Kegging

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik machnau pravi:
Obstaja tudi kak kalkulator če delaš "cukr" varianto v kegu
wink-1.gif

Ali približno pol manj pomeni pol manj
wink-1.gif

Drugo je pa vse isto? (mislim na del, ko pustiš pivino v sekundarni fermentaciji za 14 dni na temperaturi cca. 25 stopinj)

Jaz dajem priblizno 90-100g za pale in okoli 80g za stout. Sod je 19l.
Sod z co2 nabijem na 2.5 odklopim in pustim na temperaturi kjer je fermentiralo 14 dni.
Niti ni problem, ce je prevec alo premalo ker lahko kasneje spet nabijes oz spustis co2.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik machnau pravi:
Obstaja tudi kak kalkulator če delaš "cukr" varianto v kegu
wink-1.gif

Ali približno pol manj pomeni pol manj
wink-1.gif

Drugo je pa vse isto? (mislim na del, ko pustiš pivino v sekundarni fermentaciji za 14 dni na temperaturi cca. 25 stopinj)

Pivo v sodčku je tako kot pivo v 19l steklenici in tako ravnaš tudi z njim.
Koliko sladkorja boš dodal je odvisno predvsem koliko praznega prostora je v sodčku.
Predlagam ti, da ga daš polovično količino kolikor bi dal v steklenice. Če bo to premalo še vedno lahko malo dodaš z povečanem pritiskom kasneje.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Približno pol manj.

Sam sem preizkusil ze oba nacina. Veliko boljse se obnese cukr varianta. Ce ti je med fermentecijo ostal se kaksen priokus, ga bo kvas pozrl med karbonizacijo. Tudi karbonacija je precej bolj nezna. Pri force varianti je bolj 'radenska-sta'...

Kakšna pa je razlika če se ga nažreš? Ravno danes mi je kolega trdil, da naj bi bil glavobol predvsem, ali pa tudi od umetnega CO2 v pivu.

Umetni co2? To je pa nekaj novega...
Glavobol lahko pride od visokih alkoholov, ali pa od kvasa ce ga ne prenasas najbolje. Da bi pa od co2 pa prvic slisim.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Približno pol manj.

Sam sem preizkusil ze oba nacina. Veliko boljse se obnese cukr varianta. Ce ti je med fermentecijo ostal se kaksen priokus, ga bo kvas pozrl med karbonizacijo. Tudi karbonacija je precej bolj nezna. Pri force varianti je bolj 'radenska-sta'...

Kakšna pa je razlika če se ga nažreš? Ravno danes mi je kolega trdil, da naj bi bil glavobol predvsem, ali pa tudi od umetnega CO2 v pivu.

Umetni co2? To je pa nekaj novega...
Glavobol lahko pride od visokih alkoholov, ali pa od kvasa ce ga ne prenasas najbolje. Da bi pa od co2 pa prvic slisim.

No, od prisilne karbonizacije sem misnil, al kako se že reče dodajanju CO2 v pijačo
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Razlike v co2 ni nobene... vsaj jaz jo ne poznam.
Bolj karbonirana piva so tezja za piti npr. Psenicna.
Te bolj napihnejo, mogoce koga of tega glava boli
confused-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Približno pol manj.

Sam sem preizkusil ze oba nacina. Veliko boljse se obnese cukr varianta. Ce ti je med fermentecijo ostal se kaksen priokus, ga bo kvas pozrl med karbonizacijo. Tudi karbonacija je precej bolj nezna. Pri force varianti je bolj 'radenska-sta'...

Kakšna pa je razlika če se ga nažreš? Ravno danes mi je kolega trdil, da naj bi bil glavobol predvsem, ali pa tudi od umetnega CO2 v pivu.

Kakšna je pa razlika med umetnim in naravnim co2? To vprašaj kolega. Če pa misli naravna in prisilna karbonizacija. Če delaš prisilno počasi, skoraj ni razlike v mehurčkih oziroma je ni, ker nima veze, al ti kvas dela co2 in se počasi topi v pivo, ali pa ti počasi dovajaš ta co2. Po hitrih metodah pa imaš večje mehurčke, manj kompaktno peno in podobno. Ponavadi so kvasovke dlje aktivne ko delaš naravno, od tu razlike, nikakor pa v co2.

