Ze leta 2013, ko sem pri bajti 255m2 obracala stevilke je bilo med hiso, ki je z ogromnimi okni obrnjena na V, 20 celo proti S in je bila v prvi različici 2,7 ali neki tacga litrska, in 1,47L, kar je ustrezalo subvenciji za 12k€ razlike.... Cca 11-12k€k€. Seveda smo sli potem v PH, pogoji za subvencijo so se vmes spremenili (placajo samo za 150m2, ne več 200m2), ampak razlika je bila na koncu vseeno zgolj 2-3k€. Manjsa hisa bi bila pa cenejsa. Pa govorimo o povsem "narobe" postavljeni hiši, dokaj veliki, podkleteni in vse kar ne spada v mit PH. Samo enemu se je bilo treba dat ukvarjat z excelom. Meni se vedno...
PH, sploh zidana, je bila pa takrat znanstvena fantastika za marsikoga. Predvsem zaradi zrakotesnosti. Stiropor se ze nabije gor, ni vse samo v brezumnem dodajanju izolacije kar nekje. Mi smo jo ponekod tudi tanjsali, ker ni imelo smisla. Ko enkrat bajto zidas, ce jo malo tudi z glavo, ne samo z rokami (3x), je minorna razlika med neko smiselno varčno in bosansko klasiko. Ne morem verjeti, da se 10 let kasneje se vedno ukvarjamo s temi miti.
P.s.
Je pa res, da je optimizaciji lahko kasneje botrovala tudi nekaj cenejsa TČ na ta racun. Moja kurilnica 4,5k€ (z bojlerjem, montazo in seveda racunom). Eni pa 5mestne cifre pa niti ni nujno 1ka spredaj. Pa marsikaj se je ven metalo, ker je bilo nepotrebno ali pa preveč, pa folk notri mece, ker je material poceni. Se ceneje je ne dati, ce ne rabiš...