Katero toplotno črpalko

tony

Guru
23. jul 2007
10.076
1.715
113
Iz kakšne prakse? Vsaka vrtina se individualno dimenzionira glede na: (1) moč toplotne črpalke in (2) sestavo tal v tistem območju.

Jaz imam 1x80m in je za mojo toplotno skoraj x2 predimenzionirana.
Tukaj imamo morda težavo, treba je ločiti:
-vrtino, ki črpa podtalnico, če je objekt zelo energetsko potraten jih rabiš več (so sploh lahko hiše tako velike?)
-geosondo, kjer se v zemljo inštalirali cev v obliki črke U, ki jemlje toploto iz zemlje (je to kdo štel kot dve vrtini?)

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.703
4.932
113
-vrtino, ki črpa podtalnico, če je objekt zelo energetsko potraten jih rabiš več (so sploh lahko hiše tako velike?)
-geosondo, kjer se v zemljo inštalirali cev v obliki črke U, ki jemlje toploto iz zemlje (je to kdo štel kot dve vrtini?)
Meni so pri ponudbi za geosondo ocenili 130m vrtino, ampak strašili, da se velikokrat med vrtanjem zalomi in morajo potem na licu mesta namesto 1x130m narediti 2x 65m, kar bo še precej dražje. Poleg vrtanja in namestitve so dodali še kup postavk z odvozom materiala in cenovno je zadeva šla pošteno navzgor brez obljub, da ne bo še precej dražje, če se vmes kaj zalomi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.922
731
113
Glede na globine se seveda predvideva, da gre za geosondo. Črpanje podtalnice iz 100+m namreč nima veliko smisla, vsaj ne za ta namen.

Pa moja 1x80m vrtina je seveda geosonda, da ne bo spet kakšne pomote ;)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.922
731
113
Meni so pri ponudbi za geosondo ocenili 130m vrtino, ampak strašili, da se velikokrat med vrtanjem zalomi in morajo potem na licu mesta namesto 1x130m narediti 2x 65m, kar bo še precej dražje. Poleg vrtanja in namestitve so dodali še kup postavk z odvozom materiala in cenovno je zadeva šla pošteno navzgor brez obljub, da ne bo še precej dražje, če se vmes kaj zalomi.
Ta del nekako ne kupim. Vrtanje plačaš na meter, cevi je v obeh primerih enako, odpadnega materiala tudi.

tony

Guru
23. jul 2007
10.076
1.715
113
To ni resen izvajalec. Pri takih delih se je treba dogovoriti "na počez" oz. danes rečemo na ključ. Če se mu vmes stroj pokvari, ker je naletel na težavo ne bi smel biti problem naročnika...

Je pa nekaj tudi odvisno kje živiš, če si v Medvodah (kjer že ime pove, da je voda povsod) je drugače kot če si na kraški planoti...

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.270
11.978
113
Luftanje je zanimiv problem, v eni in drugi OŠ, zgrajeni v 50ih in 60ih ni na to nihče pomislil. Pač se je odprlo celo okno tudi med poukom, kar tudi ni bilo problematično zaradi večinsko pritličnih učilnic in vaškega okolja, kjer ni bilo hrupa.

V gimnaziji (trinadstropna bajta, grajena konec 50ih) smo pa imeli na dnu oken povsod mala okna, ki so se odprla na kip za 5 minut med vsakim odmorom, in to luftanje je odlično delovalo. Sedaj pa zidajo nov objekt in grem stavit, da bodo projektanti iz Janeza Levca na to pozabili...
stare šole so tak imele prepih kje češ. Problem so adaptacije , sploh tiste polovičarske

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.922
731
113
Vrta se pač tako globoko, da se pride do vode... Kje je težava? Je tako črpanje za TČ tehnično mogoče le za veliko manjše globine?
Če gre za sistem s prečrpavanje podtalnice... potem seveda vrtaš tako globoko, da prideš do vode + neka rezerva ker podtalnica niha skozi letne čase.

Črpanje vode iz površja v teoriji ni možno za globine več kot 10m, v praksi še par metrov manj. Kar pomeni da potrebuješ potopno črpalko. Te so seveda zmožne črpati tudi iz 400m, ampak elektriko za črpanje iz takšne globine boš pa plačal ko žuti. Tako da težava je izključno ekonomske narave ;)

EDIT: imam pa tudi še vrtino za vodo, globina je 12m, voda je na ~2m. Not je 4" potopna črpalka. Premer vrtine je pa ~110mm. Vrtina se uporablja kot studenec, torej zalivanje vrta, trave ipd.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Alesss

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.703
4.932
113
To ni resen izvajalec. Pri takih delih se je treba dogovoriti "na počez" oz. danes rečemo na ključ. Če se mu vmes stroj pokvari, ker je naletel na težavo ne bi smel biti problem naročnika...

Je pa nekaj tudi odvisno kje živiš, če si v Medvodah (kjer že ime pove, da je voda povsod) je drugače kot če si na kraški planoti...
Firma je ena najbolj znanih pri nas (Atlas), vrtino jim itak dela pa Palir.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
382
63
28
Če gre za sistem s prečrpavanje podtalnice... potem seveda vrtaš tako globoko, da prideš do vode + neka rezerva ker podtalnica niha skozi letne čase.

Črpanje vode iz površja v teoriji ni možno za globine več kot 10m, v praksi še par metrov manj. Kar pomeni da potrebuješ potopno črpalko. Te so seveda zmožne črpati tudi iz 400m, ampak elektriko za črpanje iz takšne globine boš pa plačal ko žuti. Tako da težava je izključno ekonomske narave ;)

EDIT: imam pa tudi še vrtino za vodo, globina je 12m, voda je na ~2m. Not je 4" potopna črpalka. Premer vrtine je pa ~110mm. Vrtina se uporablja kot studenec, torej zalivanje vrta, trave ipd.

Novodobne TČ voda-voda so preobčutljive (ali pa črpalke v globini) in se ne dela več klasičnih 10m vrtin,
ampak se sedaj dela 100m geosonde s solnico.

• Všeč mi je
Reactions: tony in philips

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.993
7.432
113

Potem je ponudba na kljuc, kot da je ta draga varianta. Jaz sicer vedno tako ponudbe naredim, pol je pa ceneje na koncu. Vsi hepi...

Btw... Zakaj je pri geosondi vazno, kje je nivo podtalnice?

tony

Guru
23. jul 2007
10.076
1.715
113
Potem je ponudba na kljuc, kot da je ta draga varianta. Jaz sicer vedno tako ponudbe naredim, pol je pa ceneje na koncu. Vsi hepi...

Btw... Zakaj je pri geosondi vazno, kje je nivo podtalnice?
Zato, ker bo v Medvodah mnogo manj potencialnih težav z vrtanjem.

Na krasu je hkrati malo vode in veliko kamenja in če bo treba vrtati bolj globoko, bodo pa izvajalci res lahko imeli omenjene težave.

tony

Guru
23. jul 2007
10.076
1.715
113
Kako to da vsi uporabljajo izraz "solnica" in pa angl. "brine". V praksi je v geosondi not antifriz :zavijazocmi:
Good point. Verjetno se reč vleče iz lastnosti slane vode, da kasneje zmrzne kot sladka.

(Če odpreš sh navodila za IMT-539, v njem celo opisujejo obtežitev traktorja z nalivanjem vode v gume, z opombo, da se naj pozimi to počne z ustrezno soljeno vodo.)

tony

Guru
23. jul 2007
10.076
1.715
113
Točno, ja. Pa sem zgoraj napisal definicije, pa še vedno ne pišem ekzaktno. Upam, da se razume iz konteksta.