Nisem pa še slišal, da bi koga od radenske bolela glava.
hysterical-1.gif

 
Nazadnje urejeno:

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Težava pri karbonaciji v sodu.
Na 19 litrov piva sem dal 65g. sladkorja za karbonacijo.
Po 10.dneh priklopil na pipo in je skoraj ni bilo.Nato sem za eno noč priklopil na 2.5 bara nato zmanjšal na 1.5bara
Sedaj po dveh dneh je karbonacija zelo blaga.
Na začetku rahlo popeče po konici jezika občutek hitro zbledi.
V kozarcu ni mehurčkov. Za moj okus kot bi popil čez noč odprto steklenico. Kako lahko popravim karbonacijo?
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Težava pri karbonaciji v sodu.
Na 19 litrov piva sem dal 65g. sladkorja za karbonacijo.
Po 10.dneh priklopil na pipo in je skoraj ni bilo.Nato sem za eno noč priklopil na 2.5 bara nato zmanjšal na 1.5bara
Sedaj po dveh dneh je karbonacija zelo blaga.
Na začetku rahlo popeče po konici jezika občutek hitro zbledi.
V kozarcu ni mehurčkov. Za moj okus kot bi popil čez noč odprto steklenico. Kako lahko popravim karbonacijo?

Si pustil na toplem 10dni? Si pomeril gravitacijo pred dodajanjem cukra in sedaj? Je enaka? Razlogov zakaj ni karbonirano je veliko. Je pa 60g na 19l na spodnji meji. Jaz dodajam med 90 in 100g pa je ravno prav.
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Si kaj pomešal vsebino sodčka? V fermentorju se kvasovke vozijo gor in dol na mehurčkih CO2 in imajo vedno dostop do sladkorja. V steklenici se, ker je pod tlakom, kvasovke usedejo na dno in so prepuščene difuziji, da pridejo do hrane. Vsaj jaz sem imel s prvim batchem take težave. Zdaj steklenice na cca. 3 dni premešam in se odlično karbonirajo.

btw, ne meriš gravitacije ampak gostoto piva:)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Bog ne daj mešat zadeve lepo prosim no. Kvasovk je v pivu vedno dovolj za uspešno karbonizacijo.

Refleks, v tvojem primeru je možno, da ti je šlo večino co2 ven vse skupaj zaradi prevelikega penjenja. Po parih dneh v hladilniku bi se mogla stvar umirit. Sam vedno karboniziram s 65 do 70 g na sod in je vedno ok. Možno je, da sodi v začetku niso tesnili. Pusti v hladilniku priklopljeno na okoli 1 bar in se ti mora uštimat.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sam bi stavil na puščanje. Kegi imajo tlačna tesnila in po dodajanju sladkorja imaš v sodu pritisk 0, ker kvas počasi proizvaja CO2 se ta zaradi netesnosti sproti izloča iz kega.

Tako da pravi postopek je da po dodajanju sladkorja pritisneš keg na recimo 1 bar, s tem zatesniš tesnila in ventile in CO2 iz kvasa bo ostal v kegu in karbonacija bo uspela.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Po točenju piva v sod sem ga priklopil na co2 , pod blagim pritiskom izrinil ven ves kisik in ga nato pritisnil na 2.5 bara.
Po 10 dneh na toplem je bil sod še vedno pod pritiskom.
Nato sem ga dal v hladilnik priklopil co2 na 2.5bara čez noč.
Naslednji dan zmanjšal pritisk in natočil v kozarec, mehurčkov v kozarcu ni bilo nič in tudi v ustih ni bilo čutiti karbonacije.
Preveril sem komplet tesnenje in je ok.
Sedaj sem co2 nastavil na 1bar in bom počakal da se stvar umiri.
Hvala vsem za pomoč , sporočim kakšno bo stanje čez nekaj časa.
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Zakaj pa ne mešat? Na mnogih koncih sem prebral, da ljudje periodično obračajo steklenice med karbonacijo. Tudi sam obračam steklenice in sem z rezultatom zadovoljen.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Zato, ker to nima nobenega smisla. Kar potone na dno ima za bit na dnu. V pivu je vedno dovolj kvasovk za karbonacijo. Celo v RISU z 11% alkohola in po pol leta v sekundarcu je bilo več kot dovolj živih kvasovk za uspešno karbonacijo. Sam mal dlje je trajalo.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Flašo napolniš, zamašek gor, enkrat do dvakrat obrneš, pustiš kak teden ali dva - karbonizirano. Nič lažjega. Nikoli mešal, nikoli problemov s karbonizacijo. Čas je sicer odvisen od temperature in kvasovk, ampak karbonizacija bo zagotovo.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Flašo napolniš, zamašek gor, enkrat do dvakrat obrneš, pustiš kak teden ali dva - karbonizirano. Nič lažjega. Nikoli mešal, nikoli problemov s karbonizacijo. Čas je sicer odvisen od temperature in kvasovk, ampak karbonizacija bo zagotovo.

Khmmm.... Meni se je že cca 4x zgodilo, da sem odprl 2-3 tedne staro flašo in .... popolnoma brez pene in mehurčkov. Bljak.
Pa so bile vse ostale flaše iz iste serije vedno ok karbonirane, samo tista taprva ali pa taprvi dve sta bile zanič. Da imam vedno tako srečo, da bi glih tisto flašo, ki ni karbonirana, prvo zagrabil, pa tudi ne verjamem. Kaj bi torej lahko bil vzrok?
confused-1.gif