Klima in rosenje stekel

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
A ni vseeno, če ti pri npr. 10 stopinjah laufa ventilacija ali pa klima, s klimo se ti bo samo na porabi pa moči poznalo (predvsem pri malih jajčkih), zeblo te ne bo tudi samo z ventilacijo. Avtomatska klima pač uravnava temperaturo, kompersor pa ob prižgani lučki "AC" vseskozi laufa, razen pod 6 ali koliko stopinj.

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Klima suši zrak, sploh v temu vremenu k je zdej je fajn ne glede na to da je samo 8 stopinj uzuni. Sploh zdej k vsakič k prideš v avto z marelo pa čevlji skor skor deci vode not prneseš.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.787
113
ja suši zrak ja. tisto vodo pa nekam da in to se nabira v škatli okoli hladilnika. in ko je zunaj rahlo nad nič se to pač ne posuši. in prvi ruker ko zalaufa ventilator je direkt vlažn zrak. zakaj ne smrdi? ker temperature okoli ničle pač niso nek ideal za bakterije.
mam enak avto ko je v tej temi problematičn. klima izkloplena in se ne rosi nič.

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.526
113
Voda, ki se ob hlajenju skondenzira iz vlažnega zraka nato "iz tiste škatle okoli hladilnika" teče ven skozi odtok.

Skratka: s prižgano klimo se šipe manj rosijo kot z ugasnjeno.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
ja suši zrak ja. tisto vodo pa nekam da in to se nabira v škatli okoli hladilnika. in ko je zunaj rahlo nad nič se to pač ne posuši. in prvi ruker ko zalaufa ventilator je direkt vlažn zrak. zakaj ne smrdi? ker temperature okoli ničle pač niso nek ideal za bakterije.
mam enak avto ko je v tej temi problematičn. klima izkloplena in se ne rosi nič.

Kaj predlagaš?

Malo brskam po netu in sem naletel na dryer oz evaporator . Kot laik sumim, da mi ga ta kos biksa...

sušilec klime

Kje točno se nahaja?

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Tole po moje ne bo tapravo za reševanje tvoje težave. To je sušilec plina v sistemu in nima nobenega stika z zrakom oz. vlago iz okolice.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.060
6.913
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
A ni tak, da klimo vklopiš samo poleti ko je nad 30 in ko imaš flek na majci več kot 20 cm v premeru? Poznam namreč takšne. Pa na drugi strani take, ki imajo poleti na 18 nastavljeno
rolleyes-1.gif
pozimi pa na 26. In tako se doma v hiši

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

Kaj predlagaš?

Malo brskam po netu in sem naletel na dryer oz evaporator . Kot laik sumim, da mi ga ta kos biksa...

sušilec klime

Kje točno se nahaja?

To ti je že @tony povedal, da nima veze. Skozi sušilni filter (ki se nahaja v motornem prostoru) teče hladivo (plin) in ne zrak. Več si lahko prebereš v članku, ki sem ga napisal skoraj 3 leta nazaj >> klik.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ok, vidim da res nima veze
smile-1.gif
Lahko pa dodaš mnenje, kje naj začnem pri moji težavi z rosenjem.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.787
113
kaj ti še ni dosti. ene 4 rešitve problema že maš....
al more kdo prit in namesto tebe nardit?
al bi rad celo znanstveno raziskavo nardil glede tega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.060
6.913
113
pri taščici
Pa recimo da je filter menjal. Tako je pisal. Kaj pa odtok kondenza?

Ps: kako se podelijo spam točke ter kako uporabniki ocenijo s točkami spam objavo. Moram enkrat probat
Hvala

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.526
113
Nič ga ni menjal, ker je filter že star 10 mesecev!

In če noče spet vreči stran 20 EUR, naj to pove, človek božji, pa bom naložil na dolgo in široko zakaj:
nekateri avti imajo malo nesrečno skonstruiran zajem zraka za klimo in so izjemno občutljivi na zabit mikrofilter (ali pa je mikrofilter na takšnem mestu, da se zelo hitro zabaše). V takšnem primeru je za mikrofilter najhujša jesen, ko z dreves leti vse sorte delcev, ki niso majhni in filter dobesedno zamašijo. Zato sem tudi črno na belem napisal, da v tem primeru treba mikrofilter zamenjati tik pred zimo, ko z dreves ne leti nič več. Vsako leto.

Po drugi strani pa obstajajo avti, kjer mikrofiltra "ni treba" menjati niti vsakih 5 let, pa se pri rošenju šip (in pretoku zraka) to nič kaj dosti ne pozna.

Vprašal sem ga tudi, za kateri avto gre, pa ni odgovora, tako da se mi sanja ne, če je v tem hec ali ne.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

Zelo konstruktiven post ni kaj... lp!
uf-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Nič ga ni menjal, ker je filter že star 10 mesecev!

In če noče spet vreči stran 20 EUR, naj to pove, človek božji, pa bom naložil na dolgo in široko zakaj:
nekateri avti imajo malo nesrečno skonstruiran zajem zraka za klimo in so izjemno občutljivi na zabit mikrofilter (ali pa je mikrofilter na takšnem mestu, da se zelo hitro zabaše). V takšnem primeru je za mikrofilter najhujša jesen, ko z dreves leti vse sorte delcev, ki niso majhni in filter dobesedno zamašijo. Zato sem tudi črno na belem napisal, da v tem primeru treba mikrofilter zamenjati tik pred zimo, ko z dreves ne leti nič več. Vsako leto.

Po drugi strani pa obstajajo avti, kjer mikrofiltra "ni treba" menjati niti vsakih 5 let, pa se pri rošenju šip (in pretoku zraka) to nič kaj dosti ne pozna.

Vprašal sem ga tudi, za kateri avto gre, pa ni odgovora, tako da se mi sanja ne, če je v tem hec ali ne.

Filter sem zamenjal pred cca 10k kilometrov, kar pomeni v mojem primeru pred dobrimi 3 meseci, torej že sredi zime ko nič ne cveti in ne pada iz dreves....razen snega in ledenih štikel
smile-1.gif

Filter je lociran tik pod desnim brisalcem in je dobro zaprt zatesnjen pred zunanjimi vplivi

Glede avta je pa res težko pogledat v "mojo garažo"...
smirk-1.gif
Ok, gre se za Lancio Lybro 2004 letnik.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.787
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

Zelo konstruktiven post ni kaj... lp!
uf-1.gif

še vseeno bolj konstruktiven kot tvoje jokanje in jamranje.