Kegging

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Ne, govorim o pravem hladilniku, kamor boš spravil sode in ne o točilnem aparatu.
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Če govoriš o temperiranem zorjenju lagerjev in pilsnerjev, imam za ta namen predvideno hladilno skrinjo (z STC-1000)... Za počivanje sodov po zorjenju, bo pa kletna temperatura pravšnja ... Drži?
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Potrebuješ v prvi vrsti sode. Najbolje se obnesejo corney sodčki. V Sloveniji imamo srečo, da jih ima Nektar za prodat eno polno skladišče. Sodi so v odličnem stanju.
Potem potrebuješ nastavke za sode, ki jih prav tako dobiš v Nektarju.
Potem je jeklenka s co2
Potem pride na vrsto hladilnik, v katerega boš spravil sode, ker ponavad točimo že ohlajeno pivo, vsaj doma.
Pool je pipa, najceneje in precej dobro se obnese party pipca.
Pol rabiš cevi za co2, cevi za pivo par ventilov in to je to. Nepovratni ventili so pa dodatek.

Pa racunaj da bos moral cevi za co2 spraviti v hladilnik, kar pomeni da ga bos moral prevrtat, ponavadi nekje zadaj,kjer bo stala co2 bomba. Da ne boste kupovali predobrih hladilnikov..
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Clij tukaj je, da bi to na kak piknik s seboj vlekel. Ne bi pa ravno 150 litrov hladilnika vsakič v prtljažnik od avta tlačil ....
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Če govoriš o temperiranem zorjenju lagerjev in pilsnerjev, imam za ta namen predvideno hladilno skrinjo ... Za počivanje sodov po zorjenju, bo pa kletna temperatura pravšnja ... Drži?

Dej vtipkaj prosim v google kegerator, pa malo preglej zadeve. Če misliš točit pivo doma v kuhinji, ti klasičen točilni aparat ne pomaga kaj dosti, ker moraš met oziroma je fajn met pivo ohlajeno cel čas. Zato se poslužujemo hladilnikov, kjer imamo spravljene sode. Ljudje se potem znajdejo na različne načine, sam imam party pipice kar na sod obešene, nekateri montirajo pipe in podobno. Definitivno moraš met pa sod ohlajen, če hočeš, da ti drži nekaj časa.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Clij tukaj je, da bi to na kak piknik s seboj vlekel. Ne bi pa ravno 150 litrov hladilnika vsakič v prtljažnik od avta tlačil ....

Za to pa je primeren točilni aparat. Lahko pa komot keg počiš v čeber ledu in gasa.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Potrebuješ v prvi vrsti sode. Najbolje se obnesejo corney sodčki. V Sloveniji imamo srečo, da jih ima Nektar za prodat eno polno skladišče. Sodi so v odličnem stanju.
Potem potrebuješ nastavke za sode, ki jih prav tako dobiš v Nektarju.
Potem je jeklenka s co2
Potem pride na vrsto hladilnik, v katerega boš spravil sode, ker ponavad točimo že ohlajeno pivo, vsaj doma.
Pool je pipa, najceneje in precej dobro se obnese party pipca.
Pol rabiš cevi za co2, cevi za pivo par ventilov in to je to. Nepovratni ventili so pa dodatek.
Klko pa stane to tak približno?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Potrebuješ v prvi vrsti sode. Najbolje se obnesejo corney sodčki. V Sloveniji imamo srečo, da jih ima Nektar za prodat eno polno skladišče. Sodi so v odličnem stanju.
Potem potrebuješ nastavke za sode, ki jih prav tako dobiš v Nektarju.
Potem je jeklenka s co2
Potem pride na vrsto hladilnik, v katerega boš spravil sode, ker ponavad točimo že ohlajeno pivo, vsaj doma.
Pool je pipa, najceneje in precej dobro se obnese party pipca.
Pol rabiš cevi za co2, cevi za pivo par ventilov in to je to. Nepovratni ventili so pa dodatek.

Ali potrebujem kak filter med co2 jeklenko in sodčkom s pivom? Pa verjetno kak regulator za plin tudi še pride v poštev ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Evo grafično, tole rabiš za minimum ...

1. Corny keg se uporablja za domače pivovarstvo ker ima "servisno odprtino". Tako lahko greš z roko/ščetko ipd noter in ga pomivaš oz. vržeš ven usedlino ko je prazen:
C123_cornelius_keg.jpg


2. Rabiš dva "ball lock" konektorja ki jih prikjučiš na sod in na drugi strani natakneš cev. Dobiš take z navojem da daš nanj "quick fittinge" alli pa take z "smrekco" na katere samo nasadiš cev:
ball_lock_connector_set2.gif


3. Dalje rabiš CO2 regulator ki omogoča razpon vsaj med 0-2 bar:
jo-62k-dualgaguereg-b1_1.jpg


4. Potem rabiš jeklenko CO2ja, dobiš jih takih in drugačnih oblik za različne namene. Vse so dobre dokler gre nanje CO2 ventil in so a-testirane tak oda jih lahko polniš. Računaj da z 1KG CO2ja lahko stočiš in skarboniziraš 3-5 sodčkov, tako da jeklenko kupi tako da ustreza tvoji porabi in mobilnosti (2kg jeklenka Co2ja je recimo težka 8kg, več je noter plina večja je masa):
Co2-Tank-Sizes.jpg


