Kazen za metanje smeti v naravo

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Vceraj sem v KP opazoval enga tipcka do 30let na parkiriscu ob morju, popije cocacolo zacne okol opazovat in vtakne embalazo v korito za roze(sm si mislu klosar nemores poiskat kosa), potem pa pika na i, gre 5m stran in se vsede v avto(kamor bi lahko dal embalazo). Kos za smeti pa 10 m stran.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.948
6.022
113
Bo potrebno narediti en slikovni portal, hostan v Ru z Ru email naslovom, da bo mir pred Slo informacijsko zamaščenko.
Enako velja za invalide v glavi z vozili.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
NE vem, take bi streljal, ker dopovedat jim tak ne moreš, al pa bi mu tisto piksno zatišal v goltanec. Enako je s čiki, ki jih mečejo zapohanci skozi okno itd.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.547
5.101
113
Nobene take agresije ni treba zganjati. Kavcija za povratek pločevinke 1 € in boš šel in za njim pobral.
Samo to nas lahko prevzgoji. Neumno je postavljati neke enormne kazni, če tako ali tako ne bi odkrili niti promil kršitev.

Filipides

Pripravnik
20. jun 2014
129
3
18
Kavcija kot način, da se ljudi prepriča v oddajanje reciklažne embalaže, ni pravi način. Primer Hrvaške - kavcija je na plastiko, pločevinke in steklenice in to vsi vestno zbirajo in vozijo v odkupovalne centre, če za kom (npr. poleti za turisti) kaj ostane, pa to rade volje poberejo drugi. Pozitivna plat tega je, da je ta del reciklažne embalaže res v pretežnem delu vrnjen v reciklažo in da se na ta račun ustvarja nekaj dodatnih delovnih mest. Negativni učinek pa je, da je ravno zaradi tega zbrane bistveno manj ostale embalaže, ki je sicer primerna za reciklažo, pa nanjo ni kavcije (nekavcijske pločevinke in plastenke), pa tudi to, da se z zbiranjem ustvarja dodatna plastika. Vso zbrano embalažo namreč štejejo in jo po 50 kosov (nestlačeno) pakirajo v velike plastične vreče, teh se sproducira na ta račun malo morje.

Sporočilo države, ki reciklažno embalažo ločuje na boljšo (s kavcijo) in slabšo, je, da tiste slabše pač ni treba posebej obravnavati, ker za to "ne dobimo denarja". Tak pristop je napačen in ga bo tudi Hrvaška prej ali slej verjetno opustila, upam si trdit, da kljub kavciji v celoti reciklirajo manj odpadkov kot Slovenija. Slovenija ima glede tega za moje pojme povsem ustrezen pristop, to je osveščanje ljudi o smislu ločevanja in recikliranja odpadkov, v zadnjem času pa je zaradi večjega dela ločeno zbranih odpadkov in prodajanja ne vem česa že prišlo celo do pocenitev odvoza smeti.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.547
5.101
113
Nekako je potrebno plačati tiste, ki poberejo malomarno odvržene smeti. Kavcija je pravo plačilo. Kavcijo za embalažo ima tudi Nemčija. Za del embalaže jo ima ali je imela tudi Avstrija (mislim, da samo povratne variante - tudi plastičnih steklenic).
Embalažo končni potrošnik dobi v trgovini. Naj se tja še vrača in od tam v reciklažo. Tara izdelka bi lahko bila označena in jo plačaš dodatno ob nakupu. Ko taro prineseš nazaj pa ti prodaš.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Kaj pa metanje embalaže od Mc Donalds a ?
Na pripročnih parkiriščih v radiusu 1km od Mc Donaldsa je vsako jutro polno odvržene embalaže .Pa jih nihče nič ne sekira ali pa postavlja kazni. Svinjarija ostane čisti jo itak nihče !

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.328
3.002
113
Lublana
Obišči stran
Mislim, da načeloma lahko pokličeš policijo, ker to je kaznivo ampak vprašanje je, če se bodo resno odzvali na tvojo prijavo, saj se še za kakšna večja nelegalna odlagališča smeti ne zganejo.

Se pa strinjam s kavcijam za pločevinke in za povratne plastične embalaže, kot imajo to urejeno v Nemčiji.

