Klima

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

V firmi imamo klimo, micko (Orieme, neka el'cheapo zadeva), stara nekje 3 leta. Že lani konec sezone, letos pa sploh, nam je začela zmrzovat. Ravno včeraj jo je sodelavec pustil prižgano čez noč, zjutraj me je čakala ledena kocka (naredi se ~1cm ledu čez komplet rebra). Kaj je vzrok temu in kako se rešit težave?

Hvala!
smile-1.gif

Ledena kocka kje? notranja enota? Največkrat se potrebno očistiti samo filter. Če to se preveri, če se ventilator na notranji enoti vrti.
Plin se po navadi prej pokaže na zunanjih priključkih, kot je že Hanzi napisal. Je pa tudi to lahko vzrok. za začetek to, potem pa lahko imaš še kaj druga. Lahko je kak senzor snet iz cevi in ne zna pravilno izmeriti temperature,...

Unico

Zelenc'
14. jun 2016
2
0
1
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Niso tile slovenski trgovec teh klim?

http://www.minergia.si/si/minergia/111/klimatske-naprave-brez-zunanje-enote-unico/

zgleda da nimajo unico ja v ponudbi (te so brez zunanje note)...sam kt sm že zgoraj napisal, to je pr nas bojl eksotika (proizvajalci mislim), temu primerne bi znale biti cene
Tudi HYDRO PLAN Ljubljana dobavlja klime Olimpia Splendid

Jaz sem letos nabavil Unico Air 8 SF pri Hydro Planu, cena pa 988 evrov
rolleyes-1.gif

V bloku kjer stanujem nimamo pravice posega v fasado in torej zunanja enota na fasadi ne pride v poštev. Ta model Air sem pa vzel zaradi višine da se mi zgornje okno še da odpreti. Je pa ON-OFF varianta (ni inverter) na žalost.

Hrup ob obratovanju je cca 35 dB, tako da napram prejšnji prenosni je to zelo blagodejno za ušesa.

Namontiral sem jo nekoliko po svoje, sedi na okenski polici in hkrati je minimalno obešena na kljukice na deski, ki sem jo vstavil namesto stekla.
2441142-klima1.jpg

Priponke

• 2441142-klima1.jpg
    2441142-klima1.jpg
    37,4 KB · Ogledi: 593

Unico

Zelenc'
14. jun 2016
2
0
1
Deska pa izgleda takole (slikano še v fazi izdelave
wink-1.gif
)
2441143-klima2.jpg

Priponke

• 2441143-klima2.jpg
    2441143-klima2.jpg
    56 KB · Ogledi: 523

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Balkona nimaš? Bi lahko zunanjo enoto namestil na tla.. Drago je tole in slabše od stenske varjante, samo če drugače ne gre..

Citat:
Uporabnik Unico pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Niso tile slovenski trgovec teh klim?

http://www.minergia.si/si/minergia/111/klimatske-naprave-brez-zunanje-enote-unico/

zgleda da nimajo unico ja v ponudbi (te so brez zunanje note)...sam kt sm že zgoraj napisal, to je pr nas bojl eksotika (proizvajalci mislim), temu primerne bi znale biti cene
Tudi HYDRO PLAN Ljubljana dobavlja klime Olimpia Splendid

Jaz sem letos nabavil Unico Air 8 SF pri Hydro Planu, cena pa 988 evrov
rolleyes-1.gif

V bloku kjer stanujem nimamo pravice posega v fasado in torej zunanja enota na fasadi ne pride v poštev. Ta model Air sem pa vzel zaradi višine da se mi zgornje okno še da odpreti. Je pa ON-OFF varianta (ni inverter) na žalost.

Hrup ob obratovanju je cca 35 dB, tako da napram prejšnji prenosni je to zelo blagodejno za ušesa.

