Katero toplotno črpalko

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Ja maš prav, ampak vsi vemo zakaj se gre
Ja maš prav. Ampak vsi vemo za kaj se gre.

Niti ne "vemo/vedo" za kaj se gre... kar je vidno tudi iz tvojega posta... večina govori o energiji kWh, in tukaj ni dileme. TČ zmaga nasproti vsem.

Prvotno moje vprašanje pa je bilo o moči kW, ter kako se kater model TČ obnaša (da se znajo novi lastnki odločiti katerega kupit),
ter do koliko kW kater model odžene. Ne kWh. kW.
Videli smo enega ki mu je šlo do 12kW (pa še odkrivamo zakaj:), to pa je daleč od TermoShop zavajujočega članka o 6.9kW.
Izračunajte si koliko boste "kasirali" penalov za prekoračene kW ali koliko več na zimski mesec plačali, če boste pravilen kW napovedali.
Ni veliko v €, a bedarija je, da moramo sami najavljat odmero moči v kW, namesto da bi nam jo zaračunali za nazaj.

Meni se zdi, da (po trenutno napovedanih pravilih) najbolje da lastniki voda-zrak 1.decembra preventivno povečajo ČB1 na 10kW,
pa bo še najmanj stroškov in bojazni, od 1.marca pa spet ČB1 na 7kW. In tako jovonanovo, vsak letni čas. Se motim ?

Torej, se priporočamo za EnergyMeter-SE podatke o moči kW, ne o porabi kWh. Ter da navedete ali imate talno ali radiatorje, ter kakšne modele TČ.....

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
Tko kukr kle razlagate - ne bomo smel
hkrati laufat TC/indukcije/susilca in surrounda.. razen tisti ki smo na Sonce, k bomo z nelegalno prodajo viskov lahko pokrili te penele..

pustmo casu cas.. bomo ze nastudiral - da se zdej psihiramo za nekej kar bo prislo cez en cajt - je skoda zivcev..

itak bo pa ukinitev teh penalov ena od predvolilnih obljub.. tko de..

• Všeč mi je
Reactions: piagolo

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
To še baterijo za 10 čukov spraviš v sistem in potem boš sredinca pokazal električarjem.
Da boš na koncu privarčeval morda par deset eur v zimskih mesecih. :fredi: Šparat je treba.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Pomojem da clanek od Termosopa ni zavajujoc, saj oni prodajajo le TC brez grelcev, ki pa dvomim da gre cez 6.9kW :evil:
Aaa, resno ? Se pravi unmu miciknem Zubadanu, dodajo svojo elektroniko, pa nič grelcev. Kar nardi iz temperature radiatorjev/talnega za defrost, to je to ? Kako pa SV ogrevajo s tem svojim hackom TČ voda-zrak Mitsubiši ?

urosvrunc

Pripravnik
20. jun 2012
277
16
18
Aaa, resno ? Se pravi unmu miciknem Zubadanu, dodajo svojo elektroniko, pa nič grelcev. Kar nardi iz temperature radiatorjev/talnega za defrost, to je to ? Kako pa SV ogrevajo s tem svojim hackom TČ voda-zrak Mitsubiši ?
Točno tako, pri defrostu potegne del temperature iz radiatorjev in to je to. Pri meni pade voda na PV iz 35 na cca 27 stopinj. Včeraj in danes okolica Celja celo noč -17 stopinj in dela ko urca....brez grelcev in dodatnega nepotrebnega balasta.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Točno tako, pri defrostu potegne del temperature iz radiatorjev in to je to. Pri meni pade voda na PV iz 35 na cca 27 stopinj. Včeraj in danes okolica Celja celo noč -17 stopinj in dela ko urca....brez grelcev in dodatnega nepotrebnega balasta.
Tudi meni je njihova rešitev zanimiva, sploh zaradi cene, 8000€ (-2500€ subvencije).
Se pravi je za vzet :) ? Imam pa radiatorje, in sem moral s plinom filat v temle mrazu 57C vanje, da sem ohranjal bajto na 23C. Upam, da TČ le malo bolj
zvezno ogreva kot plin (ki se se vklaplja na 4 minute) - vaše domneve/iskušnje ?
Kolk močno imaš ? Misliš da bi zdržal celo z Ecodanom ? Hiša ima po PZI za 7MWh letnih energijskih potreb.
Ker se bojim, še vedno mencam in gledam tudi voda-zemlja rešitve, ki pa so vse nad 12000€+5000€ vrtina (-4000€ subvencije),
se pravi 5.5€ proti 13k€ :)
Če bom slučajno pogumen, pa opazujem tudi italijansko/kitajske klima-TČ za 2500€ ! :) moram mal po Dolomitih in Furlaniji jih vprašat, kako zdržijo zime.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
:D Ok, pri meni bankrot lih ne bo, bolj iščem način, kako nastavit optimalno, da ne bo TČ shodila še v garanciji ali malo po tem (ok bolj prej, kot potem) in ker ne bi rad oblačil stare bajte, ker sta TČ in SE že stali 26k eur. Notri je kulturnih 22 st., čez vikend na 23.

