Katero toplotno črpalko

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Alu rebra se vsakič operejo, ko defrosta TČ :D

Jaz je po 10.ih sezonah še nisem pral (razen z nje pobrišem prah vsake kvadre) in so rebra popolnoma čista. Tako da..res ni nobene potrebe po čiščenju s čistili. Ko si pogledaš defrost (popolnoma zaledenelih reber) ti je jasno zakaj ni potrebe po dodatnem spiranju ;)

• Všeč mi je
Reactions: Jabe in igi

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.077
880
113
v čem se razlikujejo TČ med seboj?
Vsaka spletna stransvoje hvali.. mal sem googlal - obstaja Alpha innotec, Stiebel eltron, weishaupt, viesman, vailant, micka, .....
moč je kaj 35w/m2 + kopalnice (koliko?)? to drži?
ene so na plin.. ene na "vodo"? v čem je razlika / prednost? kaj izbrati? na kaj biti pozoren?

vec kot berem - manj vem..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Kvaliteta delov, krmiljenja. Na kaj ciljas, mir 20+ let, ali najnizja cena?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.077
880
113
Mir 20 let? Nobena. Lahko pa delaš selekcijo, kdor to obljublja, ga izključiš.

Če je želja ta zima, potem tisto kar bos sploh dobil
želja mi je bila to poletje ja.. začel mal brskat "pred ukrajino".. pa je šlo vse v....
do zime kaj resnega ne bom dobil.. si bom pač vzel čas za premislek/izbiro za naslednjo sezono..

sej vem, da je vprašanje najbrž mal tko tko.. isto k avto.. pelješ se v mercedesu alpa v katrci

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
ni računice, zato ker se v nibe ne voziš.... TČ kupiš priklopiš, postavljena je nekje v zakotnem kotu, da je ne gledaš in je to to naslednji x let, dokler kaj ne crkne. prižgeš enkrat na leto za gretje talnega , sanitarna laufa skoz. case closed. Torej najcenejšo na trgu. Razlike v ceni so prevelike do mercedesov. Jaz sem imel razlike med 4000 do 12000 €, na konc sem šel na najcenejšega dajkina, in kako dobro sem naredil. Ena boljših odločitev. Sploh ekonomskih.

Ne nasedaj, razen če imaš zunanjo enoto da gleda na cesto, da je lepo, in da sosedi zavidajo. Ampak zavaruj, da ti lepote ne bodo ukradli. ;)

Primerjava z avtom je neumna (glede funkcionalnosti itd).... razen če avto tudi v kakšno luknjo zapreš, pa ga enkrat na leto pogledaš, če je še tam.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.077
880
113
ni računice, zato ker se v nibe ne voziš.... TČ kupiš priklopiš, postavljena je nekje v zakotnem kotu, da je ne gledaš in je to to naslednji x let, dokler kaj ne crkne. prižgeš enkrat na leto za gretje talnega , sanitarna laufa skoz. case closed. Torej najcenejšo na trgu. Razlike v ceni so prevelike do mercedesov. Jaz sem imel razlike med 4000 do 12000 €, na konc sem šel na najcenejšega dajkina, in kako dobro sem naredil. Ena boljših odločitev. Sploh ekonomskih.

Ne nasedaj, razen če imaš zunanjo enoto da gleda na cesto, da je lepo, in da sosedi zavidajo. Ampak zavaruj, da ti lepote ne bodo ukradli. ;)

Primerjava z avtom je neumna (glede funkcionalnosti itd).... razen če avto tudi v kakšno luknjo zapreš, pa ga enkrat na leto pogledaš, če je še tam.
jest mojga perem 1x letno.. sosed tedensko (ma mercedesa).

drgac pa ja - sem dojel tvoj point.. na izkoristke in porabo TČ ne trzam (SE na strehi)..
35W/m2 je prava cifra?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Če ti je vseeno krmiljenje in izkoristki, potem LG monoblok, je tako poceni, da lahko vsako leto novega kupiš ;)

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63

dobr,po svoje imaš prav. Ampak tako pavšalno je težko govorit.

Če ima dobro izlolirano hišo, talno gretje, dobro lokacijo,... potem res ne rabi kakšne hude TČ.
Se pa to spremeni, ko imaš visokopotratno hišo, radiatorje,... potem se pa vidijo razlike med TČ.

• Všeč mi je
Reactions: igi in B81

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
35W/m2 je kaj? Potreba? Ja, ne vem, odvisno od hiše. Koliko porabiš sedaj pri kakem izkoristku peči, potem pa dalje...

P/P je vedno bil na strani riževk. Klima TČ... to so slabšalni izrazi po katerih išči... Torej investicija + letna poraba. praviloma so japonskega izvora ali imena. Včasih so bile bistveno cenejše od tako zvanih "ta pravih TČ", danes ne vem. Vsaka izmed teh ima dovolj spodobno regulacijo, da na začetku sezone klikneš on, na koncu pa off, vmes pa sama pelje. Izrazi niso naključni, ampak skrbno izbrani, da se dela navidezno bistvena razlika.

to rečeno, v razmislek še nekaj. Včasih in še danes se je pri tem P/Pju ustavilo, eden pa ni šel skozi pri Janezih, da si Bog. Višje pozicionirane nacije (beri Nemci in Švedi - in na glas mislim geografsko višje, ostalo pa potiho) kupujejo te stvari z glavo, Janez pa dostikrat s srcem. Torej ne najbolj racionalno. Torej pri nas se kupuje na najnižjo T v kraju kjer živiš. Potem pa še eno številko višje, ker "nisem tako bogat, da bi poceni kupoval " (ponavadi je to izgovor za vse irracionalne nakupe). Kot da toliko pritiska 24/7 cel mesec. V resnici pa kako uro, pa še to vsako 3. leto. Pokriva se recimo do 2/3. Jaz sem npr izbrala po nasvetih severnjakov, da pokriva do -7 ali -8, potem pa tudi, če se grelci vklopijo. Pri nas človek sliši grelec, pa mu slabo rata, skupaj leze in je nasploh slabšega počutja. Mantra, pri moji se še nikdar niso grelci vklopili, uživa pri nas status dobro izbrane TČ. Nekdo pa služi... No, to rečeno, pokrivanje potreb do -8 v Kranju pomeni, da je TČ za ogrevanje v polnih 8 zimah porabila 19145kWh, od tega so grelci pomagali z 354kWh, torej manj kot 2%, če sem prav na hitro zračunala. To je TČ izbrana za -7. Kot rečeno, to ne gre skozi na splošno pri nas, mogoče bo pri tistih s SE vseeno malo drugače, če se ne bojijo vsake minute delovanja grelcev, pa bodo nehali preplačevati zadeve.

Zdaj pa, res ne ve tako zelo aktualno, je treba preveriti cene danes...
- če bi izbrala tako da do -20 ne rabi grelcev, potem bi morala za isto znamko plačati točno 2k€ več
- če bi izbrala ta pravo, s bile pa takrat vse tok ogromne, da ni bilo za razmišljati o drugem P/Pju, daj pa še ene 2k€ zraven ali pa več.

Jaz 2k€ do sedaj sploh še nisem zapravila za ogrevanje, zdaj pa tudi ne bom več, ker se vse pogliha z letnim netmetringom.

Življenjska doba... v glavnem vsi miti, ki so se na začetku pojavljali, kot so ne bodo zmogle ene konkretne zime, ker to so klime, porabile bodo bistveno več, delale bodo par let, so padli, razen življenjske dobe. to je treba še malo počakati. Kot prvo nobeni elektroniki in mašineriji v današnji potrošniški družni, ki mora glavnino oddelati zunaj v takih pogojih kot jih TČ ni za zaupat brezhibnih 20 let. Ne glede na pedigree. Kot drugo, spet se z desetletji opleta, kot z dnevi. bo že tako, da bomo vsi ven metali še delujoče TČjke. Zakaj? bo že kaj, zmeraj je. pač treba je narod pripraviti do tega, da menja, ne more imeti 20 let isto kurilnico, čeprav je to in bo tudi takrat najbolj smotrna odločitev. Denar se mora obračat.

Naj pa vseeno rečem nekaj. Danes, predvsem zaradi raznoraznih uredb v razvitejših kulturah, so TČjke že zelo tihe. Vseeno, če imaš kakega soseda blizu velja biti uvideven in izbirati glede na glasnost zunanje enote, pa čeprav bo TČ malo več stala.
Kot drugo, če je važno ime, kot se je potegnila analogija z avti in se misli, da se dela nek vtis s tem, potem so znamke tipa Alpha Innotec, Stiebel pa še kaka bi se našla, pravi naslov. Nibe je že nižje, že hoče biti ta racionalen nakup med ta pravimi. To je VW, no. kao hud za rajo, zdaj ko smo že pri avtih... Ker kaj lahko se ti zgodi, da imaš elito, ampak Janez, ki gre mimo, sploh ne ve kaj gleda, medtem ko se mu na Golfa ali Passata dvigne. To je Nibe.

Nazadnje urejeno:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.682
2.749
113
35W/m2 je kaj? Potreba? Ja, ne vem, odvisno od hiše. Koliko porabiš sedaj pri kakem izkoristku peči, potem pa dalje...