Namontiral sem jo nekoliko po svoje, sedi na okenski polici in hkrati je minimalno obešena na kljukice na deski, ki sem jo vstavil namesto stekla.

super...info iz prve roke, Jaz sm nekaj podobnega (zdaj ali je bla klima od arga ali od olimpia splendid ne vem, je pa bla zadeva brez zunanje enote, taka kt si jo ti uštimal) za isti denar kt si ga ti dal zanjo. Videl pa sm to na neki ita strani, ampak so tudi pri nas očitno cene majčkn obrzdane - beri primerljive s tistimi pri zahodnih sosedih

tnx tudi iz moje strani za info o ceni in vgradnji
cheer.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.204
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ma ja, saj to me je zanimalo ja, glede na izkušnje lanskega leta se je led lepo nabral, tudi ko ni bilo pretirano mrzlo.

Ta grelec verjetno ne porabi pretirano energije, oz toliko, da bi se pa potem skoraj bolj splačalo greti na plin?

Ampak...a prav to vidim, da so tile mitshubishi wifi moduli tako nekompaktni, da se jih mora vgraditi izven klime? Kaj pa majo tu neke finte, torej imaš neko lično klimo, potem pa ti da lulek visi ob njej? A tam neki cheap shit proizvajalci nudijo že integrirane module?

Grelec porabi nekaj elektrike, ampak še vedno ne toliko, da bi razmišljal o ogrevanju na plin.

Wifi modul... ja mitsubishi, daikin in še kdo ima to kot "dodatni modul". zaradi velikosti ga lahko brez problema "sklačim" nekam pod ohišje, ampak potem odpade konfiguracija, led signalizacija, pa zaradi wifija se priporoča nekam ven zaradi boljšega dometa. Jaz ga imam nad klimo, lahko se nalepi na stran notranje enote. Modul je velik mogoče 5x3,5x1 cm.

A tak modul obstaja tudi za MSZ-EF35VA/B

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

V firmi imamo klimo, micko (Orieme, neka el'cheapo zadeva), stara nekje 3 leta. Že lani konec sezone, letos pa sploh, nam je začela zmrzovat. Ravno včeraj jo je sodelavec pustil prižgano čez noč, zjutraj me je čakala ledena kocka (naredi se ~1cm ledu čez komplet rebra). Kaj je vzrok temu in kako se rešit težave?

Hvala!
smile-1.gif

Ledena kocka kje? notranja enota? Največkrat se potrebno očistiti samo filter. Če to se preveri, če se ventilator na notranji enoti vrti.
Plin se po navadi prej pokaže na zunanjih priključkih, kot je že Hanzi napisal. Je pa tudi to lahko vzrok. za začetek to, potem pa lahko imaš še kaj druga. Lahko je kak senzor snet iz cevi in ne zna pravilno izmeriti temperature,...

Notranja enota. Toliko je zmrznilo, da nisem filtra ven dobil, ker ga je prijel led čez in čez
13.gif

Filter (saj mislimo tu te mrežice, ali česa ne vidim?) sem že pred sezono vzel ven in prepihal, izgleda čisto lep, zelen
grin1.gif
Ventilator se tudi lepo vrti (fino piha). Zunanje enote ne gledam, ker je ... zunaj. Bom pa ob naslednji otoplitvi zalaufal klimo in pogledal če tudi zunaj ledeni. Torej plin...

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

Hvala!
smile-1.gif

Notranja enota. Toliko je zmrznilo, da nisem filtra ven dobil, ker ga je prijel led čez in čez
13.gif

Filter (saj mislimo tu te mrežice, ali česa ne vidim?) sem že pred sezono vzel ven in prepihal, izgleda čisto lep, zelen
grin1.gif
Ventilator se tudi lepo vrti (fino piha). Zunanje enote ne gledam, ker je ... zunaj. Bom pa ob naslednji otoplitvi zalaufal klimo in pogledal če tudi zunaj ledeni. Torej plin...

