Si ti mogoče malo zamešal homologacije vozil in vozniške kategorije?
Ali pa mogoče takole: kateri SUV z 2T NDM ima dovoljeno le 500 kg vleke?
Ne vem, vem pa, da imajo italijani to že 20+ let. Gre za odpeto prikolico, če se odpelje in povzroči škodo.Lani, ko sem na tehničnem pregledu prijavil novo prikolico, mi je gospa za šalterjem rekla, da naj bi bilo v prihodnje tudi za lahki priklopnik potrebno plačati obvezno zavarovanje. Ali kdo ve, če to že velja?
Dokler je pripet, kaj pa ko ni?Pri nas in najbrž povsod v EU je lahki priklopnik pisan na 3jo tablico (oz. isto tablico kot vozilo) ravno iz razloga tega da je zavarovan pod vlečno vozilo. To je že v zakonodaji tako določeno, tako da dvomim da se da kaj spreminjat kar pavšalno ko se zavarovalnici sprdne.
Po naši zakonodaji se zavarovaniška odgovornost za vozila šteje samo za vozila z avtonomnim pogonom, kar pa prikolica ni (tehnično če imaš počitniško pa mover gor montiran mogoče celo je).Dokler je pripet, kaj pa ko ni?
Kako je pa z zavarovanjem, če daš na svoj avto tablice od kolega?čisto kot firbec me zanima nimam ne prikolice ne kljuke več.
če vlečeš prikolico na 3 tablico ampak tablica pripada drugemu avtu (ne vlečnemu), kako je potem z zavarovanjem, če pride do česa?
Zavarovanje je od avta, ki vleče prikolico.čisto kot firbec me zanima nimam ne prikolice ne kljuke več.
če vlečeš prikolico na 3 tablico ampak tablica pripada drugemu avtu (ne vlečnemu), kako je potem z zavarovanjem, če pride do česa?
Kaj potem imajo tudi nosilce na vlečni kljuki za bicikle posebej zavarovane za odgovornost?Počasi: debata se je začela z info, da bo v bodoče (še ni!) potrebno obvezno zavarovati vse prikolice tudi lahke.
Moj komentar na to je bil, da imajo italijani že dolgo tako (vsaj 20 let) in sem tudi navedel razlog: od avta odpeta prikolica "se odpelje" in povzroči škodo.
Nabijamo o potencialni spremembi zakonodaje (pozitivna s stališča odškodninske odgovornost in predvsem, ker se preko tega vzpostavi red pri TP za lahke priklopnike - brez TP ni zavarovanja) in s tem povezan stroškom v rangu zavarovanja mopeda = 15€.
Pomojem ni to isto.Kako je pa z zavarovanjem, če daš na svoj avto tablice od kolega?