Kegging

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Ok hvala! Vprašam zato ker sem prvo jeklenko spraznil z enim kegom prlus en keg sem karboniziral! Je pa res da sem veliko veliko telovadil hahahah. No da vidimo kolko mi bo sedaj držalo drugo polnjenje. Se pravi če ga ne spuščam preveč v luft ene 10 kegov bi mogu spravit čez.

Evo tudi druga jeklenka je šla zelo hitro, a sem sedaj našel vzrok! Manometer je bil brez dihtunge. Sedaj sem nekako to rešil, me pa zamina al so ta tesnila standardna ali je odvisno od manometra, kje se jih da dobit, ker zaboga nisem našel nobe, ki bi se čisto prilegala.
 
  • Všeč mi je
Reactions: matiasku

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Meni se zdi, da bi mogla bit tesnila za evropski navoj standardna, najboljše pa je, da manometer vzameš s seboj v Merkur ali podobno trgovino
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Končno sm se spravu kupit kege, nabavu sm jih 5, zaj mam pa problem z čiščenjem. 3 komade sm lahk lepo spuco, 2 mi pa povzročata težave.
Uporabu sm postopek kristalna soda, 1 žlička na L vode, voda dobrih 60°C, dobro urco namakanja, pol sm jih splahno, zdrgno z detrgentom in še enkrat splahno.
V enem kegu mam vonj po gnilih jajcih (ta me predvsem skrbi), v drugem pa še vedno intenziven vonj po soku. Kak se naj znebim vonja ?
Naj ponavljam postopek, dokler ne bo vonj izginil al so kake druge boljše opcije ? Razmišljal sm o PBW ali pa grainfather čistilu, bi blo kaj boljše s tem ? Alpa kis, žveplo ?

Mam pa še eno drugo zadevo, ne spravim popeta vn iz fittinga, majo neke dolge "nogice" v primerjavi z ostalimi kaj sem gledal posnetke po youtubu, js bi reku da so tipa 4 ali 5 ( http://chicompany.net/images/Poppets - 5 lineup.jpg ). Je varno to izpet z izvijačem al ne ? Nebi rad meu še kakšnih dodatni težav :/
 
  • Všeč mi je
Reactions: Naabo

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Probaj še z močnejšo koncentracijo kristalne sode.
Meni se zdi, da je del vonja "zapečen" v sam sod in se ga znebiš s čimveč pretočenega piva. Jaz sem v en sod, za katerega sem verjel, da je dobro očiščen, natočil in stočil pivo, pa se je PO TEM še vedno zaznalo vonj po limoninem sirupu :)
Pivo drgač bomba, bp.

Si spucal tudi tisto cevko od podna do pokrova? Ko nafilaš sod s kristalno sodo, zapri pokrov in priklopi na CO2, potem pa samo spusti čez neko pipco, da se tista cev nafila. Fajn je pa potem še s starsanom isto nardit, ker kristalna soda ti bo pustila priokus pri pivu, če ti ostane v cevi.

Ta žveplo/gnilo jajce mogoče izvira iz ravno te cevke.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Jaz sem jih prvič namočil s kristalno sodo in zdrgnil z gobico kot ti. Blag vonj po soku je ostal, a na pivu se ni poznal. Z uporabo vonj po soku izgine.
Priključkov s soda nikoli ne razdiram.
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Sm stoču prek cevke oboje kistalno sodo in starsan pa še ščetko sm si kupu direkt za cevke. Sm hotu tut priklučke vredi spucat glede na to da jih ne morem razdret, pa ko sm povohal cevko ni bla sporna, je pa keg. Študiram da bi mal dlje pustu not kristalno sodo mogoč se raztopina s časom napoji tega vonja in ga potegne vn iz kega? Kolk cajta lahk najdle pustiš kristalno sodo v kegu da ni sporno za ta kromiran sloj inoxa ?

Ja sj če nem spravu vn bom mogu tak naredit, sam vonj po soku ma ziher manj efekta na pivo, ko pa vonj po gnilih jajcah. Nebi pa rad piva stran zlivo sj vete kak je :D
 

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
pri meni osebno je najbolj pomagala menjava vseh tesnil... kakorkoli sem sčistil sode in namakal gumice v vsem možnem, kristalna soda, oxy, starsan, še v pomivalnem stroju sem jih opral ... je bil pač vonj še vedno prisoten - sicer po gnilih jajcih ne, ampak po nečem sadnem (fanta ali podobna cukrasta pijača pomoje ;)).. kakorkoli - ko sem zamenjal vsa tesnila, je tudi ta vonj izginil
 