Ampak tudi s tem se ne bo kaj dosti rešilo, ljudje so ene velike egoistične svinje saj je po sloveniji ogromno nelegalnih odlagališč in prašiči odvažajo vsemogočo svinjarijo v naravo.
Leta 2010 je bila v Sloveniji velika čistilna akcija, ki sem se je udeležil in s prijateljema smo v enem dnevu iz Ljubljanskega barja naložili in na deponijo odpeljali 14 polnih kesonov svinjarije
237971274634062099328071.jpg
237971274634102100153528.jpg
237971274634142101588270.jpg
237971274637462184515566.jpg

Leta 2012 so zopet organizirali takšno čistilno akcijo in nas povabili k sodelovanju, ko sem videl, da je tam kjer smo dve leti prej vse pospravili spet velika količina odpadkov me je vse minilo in dojel, da vse skupaj nima smisla. Dokler ljudje lahko nekaznovano mečejo smeti kjerkoli jim paše in bodo drugi za njimi pospravljali, se ne bo nič spremenilo.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Leta 2012 so zopet organizirali takšno čistilno akcijo in nas povabili k sodelovanju, ko sem videl, da je tam kjer smo dve leti prej vse pospravili spet velika količina odpadkov me je vse minilo in dojel, da vse skupaj nima smisla.
Tu pa se ne bi strinjal s teboj. V naši vasi imamo že cca. 10 let vsako pomlad (tam nekje aprila) čistilno akcijo, ker ob cesti in železnici pospravimo smeti. Gremo tudi v kakšne stranske ulice/poti in pospravimo praktično vse. Na prvi akciji se je odpeljalo res marsikaj. Folk s prikolico pripelje gradbeni material, kolesa, mopede, pohištvo in ga vržejo dol nekje ob cesti ali pa malo stran. V naslednjih akcijah je bilo tega že manj, zdaj pa se največ pospravlja embalažo cigaret in pijač ter Mc odpadke. Ostalega je zelo malo.
Torej, vsakoletne akcije pomenijo to, da živimo v lepšem okolju, očitno pa postanemo tudi manj privlačni "divjim" odlagalcem smeti. Seveda pa kar nekaj doda dobro organizirana deponija na Barju.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.328
3.002
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:

Tu pa se ne bi strinjal s teboj. V naši vasi imamo že cca. 10 let vsako pomlad (tam nekje aprila) čistilno akcijo, ker ob cesti in železnici pospravimo smeti. Gremo tudi v kakšne stranske ulice/poti in pospravimo praktično vse. Na prvi akciji se je odpeljalo res marsikaj. Folk s prikolico pripelje gradbeni material, kolesa, mopede, pohištvo in ga vržejo dol nekje ob cesti ali pa malo stran. V naslednjih akcijah je bilo tega že manj, zdaj pa se največ pospravlja embalažo cigaret in pijač ter Mc odpadke. Ostalega je zelo malo.
Torej, vsakoletne akcije pomenijo to, da živimo v lepšem okolju, očitno pa postanemo tudi manj privlačni "divjim" odlagalcem smeti. Seveda pa kar nekaj doda dobro organizirana deponija na Barju.

No lepo slišati, da je vse manj odpadkov kjer čistite, se pa bojim, da je vse kar ste naredili le pregnali prašiče iz svojega konca in zdaj pač drugje odvržejo svoje sranje. Jaz sem napisal kako je bilo tam kjer smo mi dve leti prej čistili, sicer je res bilo manj odpadkov, kot dve leti prej saj so se prej odpadki nabirali vsaj deset let, če ne več. In strinjam se, če bi vsako leto imeli akcijo in čistili bi bilo dokaj čisto in brez odpadkov ampak vzroka pa še vedno nebi odpravili. Tu bi zalegel samo večji nadzor in visoke kazni.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.948
6.022
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Nekako je potrebno plačati tiste, ki poberejo malomarno odvržene smeti. Kavcija je pravo plačilo. Kavcijo za embalažo ima tudi Nemčija. Za del embalaže jo ima ali je imela tudi Avstrija (mislim, da samo povratne variante - tudi plastičnih steklenic).
Embalažo končni potrošnik dobi v trgovini. Naj se tja še vrača in od tam v reciklažo. Tara izdelka bi lahko bila označena in jo plačaš dodatno ob nakupu. Ko taro prineseš nazaj pa ti prodaš.
Hrvati imajo zbiranje povratne embalaže že 10 let, v Slo s tem služijo samo komunalna podjetja, samo iz smetnjaka v ekološkem otoku jim morajo pobrati - easy money.
Zakaj se v Slo ne uvede tako kod drugod okoli nas mi ni jasno - oz mi je, smetarski lobi je plačal debele kuverte.

