Kljuka

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Zato se pa enim parim na leto odklopi kakšna prikolica na Jadranki. Ja kak, če je pa bl vse namazan?

• Všeč mi je
Reactions: SpEkTr

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Ok vidim kje je problem, protinihajni priklop ima posebne drsne nastavke, ki zagotavljajo točno določen drsni koeficient in s tem zagotavljajo ustrezno delovanje protinihajnega priklopa. Ti drsni nastavki se obrabljajo (mehak material) in dejansko prilagajajo obliki kugle s čimer dobijo s časom optimalno obliko za določeno vlečno kljuko v vseh pozicijah.

To tudi pomeni da se rabi za nov priklop (druga kljuka) nove drsne nastavke oz. je treba s časom te menjat ker se obrabljajo. Enako piše da mora bit površina kljuke iz ustreznega jekla brez galvanizacije. Pa piše da mora bit površina kugle gladka brez raz drugače deluje neoptimalno oz. se tile drsne plošče prehitro obrabljajo.

Tako da odpenjanje kamp prikolic ni povezano s tem da je kljuka namazana (edini efekt če je namazana je da se zniža torni koeficient kar pomeni slabše delovanje osnovne funkcije protinihajnega priklopa) ampak v temu da je najbrž nekdo 20 let uporabljal iste drsne nastavke po možnosti na 10 različnih kljukah. Kar se lahko zgodi tudi če recimo vlečeš klasično prikolico "na suho" 10 let, potem pa priključiš svojo kamp prikolico spet za na morje ki ima drsne površine narejene za "star fi" in potem itak ne deluje ok. Skratka če rabiš kljuko za tak namen moraš rabit kljuko samo za ta namen in vedno isto (ne posojat prikolice sosedu) drugače je že delovanje neoptimalno oz. če so velike razlike celo nevarno.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Oprosti prjatu, zdele si se pa mal over googliziral. Drsni nastavki, ki jih ti omenjaš so iz podobnega materiala, kot zavorne ploščice. Njihova funkcija pa jem, da naredijo vpetje prikolice in kljuke bolj togo in s tem se posledično zmanjša možnost zanihanja prikolice. Menja se jih, ko so obrabljeni, na vsakem priklopu je indikator. Bistvo pa je, da se kugle ne maže.
Vse zgornje pisanje pa definitivno ne pomeni, da se kugla maže.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla in RoMeX

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
13 pinski priklop ti omogoča imeti na prikolici meglenko in luč za vzvratno vožnjno. Če je 7 pinski, imaš lahko samo eno izmed teh dveh...

• Všeč mi je
Reactions: tony in Pepe

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
Kar se lahko zgodi tudi če recimo vlečeš klasično prikolico "na suho" 10 let, potem pa priključiš svojo kamp prikolico spet za na morje ki ima drsne površine narejene za "star fi" in potem itak ne deluje ok. Skratka če rabiš kljuko za tak namen moraš rabit kljuko samo za ta namen in vedno isto (ne posojat prikolice sosedu) drugače je že delovanje neoptimalno oz. če so velike razlike celo nevarno.
Stari, kva pa ti znaš zakomplicirat. :D Lamelce za protinihajni priklop te pridejo 50eur in v 2min maš zamenjane.

Jaz sem na svoj avto obesil Kogovškovo. V homolomo piše Galia. Nosilec vroče cinkan, kljuka pa mislim da ne (itak je ob neuporabi v prtljažniku). Nima kaj rjavet. Vzel sem pa 13 pinski konektor, brez možnosti napajanja recimo hladilnika v prikolici. Napajanje kar nekaj podraži zadevo. Dodali so mi še en modulček za izklop vzratnih senzorjev. Sicer ob vzratni vožnji prikolice kaže napako, piskajo pa ne. :)

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.693
113
Auto HAK dobiš za drobiž na ebayu. Sem mel na Cromi. v 4 letih brez rje, pa enemu kolegu montiral na BMW.
Za cromo 160€ s poštnino, za bmw 180€ s poštnino.

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Eno vprasanje....kolega je kupil avto, ki ima na pol fix kljuko. Pritrjena je z vijaki.

Je to pri sodedih HR dovoljeno ali ne? Snemljive se ne sme imeti, ce ni nic pritrjeno nanjo. Ampak te se ne odstrani v minuti kot hitro snemljivo.

Lp

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Če je homologirana potem jaz ne vidim težave. Prav tako mi je nesmiselno odstranjevat snemljivo če imaš vpisano, jaz jo rabim vsak dan - je skos zmontirana... Do sedaj menda nisem še nikoli v cro snel kljuke pa se ni nihče spotaknil ob to.. Priznam pa, da prvič slišim za ta zakon..

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
To je pomojem stara fora ja, da jo je treba snemat, če je snemljiva. Nazaj so dovoljene tudi fiksne kljuke, ki so bile vmes malo prepovedane. Nisem na aktualnem vendar, če so dovoljene fiksne kljuke, ni logike, da bi moral snemljivo spravljat.

• Všeč mi je
Reactions: DOMEK in RoMeX

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.693
113
To da je nesmeš met je izpred 20 let.... To so ukinli pol. Razen če so pred kratkim spet uvedli.
Al pa če majo hrvati to še vedno

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Imajo tak zakon in so baje kar aktivni.

Člankom 90. stavkom 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („Narodne novine“, broj: 67/2008, 48/2010 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 74/2011, 80/2013, 158/2013 – Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, 92/2014, 64/2015, 108/2017, 70/2019 i 42/2020), propisano je da motorno vozilo opremljeno zglobno rastavljivim vučnim uređajem za vuču priključnoga vozila (EURO kuka), ako ne vuče priključno vozilo, ne smije sudjelovati u prometu s postavljenim vučnim uređajem.

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Edino prav.
A nismo tudi mi nekoč imeli enakih postavk v zakonu? Torej kljuko dol, če ne vlečeš prikole.
Ali pa je nekdo spet zlobiral, da tega ni treba?

• Haha
Reactions: ales85

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.302
1.547
113
Na srečo te bedarije pri nas ni več v zakonu. Zakaj bi bila moja kljuka kriva, če se mi ti zabiješ v rit. Meni je še bolje, da je montirana, manj škode...

• Všeč mi je
Reactions: ales85

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Oz. jaz z kljuko, ki je ze bila na avtu in je pritrjena z vijaki? Se pravi ni hitro snemljiva‍:eek::sprasujemse: