Klima

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Zdaj pa samo še vročino počakat
zmaga.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik model1a pravi:
36 mam od stropa do odtočne cevi. Najbolj sem za Daikin/Mitsubishi... Ampak glede na to, koliko prostora mam bom še Samsunga pogledal.

Kompliciraš... če želiš Daikin/Mitsubishi bo paš eden od teh dveh
smile-1.gif

če imaš od stropa do spodnjega dela odtočne cevi 36 cm, ni večjega problema zmontirati. Sem pravkar svojo FH25 izmeril, ker imam precej "stisnjeno" in je spodnji del na 36cm. Lahko bi še kak cm manj, če bi jo najprej razdrl in brez plastik montiral, plastike pa dal nazaj, ko bo že zmontirana. Manj pa izredno težko, ker spodaj ni prostora za priklop cevi.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
ksz

Da si sposodim temo...
Za počitniško prikolico iščem split klimo pa se odločam med:
Mitsubishi MSZ-HJ25VA/MUZ-HJ25VA
GREE Lomo 25

Ima kdo kakšno izkušnjo? Doma imam dve Mitsubishi pa sem zadovoljen, za prikolico pa sem mislil dati manj denarja tako, da v koliko imate kakšen predlog se priporočam.

LP

Razlika v ceni je zelo majhna.
Gree ima dosti boljše specifikacije in ima več garancije. Garancija je po navadi pogojena z rednimi servisi.
Gree je narejena bolj "plastično" al kako bi rekel
Gree je zunanja enota glasnejša.
Gree bi po občutku rekel da je inverter bolj "stopničast" in ne tako gladek.

Na prikolici pazi, kam boš pripel zunanjo enoto. Zadeva ZELO hitro pride v resonanco in notri potem to zelo čuješ.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.590
2.635
113
še v SLO - ampak komaj
A si ti še v poslu? Koliko bo vzel za pot ca. 35 km, da bi prišel pogledat in svetovat - brez garancije, da bo stranka dejansko kaj kupila.

Je pa tako, da bi verjetno šlo za "dvojno" notranjo in eno zunanjo. Odtok iz zunanje obvezno speljati v žleb (bakreni - da ne bi bil to že dealbreaker).

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
457
40
28
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
ksz

Da si sposodim temo...
GREE Lomo 25

Ima kdo kakšno izkušnjo? Doma imam dve Mitsubishi pa sem zadovoljen, za prikolico pa sem mislil dati manj denarja tako, da v koliko imate kakšen predlog se priporočam.

LP

Gree ima dosti boljše specifikacije in ima več garancije. Garancija je po navadi pogojena z rednimi servisi.

Na prikolici pazi, kam boš pripel zunanjo enoto. Zadeva ZELO hitro pride v resonanco in notri potem to zelo čuješ.

Hvala. Torej sta ti klimi tam tam po kvaliteti? Mislil sem montirati zunanjo enoto v ''prtljažnikj prikolice''. Na drugem forumu sem zasledil sledeč postavek za zunanjo enoto.
063c4ced.jpg

cb7aa171-1.jpg

Bi bil to najboljši način?

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
ksz

Da si sposodim temo...
GREE Lomo 25

LP

Hvala. Torej sta ti klimi tam tam po kvaliteti? Mislil sem montirati zunanjo enoto v ''prtljažnikj prikolice''. Na drugem forumu sem zasledil sledeč postavek za zunanjo enoto.
063c4ced.jpg

cb7aa171-1.jpg

Jaz tole nebi upal narediti... podstavek je plastičen, zadeva bo vibrirala na prikolico in... ja mene moti takšen zvok in vem, da nebi nič spal.

Če že, potem vsaj neke gumi antivibracijske podstavke.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
A si ti še v poslu? Koliko bo vzel za pot ca. 35 km, da bi prišel pogledat in svetovat - brez garancije, da bo stranka dejansko kaj kupila.

Je pa tako, da bi verjetno šlo za "dvojno" notranjo in eno zunanjo. Odtok iz zunanje obvezno speljati v žleb (bakreni - da ne bi bil to že dealbreaker).

Nič nebi vzel. To gre na konto ogledov
smile-1.gif

Če je to lahko kak večer ali vikend ni problema.

resnica

Majstr
9. feb 2013
551
572
93
Tudi sam se odločam za nakup klime... torej igi, če bi kupoval zase, ali bi vzel vstopni model mitshubishija ali klimo, ki ima na papirju boljše specifikacije? Kaj je bolj smiseln nakup?

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik resnica pravi:
Tudi sam se odločam za nakup klime... torej igi, če bi kupoval zase, ali bi vzel vstopni model mitshubishija ali klimo, ki ima na papirju boljše specifikacije? Kaj je bolj smiseln nakup?

Zase imam Mitsubishi FH25. Enako pri starših in večina mojih prijateljev... Jst mu res zaupam
smile-1.gif

Vstopni model vs. top model. Zadeva je enostavna. Če se bo uporabljalo samo za tistih 14 vročih dni preživeti je vse OK. Takoj ko je govora o ogrevanju v prehodnih obdobjih ali celo preko cele zime ni kaj več razmišljati. Višji modeli se dosti bolje odrežejo in porabijo manj elektrike.

In pa višje kot greš po lestvici, več imaš "bombončkov". Lopute levo/desno na motor, boljše filtriranje zraka, še tišja enota, deljene lopute, zaznavanje ljudi v prostoru, tedenski tajmer...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
A ni v merkurju kupil klime retro? Najbrz v ms?
Igi je pošten in si za ogled in nasvet zasluzi vsaj kavico in sok
zmaga.gif
Imel dva posla z njim (pa ene dva posredovanja neuspešno, enega pa uspesno) pa en servis.....

Nazadnje urejeno:

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Igi je pošten in si za ogled in nasvet zasluzi vsaj kavico in sok
Jaz drugega kot Igija za klime sploh ne pogledam. Človek na mestu. Točen, zanesljiv, natančen....skratka dečko na mestu.
Igi še v mojem imenu
nahrung002.gif

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
457
40
28
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
ksz

Da si sposodim temo...
GREE Lomo 25

LP

063c4ced.jpg

cb7aa171-1.jpg

Jaz tole nebi upal narediti... podstavek je plastičen, zadeva bo vibrirala na prikolico in... ja mene moti takšen zvok in vem, da nebi nič spal.

Če že, potem vsaj neke gumi antivibracijske podstavke.

Hvala za razlago, Torej je najbolje če jo montiram zunaj... Zdaj sem dobil ponudbo za MSZ DM25VA/ MUZ-DM25VA... bi bil to boljši nakup od GREEja?

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:

Hvala za razlago, Torej je najbolje če jo montiram zunaj... Zdaj sem dobil ponudbo za MSZ DM25VA/ MUZ-DM25VA... bi bil to boljši nakup od GREEja?

Če bo zunaj ne bo razlike, če boš privijačil na ohišje brez blažilcev vmes. Ali si imel v mislih, da boš tako naredil, da boš zunanjo enoto "odložil" na zemljo? Meni se lokacija kar OK zdi, samo neko blaženje poštudiraj vmes.

A to boš sam montiral? rabiš samo klimo? klikni me če boš nabavljal...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Če že tako širokosrčno deliš nasvete
aplauz.gif
pa še meni odgovori prosim:
na fasadi imamo zunanjo enoto klime, v roku kakega pol leta pa bomo delali novo fasado. Klima je nek čip šit quich connect - za samomontažo in smo jo tudi sami zmontirali ter dela OK. Cevi nismo nič krajšali in jih je še kak meter na zalogi ob zunanji enoti.
Torej kako odklopit in nazaj priklopit klimo, pa da ne bo treba dvakrat majstrov klicat.
Enkrat sem nekje že zasledil pa ne najdem več, da moraš en ventil zapret, pa klimo laufat, pa pol drugi zapret, pa da lahko potem brez problema odklopiš in kasneje nazaj priklopiš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Mogel ce ti tale njegov odgovor med mojimi mejli pomaga.
Sprintaj in odlozi nekam h klimi.
Citat:

V glavnem, to se lahko dela samo pri klimah, ki niso dodatno napolnjene s plinom (samo tovarniška polnitev). To je po navadi tako v 99%. Dodatno se polni le če so instalacije res dolge.

1. Klimo nastaviš na hlajenje, na najnižjo temperaturo in jo vklopiš. Pustiš delovati dobrih 5 minut da klima začne hladiti.

2. Na zunanji enoti kjer so cevi priklopljene na klimo sta dva ventila. Skrita sta pod dvema maticama (pokrovoma), ki jih je potrebno odviti. Dobro je še tretji servisni, ampak tisti je na spodnji strani in v tem primeru nima veze.

3. Z imbus ključem zapreš ventil na tanki (tekočinski) cevi. Zdej ne ga zategnat do belega, pač po občutku.

4. Počakaš 1 minuto in glas klime se bo začel spreminjati (zdaj pri inverterjih je lahko problem, ker so »prepametni« in hočejo izklopiti kompresor, ko opazijo, da nekaj ni ok. Zato ima recimo toshiba, mitsubishi,… za to posebno tipko »servisni način«, ki izklopi »pamet«. Za tvojo klimo pa ne poznam. Ampak sej se bo videlo. Če bo laufal 1 minuto je tako to to)

5. Zapreš še ventil na sesalni strani (debela cev)

6. Po zapiranju ventilov čim prej izklopiš klimo (naj eden čaka in samo izklopi elektriko, ko bo ventil zaprt)

To bi moralo biti to

Zdej preden odvijačiš cevi še malce z rezervo odvij priključek, da vidiš, če bo še kaj pihalo, ampak veliko nebi smelo.