Kje kupiti med

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
evo če ti ni predaleč:
http://www.pirs.si/slo/podjetja/izkaznica/28036/cebelarstvo-in-medicarstvo-medved-damjan-sp/

imajo pa različne vrste medu

edit: verjetno ga pozna tudi uporabnik Denis (pragersko-cirkovce
grims-1.gif
)

Nazadnje urejeno:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
poglej oglase. nova je precej draga zato si za začetek raje rabljeno kupi.
rabiš nekaj panjev, okvirje, satnice (okvirjev je dobro imti več kot jih gre v panje, dobro jih je imeti v hladilniku - tisti ki niso v panju) rabiš zaščitno opremo (samo klobuk ali celega pajaca), rokavice - lahko debele gumjaste za posodo pomivat še kaka malenkost...
če boš letos točil med rabiš točilo, vilice za satje, kako stojalo za satje, posode za med (lahko plastične za začetek)

vsekakor ti priporočam da kontaktiraš lokalno ebelarsko društvo. tam dobiš tudi pomoč v obliki svetovalcev, ki jih prispeva ČZS. pa pozanimaj se kdaj so tečaji za začetnike. čeprav so letos vrjetno že mimo.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Preden kupuješ opremo razmisli kaj želiš.
Kakšno vrsto panja? Prilepil si povezavo do nakladnega panja. Ti so pri nas kar redki. Večinoma se uporabljajo AŽ panji. Potem je pa še vprašanje kakšen AŽ panj...

Od tega je odvisno kakšne okvirje potrebuješ in kakšne satnice. Satnice kupi kvalitetne, saj iz njih čebele hitreje naredijo satovje. Satnic potrebuješ toliko kot je v panjih prostora + malo rezerve. In ne, ni jih treba imeti v hladilniku.

Potem potrebuješ čebelje družine. Le-te se pri nas kupijo kar na satovju. Torej zopet odvisno od izbire panja kaj lahko dobiš (večina na AŽ). Cena družine je cca 10€-12€ na sat. Torej te močna družina (7-9 satov) stane cca 90-110€.

Potem boš potreboval zaščitno opremo. Spomladi so krotke in ni težav, poleti in jeseni pa kartečne. Predlagam cel gornji del, saj drugače kar najdejo pot pod mrežo na klobuku, rokavice, čebelarsko dleto, metlico, kozo za odlaganje satov, dimak, alternator za vtapanje satnic, žico za vpenjanje v okvirje, okvirje, opremo za zatiranje varoje...

Če boš letos točil pa še vilice / nož za odpiranje pokrovčkov, točilo, kante, ... ipd.

Pa ne pozabi na rezervne družine, katerih je dobro imeti vsaj 50% (najbolje100%) toliko kot imaš delovnih družin (to zopet pomeni panje, okvirje, satovnice, ...).

Pa spomladanska hrana za pospešitev razvoja družin, pa jeseni hrana (sladkorna raztopina) za prezimovanje.

Še pred nabavo vsega si pa nabavi ZNANJE, da boš vedel, kaj delaš in ti ne bodo rojile, odmirale, da ne boš širil bolezni, ...

Osnovno vprašanje: Če pogledaš sat ločiš med celicami - kaj je v kateri?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Opravi kakšne tečaje, pomagaj prvo leto kakšnemu lokalnemu čebelarju, saj načeloma radi delijo znanje in tudi navijajo za nove čebelarje. Vsaj tisti katere jaz poznam.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:
Uporabnik cungalunga pravi:
Za tiste ki jim čebelarstvo ne diši, bi pa radi imeli domač med:

indiegogo.com

Za svoj projekt so zbrali 12 mil $.

Sem kar malo skeptičen. Še posebej pri naši sivki.
Kot drugo pa je vprašljivo, kdaj je med pri tem sistemu res zrel... je pa na prvi pogled zanimivo a žal vprašljivo.
meni tudi ni prav jasno. ne vem če bi čebele res odlagale med v neke lažne plastične satnice.
za zorenje medu moraš očitno pri tem poskrbeti sam. saj se na trgu dobijo dehidratorji za med.

Miska

Zelenc'
22. feb 2013
6
0
1
www.etoner.si
Meni je pa zadeva zelo zanimva in privlačna. Panj samo predelaš in vstaviš notri te njihove satnice. Baje, kolkor sem bral gre v en normalni desetsatar ene 6 njihovih satnikov. Ko bom imel več sredstev na voljo si zagotovo kupim en komplet.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
očitno te tebe nič ne zanima, samo reklamo delaš za eno stran. sistem ki ga promoviraš pa sploh ni dober.