Kegging

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Lager se mi lagerira ca 10dni na 2C. Ker potrebujem fermentor, bi ga rad pretocil v keg in tam nadaljeval lageriranje. Kako se lotiti če želim naravno karbonizacijo s sladkorjem? Vsujem sladkor v keg in dvignem T na 12C ter začnem konzumirati cez 14dni? Ali je boljsa varianta pustiti v kegu na 2C dodatnih 14dni šele nato karbonizirati in dvigniti T na 12C. Kaj pa če vsujem cuker in pustim na 2C. Bo kvas peidelal kaj CO2? Prosim za nasvet, saj se prvič srečujem z lageriranjem in tudi kegeriram šele drugi batch.

Karbonacija se ti pri 2C ne bo zgodila. Pri karbonaciji lahko tudi pri lagerju mirno dvigneš temperaturo tudi na 20 ali več (enako kot pri aleu). Nato daš keg spet na lagering. To je to. Ko jaz delam lager, itak lageriram v flašah, kar pomeni, da v fermentorju končam fermentacijo, flaširam, pustim na toplem, da karbonira in šele potem dam na lagering (kolikor pač gre pri mojih pogojih). Menim, da bo karbonacija po lageringu izničila njen efekt. S karbonacijo se bo kvas namreč spet prebudil in naredil fermentacijo dodatnega sladkorja. Po tem boš pa na istem, kot si bil pred (prvim) lageringom. Zato bi jaz na tvojem mestu kar takoj karboniral in potem raje podaljšal lagering.
 

gajba

Zelenc'
4. okt 2017
7
0
1
Hvala za nasvete!
Ker mora biti zadeva pitna do silvestrovega, sem pretočil v keg in force karboniziral ter dal na nadalnje lageriranje. Hkrati sem iz istega batcha nafilal še gajbo steklenic, dodal sladkor ter dal na 20C, da bo karboniziralo. Nato bom še za kak teden spustil na 2C. Pa da vidimo razlike ene in druge variante.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Prisilna karbonacija je v taki situaciji še najbolj smiselna in sigurna za doseganje čistega okusa in bistrosti, ki jo zahteva lager
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Hvala za nasvete!
Ker mora biti zadeva pitna do silvestrovega, sem pretočil v keg in force karboniziral ter dal na nadalnje lageriranje. Hkrati sem iz istega batcha nafilal še gajbo steklenic, dodal sladkor ter dal na 20C, da bo karboniziralo. Nato bom še za kak teden spustil na 2C. Pa da vidimo razlike ene in druge variante.

Če si prisilno karboniral še povej po kateri metodi. Če si npr. po počasni in najbolj varni metodi, pusti co2 priklopljen ves čas, seveda na ustreznem pritisku glede na temperaturo piva. Tako boš istočasno karboniral in lagiral. Če si samo spustil not nekaj barov co2 in odklopil, ni OK.
 

gajba

Zelenc'
4. okt 2017
7
0
1
Karboniziram po počasni metodi. Sem pa ravno razmišljal, da bi tale lager na hitro karboniziral (2bar v odboju 16h). Imam namreč samo en regulator brez Y člena, ki bi ga rad priklopil na drugi keg kjer se ravno končuje karbonizacija ESB-ja po naravni poti.
Zakaj prisilna karbonaizacija in lageriranje ne gresta skupaj?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Karboniziram po počasni metodi. Sem pa ravno razmišljal, da bi tale lager na hitro karboniziral (2bar v odboju 16h). Imam namreč samo en regulator brez Y člena, ki bi ga rad priklopil na drugi keg kjer se ravno končuje karbonizacija ESB-ja po naravni poti.
Zakaj prisilna karbonaizacija in lageriranje ne gresta skupaj?

Saj gresta. Ravno to sem napisal :)

Jaz s hitrimi metodami nimam dobrih izkušenj. Seveda jih nekateri imajo. Zato pač probaj :)
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Kolko CO2 porabite pri prisilni karbonizaciji. Oziroma kolko časa vam drži vaša jeklenka, seveda glede na nejo velikost???
 

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
meni 2kg jeklenka drži slabe pol leta.. v tem času gre navadno čez njo cca 10-12 kegov od karbonacije do točenja - to seveda v "idealnih pogojih" in če po pameti delam z njo.. kadar pa pretiravam s prezračevanjem oz. spuščanjem pritiska ali eksperimentiram z raznimi načini hitrega forced-carba ali pa mi kdaj kak priključek dobro ne zagrabi (pa seveda tega takoj ne opazim), pa seveda zdrži manj..
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Najlažje je malo preračunat da vidiš kje si. 2g CO2ja = 1l CO2ja pri "atmosferskem" tlaku.

Se pravi za stočit predhodno karbonizirana pivo na istem pritisku kot je karbonizirano ti gre natanko toliko litrov CO2ja kot je piva. Recimo 18l (5 gal) keg gre 18l piva ali 36g CO2ja. Z 2kg jeklenko lahko stočiš tako cca. 50+ kegov (1000l) piva.

Če "luftaš" keg pred točenjem piva gre tudi približno toliko CO2ja kot drži keg če delaš optimalno.

Če prisilno karboniziraš keg gre volumensko noter toliko CO2ja kot želiš stopnjo karbonizacije minut predhodno CO2 v pivu. Pri 16C ima po fermentaciji pivo 1vol CO2ja v sebi, torej če ga karboniziraš na 2.5vol CO2ja rabiš še dodatne 1.5 volumna piva CO2ja. Za 18l keg bi torej to bilo cca. 30l CO2ja ali 60g. Tu precej odvisni od temperature fermentacije in želene stopnje karbonizacije.