Nekaj časa so Hrvati vozili cele prtljažnike plastenk nazaj k njim, potem je zaradi tega "genialna" Slo vlada sprejela zakon, ki enači take prehode čez mejo s tihotapljenjem in so ljudem zbrani material zaplenili
bonk.gif
.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.092
113
v lokalni ostariji
težava je, ker depiniranje ni več zastonj (oziroma je močno omejeno!). tako da se bodo zopet razpasla divja odlagališča...

včasih si na barje lahko zvozil kolikor si hotel. sedaj lahko samo 1x...

da o odvozu kosovnih odpadkov, ki so bili včasih organizirani 2x letno ne govorim. zdaj pridejo samo na "klic"... pa smo spet tam, da ljudje to potem "raje" zapeljejo v prvo grmovje

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.328
3.002
113
Lublana
Obišči stran
Ne vem koliko je resnice v tvoji izjavi. Jaz do zdaj še nikoli nisem imel nobenega problema na deponiji, da kaj nebi smel tam odvreči ali celo plačati pa vsako leto precejkrat za prijatelje in znance pa tudi zase odpeljem kup smeti na Ljubljansko deponijo.

Drugo je pa, če gre za kakšne odpadke, ki so očitno ostanki kakšne obrti, recimo 400lit odpadnega motornega olja ali pa 50 parov pnevmatik.... ljudje, ki imajo obrt pa če tudi na črno, morajo pač plačati tako velike količine odpadkov. Edino pravilno.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.092
113
v lokalni ostariji
sixpower kar probaj odpeljati PAR prikolic gradbenega odpada (ploščice itd kar ostane od adaptacije) ... sedaj NIČ VEČ! včasih ni bilo panike, sedaj pa pač 1x pripelješ for free ostalo plačaš. so zaostili zadeve... da o kosovnih odpadkih ne govorim....

mimgrede: imam celo dopisovanje z snago na to temo:) ti lahko pošljem... ker sem se enkrat nekaj "buckal" okoli njih...

aja pri olju recimo je prodajalec ga dolžan odpeljati. pa celo ZASTONJ ga odpeljejo ker je "surovina"...

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Za gradbeni odpad, tehniko,... je vedno kakšen oglas na podarimo.si. Kosovne odpadke ti odpeljejo enkrat letno zastonj. Tako da jaz ne vem, kako imate toliko težav z odpadki. Če jih imate pa zaradi poslovanja toliko, potem pa vključite odvoz v ceno.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.328
3.002
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
sixpower kar probaj odpeljati PAR prikolic gradbenega odpada (ploščice itd kar ostane od adaptacije) ... sedaj NIČ VEČ!

Pri gradbenih odpadkih je baje res problem ampak kaj ljudje vsako leto večkrat na leto adaptirajo kopalnico ali kaj drugega? Če to počnejo je očitno, da so bebci in polni denarja torej jim ne bi smel biti problem plačati odvoz teh odpadkov.

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
... da o kosovnih odpadkih ne govorim....

Ne vem o čem govoriš jaz sem na deponijo odpeljal že cel kup omar, hladilnikov, pralne stroje, TVje, monitorje, hišna okna, različno pohištvo, steklo, plastiko, zeleni odrez, tudi neka stara olja, barve... vse so brez problema vzeli le vse sem moral pravilno posortirati v prave kontejnerje.

Citat:
Uporabnik onlyme pravi:
Tako da jaz ne vem, kako imate toliko težav z odpadki. Če jih imate pa zaradi poslovanja toliko, potem pa vključite odvoz v ceno.

To tudi meni ni jasno. Od kje folku toliko odpadkov? Jaz sem večkrat letno na deponiji predvsem zato, ker delam uslugo s prevozom drugim, zase sem zelo redko kaj na odpad odpeljal. In točno to, kdor ima tako veliko odpadkov zaradi poslovanja je prav, da plača oziroma naj plača njihova stranka. Verjetno je pa bolje bit konkurenčen s ceno in potem odpadke zavreči v bližnji gozdiček.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
offtopic - a je tam na prvi fotki slučajno Matevž?
grin1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.092
113
v lokalni ostariji
sixpower jaz celo odvažam odpadke (na uradno deponijo, sevede na zastonj:))) in zato pač vem kako to gre... včasih so recimo pri obnovi kopalnice+hodnika tiste 3 prikolice zvozili na barje brezplačno...zdaj to ni več možno. saj če dela firma obnovo ima urejen tudi odvoz odpadkov. če pa delajo v lastni režiji pa jih potem odpdaki stanjejo.

tudi če boš sedaj večkrat pripeljal z avtom (samo avto!) si zapisšejo tablico in po možnosti boš hitro fasal vaganje + plačilo. za KOSOVNE odpadke... hecno a ne?

zelo so zaostrili vse skupaj od letos dalje...

in mi je logično, da posledično vedno več ljudi odlaga odpadke spet nazaj v "hosto"...