P/P je vedno bil na strani riževk. Klima TČ... to so slabšalni izrazi po katerih išči... Torej investicija + letna poraba. praviloma so japonskega izvora ali imena. Včasih so bile bistveno cenejše od tako zvanih "ta pravih TČ", danes ne vem. Vsaka izmed teh ima dovolj spodobno regulacijo, da na začetku sezone klikneš on, na koncu pa off, vmes pa sama pelje. Izrazi niso naključni, ampak skrbno izbrani, da se dela navidezno bistvena razlika.

to rečeno, v razmislek še nekaj. Včasih in še danes se je pri tem P/Pju ustavilo, eden pa ni šel skozi pri Janezih, da si Bog. Višje pozicionirane nacije (beri Nemci in Švedi - in na glas mislim geografsko višje, ostalo pa potiho) kupujejo te stvari z glavo, Janez pa dostikrat s srcem. Torej ne najbolj neracionalno. Torej pri nas se kupuje na najnižjo T v kraju kjer živiš. Potem pa še eno številko višje, ker "nisem tako bogat, da bi poceni kupoval " (ponavadi je to izgovor za vse irracionalne nakupe). Kot da toliko pritiska 24/7 cel mesec. V resnici pa kako uro, pa še to vsako 3. leto. Pokriva se recimo do 2/3. Jaz sem npr izbrala po nasvetih severnjakov, da pokriva do -7 ali -8, potem pa tudi, če se grelci vklopijo. Pri nas človek sliši grelec, pa mu slabo rata, skupaj leze in je nasploh slabšega počutja. Mantra, pri moji se še nikdar niso grelci vklopili, uživa pri nas status dobro izbrane TČ. Nekdo pa služi... No, to rečeno, pokrivanje potreb do -8 v Kranju pomeni, da je TČ za ogrevanje v polnih 8 zimah porabila 19145kWh, od tega so grelci pomagali z 354kWh, torej manj kot 2%, če sem prav na hitro zračunala. To je TČ izbrana za -7. Kot rečeno, to ne gre skozi na splošno pri nas, mogoče bo pri tistih s SE vseeno malo drugače, če se ne bojijo vsake minute delovanja grelcev, pa bodo nehali preplačevati zadeve.

Zdaj pa, res ne ve tako zelo aktualno, je treba preveriti cene danes...
- če bi izbrala tako da do -20 ne rabi grelcev, potem bi morala za isto znamko plačati točno 2k€ več
- če bi izbrala ta pravo, s bile pa takrat vse tok ogromne, da ni bilo za razmišljati o drugem P/Pju, daj pa še ene 2k€ zraven ali pa več.

Jaz 2k€ še do sedaj sploh še nisem zapravila za ogrevanje, zdaj pa tudi ne bom več, ker se vse pogliha z letnim netmetringom.

Življenjska doba... v glavnem vsi miti, ki so se na začetku pojavljali, kot so ne bodo zmogle ene konkretne zime, ker to so klime, porabile bodo bistveno več, delale bodo par let, so padli, razen življenjske dobe. to je treba še malo počakati. Kot prvo nobeni elektroniki in mašineriji v današnji potrošniški družni, ki mora glavnino oddelati zunaj v takih pogojih kot jih TČ ni za zaupat brezhibnih 20 let. Ne glede na pedigree. Kot drugo, spet se z desetletji opleta, kot z dnevi. bo že tako, da bomo vsi ven metali še delujoče TČjke. Zakaj? bo že kaj, zmeraj je. pač treba je narod pripraviti do tega, da menja, ne more imeti 20 let isto kurilnico, čeprav je to in bo tudi takrat najbolj smotrna odločitev. Denar se mora obračat.
No zdaj pa še povej kaj vzet med 6 in 9 kW, pa da ima možnost (začasne) blokade sanitarnega ogrevanja, oz nepriklopa (o tem kdaj drugič), oz. bolje rečeno, da jo priklopiš vzporedno s plinskim Vaillantom (ogrevanje + sanitarna voda).

BTW: Imergass oz. Jadran Sežana ponuja hibridno TČ/plinsko peč - ima kdo tam kake resne veze, ker cena je italijanska + 1500€.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
nobena TČ ne "zahteva", da bi ogrevala tudi SV. Pač jo imaš samo za ogrevanje bajte. vzporedni in hibridni priklopi pa ne vem. Kar jaz vem, je bilo za zadeve, ki so se me neposredno tikale, ker sem morala nekaj izbrati zase vsa ta leta nazaj. Iz nuje, takorekoč. Vse ostale variante in možnosti so mi nepoznane.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.682
2.749
113
Ta Imergass mi je simpatična ker mi rešuje težavo zalogovnika, ki ga nimam kam pod milim bogom postavit, sočasno poberem še več subvencije zaradi zamenjave 3,5 leta stare/nove plinske peči za katero sem dobil subvencijo. :bonk:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
Tole s subvencijami previdno... Enkrat mi je en projektant rekel, nisem pa šla preverjati, da lahko za isto stvar dobiš subvencijo le enkrat. Torej če si za ogrevalno napravo že dobil, ne boš še enkrat. Jaz, ki sem kandidirala s hišo, ki je zajemala ogrevanje, prezračevanje, okna, fasado in vse, ne morem za nobeno reč več dobiti subvencije.

Nisem 100%, ampak bi rekla, da je vredno preveriti ta info, če se resno odločaš.