  • Všeč mi je
Reactions: Sallexs

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
To smo sicer že omenjali, ampak problem z blagim vonjem je v tesnilih. Tam ti tudi soda ne pomaga ker je vonj zažrt v gumo. Pomaga menjava tesnil če te moti, sicer pa zaradi tega malenkostnega stika pivo ne bo nič slabše.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bluefossil

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz predlagam močnejšo koncentracijo kristalne sode in bolj vročo vodo. Potem kupi ščetko za wc, ki ima trde ščetine, še bolje tako, ki ima zraven tudi ščetko za pod školjko. S tem se vrhunsko sčisti in še z lahkoto dosežeš vse dele v kegu :) Na roke si daj gumijaste rokavice in drgni skupaj s kristalno sodo, ne zlivaj prej ven. Potem lahko še naprej drgneš kolikor te je volje :) Jaz sem vse svoje sode tako spucal. Res je, da nekaj vonja še ostane po sirupu, samo se ne pozna na pivu. S časom tudi vonj izzveni. Po žveplu mi ni nikoli smrdelo...
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Hvala za nasvete, mi je uspelo zrihtat. Wc ščetka dela čudeže :) Vonj je komaj še zaznaven. Kolega mi je sicer dal neko čistilo Bravo inox ki ga uporablja za cišcenje cisterm, sm zaj čistil s tem.

Je kaj spornega če pustim starsan v kegu do polnjena ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Samo v vednost, TKIjevo čistilo bravo (inox) je raztopina natrijevega hidroksida (kavstična soda) s par dodatki za stabilnost.

Starsan (sploh če je moten) rad pusti oborino (nekak vodni kamen ki je posledica izločanja mineralov iz raztopine) če ga pustiš v kegu dalj časa (več kot en teden). Sam kege raje dobro posušim in pred ponovno uporabo še 1x izvedem tretma s starsanom.
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Je treba bit na kaj pazljiv pri kavstični sodi ? Mislim zaj je tak ze prepozno, sam da vem če sem kaj zaj... kontaktni čas je bil cca. 30 min, 2% raztopina, po namakanju sm podrgnil s šcetko, nato splahnil in še ščistil z detrgentom + star san za konec.

Bom js tut rajš osušil kege da ne bo kakih oborin, hvala :)
 

mojster_pivovar

Pripravnik
24. feb 2019
30
1
8
Tudi sam se odločam da bi končno poskusil z izdelavo "točenega" piva. Do sedaj sem vedno flaširal. Iz prebranega iz te teme sem ugotovil, da pri izbiri sodov ni dileme in so zaradi čiščenja primerni zgolj kegi (nektarjevi), nekoliko večja dilema pa je neto pri izbiri načinu točenja.
Odločam se med tem, da kupim klasičen točilni aparat za pivo (kjer zamenjam priklop za corny sode), oziroma si sam iz hladilnika izdelam kegerator. Zato me zanimajo prednosti in slabosti posameznega sistema. V osnovi je razlika v tem, ali hladimo celoten sodček (kegerator) ali se pivo hladi pri pipi (avtomat).
Prednost klasičnega točilnega avtomata vidim v tem, da je lažje to zadevo odnesti na piknik/zabavo. Sploh se mi zadeva zdi praktična če vem, da se bodo spili vsi sodi in imam aparat s kompresorjem. Tako ne rabim poleg voziti co2-ja, v nasprotnem primeru pač priklopim co2. Tudi če je odjem piva velik na enkrat ni problema s hlajenjem, saj se pivo hladi ob pipi. Zamenjati je potrebno zgolj priključek za na sod in bi moralo delovati (ali se motim???)
V primeru kegeratorja pa bi se zadevo lahko zagotovo dalo narediti ceneje (sploh če je hladilnik rabljen). Poleg tega tudi kegerator zgleda lepše kot klasičen avtomat (sodi in co2 so skriti v hladilniku).
Prosim še za vaše mnenje glede izbire, ter kje vidite vi prednosti in slabosti posameznega sistema.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
V bistvu govoriš o jabolkah in hruškah. Kegerator je prostor, kjer boš pivo tudi hranil, torej za homebrew doma za par kozarcev na dan je to to in edino primerno. Tud karbonizirat moraš na hladnem. Aparat je za fešte, simple as that.
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Kako pomembni so neporvratni ventili, če imamo dva kega na enem regulatorju. Sicer jih imam vendar je cevka pretanka in jih ne dobim gor. Mi je pa bolj pomembna ta cev, da mi paše z temi JohnGuest konektorji. Se drugače te ventili dobijo tudi kje pri nas?