa ni ravno denar za katerega bi človek klal. Na uč bi rekel v rangu 1,5 - 2 jurja. Odvisno koliko je vmes njiv ... In če sploh ima plačilne pravice.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Moram priznat, da ne razumem kaj bi pravzaprav rad slišal?
Kolio te bo zadeva stala v rednem "obratovanju"? To itak veš ...
- kataster
- davek na stavbno zemljišče
- obnova poslopij (če je potrebna)
- redni stroški, če se boš šel kmeta
- stroji, če jih nimaš
- .....

Tudi mene zanima koliko si (bi?) odkartal za ta kos zemlje in kje približno je? Firbec pač, da bom vedel se slinit
grims-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
O kakšnih dodatkih to govoriš?
Dejansko imaš dodatna plačila iz naslova PRP in znotraj tega en ukrep za avtohtone pasme (pa če paseš, pa če kosiš na pravi način, pa če imaš naklon, pa ...), ampak moraš izpolnjevat pogoje. Stvar računice ali se ti to sploh splača, glede na povečano možnost kontrol takih in drugačnih. Kontrolorji AKTRP znajo bit tečni za popizdit .... Pa še zna se zgodit, da bo gostil kakšnega revizorja iz Bruslja ali Luxemburga
cheer.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Moram priznat, da ne razumem kaj bi pravzaprav rad slišal?
:

Če se spustit v to ali ne. Na vse skupaj gledam kot na neko dolgoročno naložbo. Poleg spadata tudi dva traktorja 4x4, malo starejša, ampak O.K. V skrajnem primeru bi travnike 2x letno pomulčal. S subvencijami bo počasi konec, kolikor je meni znano.

Sicer je hribovska kmetija, ampak se da vse naredit strojno.

Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Tudi mene zanima koliko si (bi?) odkartal za ta kos zemlje in kje približno je? :

Stroške prepisa.

So pa že pogruntali, da je v Posavju.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.537
5.076
113
Pa dodatne kontrole plačaš. Mislim na to, če bi si za več denarja zaželel, da bi bil EKO ali da bi imel njive ali nasade denimo v režimu integrirana pridelava.
Drug problem so prijazni sosedje, ki te prijavijo (ali mofoče celo kak inšpektor to sam izvoha - verjetno nemogoče), ker nekaj ne obdeluješ v skladu s pravili "dobre kmetijske prakse". Npr. pustiš kak hrib, da se zarase. To si dolžan tudi, če nisi v sistemu subvencij.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Vzemi (ker si kmet po duši, se ti bo kocalo če tega ne boš naredil)! Če bi bilo bližje, bi ti delal konkurenco ....

S subvencijami ne bo konec vsaj do 2020. Res pa je, da se trenutno pripravlja reforma kmetijske politike, ki bo veljala od 2014 do 2020. Sredstva bodo nekaj nižja (ne prav veliko) - plačilne pravice se bodo določale na novo, pa nekaj več pogojev bo (mulčenje mogoče ne bo dovolj, najbrž se bo treba it neke vrste proizvodnjo, ampak to še ni dokončno). Del subvencij na I. stebru bo vezan na dodatne pogoje (kolobar, trajni travniki, krajinske značilnosti ...). Še vedno pa imaš OMD.
(ima toga još, ampak je še vse skupaj dokaj nedorečeno, se pa bodo stvari odvile do konca leta)

Če zveš za kakšno podobno priliko (ali pa če se ne boš odločil za tole) mi prosim javi. Resno ...
nahrung002.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Drži. Ampak da se greš EKO, moraš v stvar že verjet. Ekonomike, vsaj pri nas, jaz še ne vidim. Razen, če bi se šel kakšne sorte partnerske kmetije.

Citat:
Drug problem so prijazni sosedje, ki te prijavijo (ali mofoče celo kak inšpektor to sam izvoha - verjetno nemogoče), ker nekaj ne obdeluješ v skladu s pravili "dobre kmetijske prakse". Npr. pustiš kak hrib, da se zarase. To si dolžan tudi, če nisi v sistemu subvencij.
Tole je sicer res, ampak v brdih je ta problem verjetno minimalen ... (mislim prijave in podobne dobrososedske vaje
smirk-1.gif
)