Tako da če vse sešteješ gre v idealnih razmerah od začetka do konca za neko normalno pivo 150g CO2ja, torej je 2kg jeklenka dovolj za karbonizirat in stočit 13-14 kegov. Ker je CO2 plin idealnih razmer nikoli ni. Ponavadi preveč prepihaš keg, vmes ti še kje uhaja, na koncu ko že imaš v kegu pivo še spustiš parkrat ven za ziher. Ko pomivaš in razkužuješ keg si pomagaš s CO2jem tako da ga gre še tam nekaj. Karbonizacijo ponavadi delaš na silo pa ti ga gre preveč in ga spuščaš potem v luft, ko točiš se peni pa spuščaš tlak ven ali pa nabijaš točilni pritisk kar spet krade grame. Ni da ni, tako da v realnosti je 2kg dovolj za cca. 10 kegov, če paziš jih je par več, če malo preveč telovadiš pa jih je par manj.
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Ok hvala! Vprašam zato ker sem prvo jeklenko spraznil z enim kegom prlus en keg sem karboniziral! Je pa res da sem veliko veliko telovadil hahahah. No da vidimo kolko mi bo sedaj držalo drugo polnjenje. Se pravi če ga ne spuščam preveč v luft ene 10 kegov bi mogu spravit čez.
 

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
63
28
Za pomivanje, spiranje in razkuževanje sem si naredil priključek za kompresor. Res ne vidim razloga, zakaj bi takrat uporabljal CO2. Po polnitvi priklopim na CO2, počakam da se zadeva umiri, nato za par sekund odprem oddušek.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Vem, da je bilo že večkrat objavljeno ampak mi lahko kdo priporoča kateri CO2 regulator naj kupim.
 

errhec

Pripravnik
5. sep 2008
56
5
8
Imam CO2 regulator in glede na brewer's friend KEG CO2 kalkulator , sem nastavil na 20PSI in pustil na temperaturi 18C 3 dni (1,5l plastenka).
Po 3h dneh ni bilo v pivu nič CO2ja. Ima kdo kakšen recept kako hitro karbonirati pivo v plastenki s tem egulatorjem?

Hvala
 

Priponke

  • regulator.jpg
    regulator.jpg
    63,1 KB · Ogledi: 228

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Ima kdo kakšen recept kako hitro karbonirati pivo v plastenki s tem egulatorjem?

tega konkretnega regulatorja ne poznam in zato ne bi ocenjeval ali sploh dela OK (oziroma ali je 1 bar res 1 bar) - če ne dela kot bi moral, potem je seveda lahko problem tudi v tem.. kar pa se tiče mojih pritiskov je pa tako, da vedno karboniram ohlajeno pivo na cca 4 stopinje. Torej keg dam vsaj "prejšnji" dan v hladilnik, da se ohladi..

Potem pa takole:
1. če se mi NE mudi, priklopim na 10PSI oziroma cca slabih 0,7 bar in pač pustim (set & forget), navadno traja nekje do 10 dni in je tiptop... to je sicer tudi moj pritisk za točenje večine piv
2. če se mi mudi, nastavim na 30PSI oziroma dobre 2 bar za približno 2 dni oziroma 48 ur (spet - pogoj je, da je pivo že prej ohlajeno, preden priklopim!), potem sprostim pritisk (preluftam keg) in preklopim na 10PSI/0,7bar

bistvo je, da imam v keezerju povprečno temperaturo 4 stopinje in priklapljam šele, ko je tudi pivo ohlajeno. Pri drugih temperaturah so pač druga pravila, prav tako za različne stile piva...

Kalkulator, ki si ga uporabil predvideva "set & forget" metodo, kar pomeni, da bo dejanski rezultat karbonacije viden šele čez 7-10 dni! Če bi hotel hitreje karbonirat (pa brez nekega tresenja in podobnega), bi moral biti pritisk krepko višji - žal pa težko svetujem koliko, saj vedno karboniram mrzla piva, na 18 stopinjah se s tem še nisem ukvrarjal..

Na tvojem mestu bi vglavnem dal zadevo v hladilnik - če je plastenka, ne vzame veliko prostora - potem pa nastavil na 30PSI, počakal 2 dni in spil :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Kot je varilec napisal. Najvarnejša varianta je set & forget. Pri nižji temperaturi piva potrebuješ nižji pritisk, pri višji pa višji, da dosežeš isto raven CO2-ja. Če karboniraš pri sobni temperaturi, in potem daš keg v hladilnik, pač nastaviš na ustrezen pritisk za temperaturo, ki jo imaš v hladilniku (glede na želeno raven CO2-ja). Kolikšen je pritisk pa razbereš iz dobro znane tabele, ki se valja na mnogo mestih tega foruma in tudi sicer po drugih (tujih) forumih, pa tudi stric Google ti jo bo hitro ven vrgel (https://www.google.com/search?q=for...ie7&rls=com.microsoft:sl-SI:IE-Address&ie=&oe=).
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Aja, še glede reducirnega ventila. Jaz imam takega. Kupil sem na IPO tools. Deluje BP. Manometer sem zamenjal za takega, ki kaže bare.NkGtlAIIbW.jpg
 

errhec

Pripravnik
5. sep 2008
56
5
8
Dal na hladno in na 3 bare, parkrat preklonkal, po dnevu in pol je ravno prav CO2ja.

Če bo kdo iskal, najcenejše CO2 kartuše z navojem sem našel v decathlon-u.