Še moj nasvet glede na to da omenjaš avtomat za točenje.
Avtomat ima to dobro/slabo lastnost da ti hladi pivo v pipi, medtem ko je pivo v sodu toplejše. Pritisk piva bo jasno odvisen samo od te temperature v sodu. Pri uporabi avtomata se ponavadi pivo ne daje v hladilnik kar pomeni da je izpostavljeno zunanjim vplivom temperature. V praksi pomeni da imaš en dan 10C drug dan 15C, tretji dan ko ga daš v kuhinjo pa 25C.
Ker je nesmisleno nonstop prilagajat pritisk stopnji karbonizacije je pr avtomamatu najbolje pivo na CO2 prikjučit samo med točenjem, vmes imaš CO2 linijo izkjučeno (kar prepreči previsoko karbonacijo če bi se recimo pivo shladilo). Ko točiš najbiješ nek visok pritisk ki je zagotovo višji od tistega v pivu v vseh pogojih, recimo nabiješ 3 bar. Sam avtomat ima v sebi 15m dokaj tanke linije in to že precej balansira pritisk, potem imaš pa še regulator na pipi ki ga po potrebi zapreš. Tudi če keg neseš na žur ga tam prikjučiš na nek visok pritisk in veselo točiš. Karbonacije v tem času ko bo pivo podvrženo "previsokemu" pritisku ne bo nič nabralo, točenje pa bo bolj enostavno in enakomerno.
Skratka brezveze se je ukvarjat s tabelcami ko točiš preko avtomata, ker boš moral ves čas merit temperaturo piva in prilagajat prititisk. Če daš zadosti velikega se pivo NE BO penilo, pe pa bo pritisk premahjen se bo pivo zagotovo penilo. Seveda za preprečevanje penjenja je potrebno linijo prej "preluftat" (regulator pretoka na pipici odprt na max, pipa odprta na max in stočiš kozarec ali dva pene/piva v takem načinu da v liniji ni več mehurčkov) in poskrbet da se cev vedno dviguje oz. da nima "zračnih" žepkov.