5. Nato rabiš pipico čez katero točiš pivo. Najbolj enostavne so "piknik" plasitčne pipice ki stanejo EUR ali dva, vse do profesionalnih ki stanejo 100 EUR ali več. Primer najcenejše:
-font-b-Picnic-b-font-Faucet-2-pieces-lot-homebrew-font-b-beer-b-font.jpg


6. Na koncu rabiš še cevi za povezat pipico in odhodni ball lock konektor na sodu, ter CO2 regulator in dohodni ball lock konektor na sodu. Cev je lahko klasična PVC brez ojačitve, zdrži naj tlak 10 bar. Premer cevi (notranji -> ID) v domačem pivovarstvu je 6-8mm, kupiš pač tako da ustrezajo konektorju/pipici/regulatorju, dolžina je odvina od premera, pritiska v sodu in pipice (pač daljša cev manj se ti bo penilo):
df-hs110lg_2.jpg


Če imaš pivo (sod) v hladilniku prikjučiš vse tole gor in imaš mrzlo pivo v kozarcu in je to to. Cenovno kaj pa vem, lahko dobiš vse našteto za 200-250 EUR.

Če bi rad točil preko avtomata rabiš vse našteto razen pipice ki jo zamenja avtomat ki jo že ima. Cena avtomata pa variira od par 100 EUR za rabljene do pol tisočaka in več dalje za nove mašine.
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
1. "Računaj da z 1KG CO2ja lahko stočiš in skarboniziraš 3-5 sodčkov"

Torej ne rabim sladkor vsipat v keg? Kako vem da je dovolj karbonizacije?

2. Lahko dovolj dobro ohladim pivo z točilnim aparatom? Nekje je bilo omenjeno da to ne deluje ok???

 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
1. pri sodčkih lahko uporabiš obe metodi karbonacije, ena je klasična po naravni poti, torej sladkor v keg in pustiš da prevre kar bo ustvarilo pritisk in mehurčke. Točiš potem seveda še vedno na CO2 da ne okužiš/oksidiraš piva (razen če ga misliš takoj popit, potem lahko uporabiš tudi "zrak"). S tem prihraniš CO2 ker ga gre za karbonacijo največ.

Drug način karbonacije je karbonacija z dodanim CO2jem, torej pivo priklopiš na CO2 in počasi (odvisno od metode) bo absorbiralo CO2 in dobilo karbonacijo.

2. avtomat za pivo hladi enako ali je pivo iz pivovarne union/laško ali pa domače iz kega, pri švohnejših "suhih" modelih avtomatov zna bit da bo malce nihala temperatura če točiš v seriji ampak za neko povprečno žurko kjer ljudje ne stojijo v vrsti in točijo nonstop boš tudi s temi avtomati dobil mrzlo pivo.
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Koliko se da sladkorja če uporabiš to metodo karbonizacije v kegih?
Isto kot pri flaširanju, ali manj?

lp
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Približno pol manj.

Sam sem preizkusil ze oba nacina. Veliko boljse se obnese cukr varianta. Ce ti je med fermentecijo ostal se kaksen priokus, ga bo kvas pozrl med karbonizacijo. Tudi karbonacija je precej bolj nezna. Pri force varianti je bolj 'radenska-sta'...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali je potrebno pri regulatorju za CO2 na kaj paziti (poleg razpona od 0-2 bara) in ali so navoji standardni?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Navoji so po DIN, mislim da standardni za več vrst industrijskih plinov med drugim CO2 (morajo bit zaradi filanja). Problem lahko imaš z ameriškimi komponentami ki uporabljajo drug sistem (CGA320), vsaj jeklenke s tem sistemom dobiš pri nas ker se uporabljajo v "airsoftu". Se pa dobi kot za vsako stvar adapterje, tako da če fališ oz. pobereš z vseh vetrov se da tudi to skombinirat.
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Obstaja tudi kak kalkulator če delaš "cukr" varianto v kegu
wink-1.gif

Ali približno pol manj pomeni pol manj
wink-1.gif

Drugo je pa vse isto? (mislim na del, ko pustiš pivino v sekundarni fermentaciji za 14 dni na temperaturi cca. 25 stopinj)
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Približno pol manj.

Sam sem preizkusil ze oba nacina. Veliko boljse se obnese cukr varianta. Ce ti je med fermentecijo ostal se kaksen priokus, ga bo kvas pozrl med karbonizacijo. Tudi karbonacija je precej bolj nezna. Pri force varianti je bolj 'radenska-sta'...

Kakšna pa je razlika če se ga nažreš? Ravno danes mi je kolega trdil, da naj bi bil glavobol predvsem, ali pa tudi od umetnega CO2 v pivu.