Odtaljeno zaženi in poglej kaj se zunaj dogaja na ventilih. Če so beli (led) je skoraj sigurno plin.
Na 2 leta stari klimi nebi smel biti... nekaj je narobe in pušča. Načeloma
wink-1.gif
...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Kaj ta hudič wifi od mitsh je kaka noviteta ali kako to da ne najdem nič rabljenih, cena novega pa je ulala zasoljena...

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj ta hudič wifi od mitsh je kaka noviteta ali kako to da ne najdem nič rabljenih, cena novega pa je ulala zasoljena...

Ja mogoče eno leto na tržišču.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Verjetno bi bilo potrebno prostor prvo razvlažiti da se naredi toliko leda je potrebna velika vlažnost v prostoru in tudi verjetno temperatura izpiha nžja kot je ppredvidena, bo to igi bolje vedel, sam bi prostor dal na razvlaženje še prej pa bi preizkusil gretje na klimi, ni hudič da tudi takrat zmrzuje , ali??
Sam sem bil priča enormnim količinam kondenza ki se je naredil v delovanju klime tudi 6 litrov dnevno takrat sem dal da mi je eno uro laufalo gretje in čez dva dni se je ta količina zmanjšala na nekaj dl,dnevno torej je zrak relativno suh,

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
igi, koliko pa je ponavadi cena, da pride mojster samo vakumirat in napolnit s plinom, ostalo pa v lastni režiji.

Pa ima to kaj vpliva na garancijo?

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
igi, koliko pa je ponavadi cena, da pride mojster samo vakumirat in napolnit s plinom, ostalo pa v lastni režiji.

Pa ima to kaj vpliva na garancijo?

Garancija pri klimah je kako naj rečem... "problematična".

Določeni uvozniki se držijo, da če ni "pooblaščene montaže" potem garancija "ne velja". Na splošno pa garancija ni problem. Samo diagnostike ti uvoznik ne bo prišel narediti na teren. Večina je bolj v stilu "prinesi klimo na servis in jo porihtamo"
smile-1.gif

Monter, ki ti vgradi, bi naj bil tisti, ki zna narediti tudi diagnostiko/servis. In pokličeš njega, da to naredi, naroči material in popravi klimo. Zdaj pa... Če pridem jaz samo zmontirati klimo, ki si jo sam nabavil in mi daš za to 50€, eeee vprašanje, če se mi bo dalo s tvojo garancijo ukvarjati (dobro razen če bo moja napaka). Zato pa kot sem že večkrat napisal če jaz prodam in zmontiram klimo mi ostane nekaj več kot 50€. In imam vkalkulirano, da bom mogoče še moral kam na servis. 1x na diagnostiko in najmanj 1x na popravilo. To mi bo vzelo en kup časa, potnih stroškov,... določeni uvozniki celo nekaj plačajo če se to zgodi, ampak pod črto je stroškov več in ni računice. Vendar svoje stranke vedno poštimam. Me pa uvoznik "občasno porabi" za kakšne lokalne zadeve, ki se "monterjem" ustavijo, se "monterji" čudežno kakšni stranki ne oglasijo več, izginejo.. in potem stranka prosi uvoznika...

V lastni režiji, vsaj kolikor sem jaz šel "samo vakumirat" je pomenilo, da sem porabil več časa kot da bi iz nule naredil. In v bistvu zelooooo nerad grem to narediti. Ker potem vsak pričakuje pisanje iz zgornjega dela posta. Če imaš vse cevi in kable priklopljene in rabiš samo vakumiranje, potem bo vsak zadovoljen s 30€+ddv. Saj pa je samo 25 minut dela
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Grelnik v zunanji enoti imajo samo mitsubishi modeli ali obstaja kaj takega tudi pri daikin/toshiba?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Mitsubishi MSZ-FH deluxe klimo ima kdo? Malce sem skeptičen, če tisto "3D oko" res deluje, tako kot promovirajo? Pa ne vem kje se prepričati sploh o tem, imajo kje razstavljene klime, ki se lahko sproba delovanje?