Klasičen gramofon

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Potrebujem pomoč, ali pa vsaj namig:
kako naj najdem nov klasičen, samostojen gramofon? Torej napravo, ki ne bo potrebovala dodatnih komponent,( razen zvočnikov ) za predvajanje vinilnih plošč LP in SP

Na naših spletnih straneh sta le dva modela, oba sicer dobavljiva v nekaj dneh preko Conrad-a
Če kdo pozna kakšno trgovino v SLO, kjer takšno zadevo še prodajajo, se priporočam za informacijo!

LP

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Poglej pod DJ opremo, tam boš našel marsikaj.

Ti pa priporočam da kupiš kak rabljen Technics, boš še najbolj zadovoljn. Ali pa kak bolje ohranjen Sinq, DD Numark... Pa tudi Hi-Fi/Audiophile robe se najde precej na Bolhi, ni vrag da ne najdeš kakega dobro ohranjenega.

Seveda pa je veliko odvisno potem tudi od glave/igle.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
kako naj najdem nov klasičen, samostojen gramofon? Torej napravo, ki ne bo potrebovala dodatnih komponent,( razen zvočnikov ) za predvajanje vinilnih plošč LP in SP

Na naših spletnih straneh sta le dva modela, oba sicer dobavljiva v nekaj dneh preko Conrad-a
Če kdo pozna kakšno trgovino v SLO, kjer takšno zadevo še prodajajo, se priporočam za informacijo!

LP
http://www.wgt.si/izdelek/1557/Lenco-Gramofon-Z-USB
http://www.wgt.si/izdelek/2061/Lenco-Gramofon-S-FM-AM-Radij-sprej-

kmalu baje pride tudi profi zadeva z možnostjo scratchanja...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz sploh ne vem kaj sem bral ko si napisal, da potrebuješ samostojen gramofon
bonk.gif
Pa bi ti vseeno priporočal kak rabljen Technics in priklop na en pošten stolp, hišni kino..., ker pri tem Lencotu niti slučajno ne pričakuj kvalitete.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Stružnico, pravo, že imam, hvala za ponudbo.
wink-1.gif

Morda bi moral bolj podrobno zapisati, za kaj se išče ta vrsta gramofona: nikakršnih audiofilskih teženj ni v družini, le nekaj starih vinilk, ki se zavrtijo bolj zaradi nostalgije, kakor zaradi reprodukcije zvoka.
In ker je pred kratkim 'metuzalemska' Iskra crknila, gre samo za nadomestek te stare 'stružnice'
wink-1.gif
In če bo ta Lenco do konca 'postružil' tistih nekaj vinilk, ne bo posebne škode.

Kljub temu, hvala za pripravljenost svetovanja!

LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pa se ne splaca popraviti starega ? Ni prav veliko stvari, ki lahko crknejo, kaj konkretno je pa bilo ?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

LP

Vsak gramofon deluje , kot samostojna enota katere izhod iz nje je samo linijski. Torej, ga moraš ojačati. Imaš dve izbiri:
- priklop na ojačevalec, receiver, glasbeni stolp
- ali priklop aktivnih zvolnikov ( z vgrajenim ojačevalcem + phono stage ).

Ojačevalec mora imeti t.i." Phono " vhod, torej ojačan vhod; izhod iz vsakega ojačevalca je prešibak ! Če phono vhoda nima, kupiš gramofonski predojačevalec ( Phono PreAmp).

Ti predojačevalci načeloma delujejo na MM in MC glave, vendar se prej o tem pozanimaš .

Kaj predlagam ?

Tole sem zasledil : Pro Ject . Zadeve poznam in ti lahko povem, da ti gramofoni igrajo zelo dobro (!), seveda v tem cenovnem rangu.
lp

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
ponavadi igle za stare gramofone stanejo več kot novi

Neumnost, dobiš novo glavo z iglo, kar solidne kvalitete za cca 50€. Komot daš na gramofon, ki sem ga prilepil na prejšnji post
smile-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Za stare (narobe arhivirane) vinilke odsvetujem gramofone višjega razreda kakovosti.

Ne drži , plate se da lepo sčistiti in z iglo bo vse dobro. Problem pa lahko nastane, če je dejansko fizična poškodba sledi na plošči.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
ponavadi igle za stare gramofone stanejo več kot novi

Neumnost, dobiš novo glavo z iglo, kar solidne kvalitete za cca 50€. Komot daš na gramofon, ki sem ga prilepil na prejšnji post
smile-1.gif

saj dobiš gramofon za 50 eurov

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Pri 50€ vrednem gramofonu je prisotna igla enake kvalitete, kot konica ošiljenega svinčnika.
smile-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
13.752
1.546
113
Emona / Carnium
Ravno na to sem ciljal. O poškodbah sledi, če so plate brez ovitkov ali kaj podobnega. O ukrivljenosti, če niso bile spravljene vertikalno. Nekatere deformacije se da minimalizirati...Vendar zdaj že skoraj pametujem glede na to, kakšne potrebe ima oriolus. Za bolj nostalgično podoživljanje sta šum in preskakovanje še kako dobrodošla.
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Še zaključek glede mojega 'problema':
Po zaslugi povezave MAKY-ja (hvala!) sem včeraj uspel kupiti TOLE zadevo.
In ker je šlo za darilo osebi popolnoma brez audiofilskih teženj, lahko povem, da je bila želja izpolnjena v celoti.
Celo več, ko se je izkazalo, da bo možno nekatere stare plošče s pomočjo tega Lenco-ta (in tistih, ki to znamo) celo prenesti v bolj 'moderno' obliko, je bilo navdušenje obdarovanke še toliko večje !
Še enkrat hvala vsem, ki ste poskušali pomagati in ob tem lahko rečem, da razumem audiofile, ki so mi želeli najboljšo izbiro, jaz pa sem jih s svojo nezahtevnostjo morda celo užalil.
Konec dober - vse dobro.

LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Hecno nakljucje, jaz imam eno sosedo, ki je razmisljala o identicni stvari, ker ima mnogo LPjk in ocitno nedelujoc gramofon
smile-1.gif

Kaj je bilo pa narobe s starim Iskrinim gramofonom ?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Očitno je odpovedala "elektronika", ki skrbi za gramofonski del. Poleg nje pa se tudi igla ni več počutila prav dobro, če se ne motim.
Gre pa za kombiniran radio Savica, letnik 1973. Radio sicer še deluje, pa še ta bolj 'kakor mu zapaše'