ravno to me bega pri tebi... a je mogoče, ampak res mogoče, par deset evrov na leto vredno, da krajšaš življenjsko dobo TČjki? Edini zares kredibilen razlog za kaj takega bi bil to, da bi TČ rabila v nekem momentu, ki bi bil dovolj pogost, da bi bil moteč, toliko, da bi ti varovalke ven zabrisalo. Vse ostalo, Golob gor ali dol, je na tvoj račun...

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
ravno to me bega pri tebi... a je mogoče, ampak res mogoče, par deset evrov na leto vredno, da krajšaš življenjsko dobo TČjki? Edini zares kredibilen razlog za kaj takega bi bil to, da bi TČ rabila v nekem momentu, ki bi bil dovolj pogost, da bi bil moteč, toliko, da bi ti varovalke ven zabrisalo. Vse ostalo, Golob gor ali dol, je na tvoj račun...
Jap, kompliciram na malenkostih in težko si bo priznat, da bi blo treba najprej bajto oblečt, potem pa naprej :D Sem o tem bral na podsvojostreho in si mislil jao bumbar kake pišeš :rolleyes: Ampak zgleda, da ne bo druge. Ne gre se za par deset eurov, gre za to, da do zdaj ni blo treba razmišljat o tem, je veliko preveč drugega dela, ki mu lahko posvetiš pozornost.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Kuk kwh si dons zjutraj nabil ? Je rekord padel ?
Je ja.... upam, da bo kak dan še -20, let's put their name on the test :D
vijolična barva je vklopljen grelec (50 kWh porabil 21.1.)

Je pa še rezervni na voljo, če dodatni ni dovolj.

1705984612589.png
1705984742556.png

• Všeč mi je
Reactions: endvatri

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Se prav točno to kar sem z drugimi besedami napisal, če se je odločil dat v neizolirano bajto TČ, mora z grelci v ekstremu pac računat in ne panično brskat po nastavitvah. Ko TČ vklopi grelec, je hočeš nočeš razmerje med električno in toplotno močjo 1/1. Pri tvojih kW je to vseen mal bolj zanemarljivo kot pri njegovih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Niti slučajno ne govoriva isto. Ti glupis nekaj o izoliranih in neizoliranih hišah in drugacni fiziki v njih.

Poraba kWh je pa konkretno pri njem nepomembna, obracunska moc pa zanemarljivo pomembna, če bi ze rad na konkretnih primerih. Povsem enako kot pri meni. Spet popolnoma nepomembno izolirana/neizolirana hisa.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
B81
Nehi panicarit. Zdele se bo spet segrelo. A ste morali tipkati zunaj na stevcu, da ste spet bajto zagnali ali ne? Če da, OK, zadeva je jako sitna, če ne, se malo pomiri in zadihaj. Seveda, fasada je edina resitev, ki dolgoročno daje mir pred menstrualnimi cikli cen energentov in odlocitev, da hiso obleces bi morala biti prva (in ne zadnja, ker tudi kurilnica bi lahko bila potem bistveno cenejša), ampak zdaj je, kar je. Lotil si se drugace in seveda, fasado imeti v mislih ni neumno, samo ne zdaj panično ko mutav na telefon. Zdele bo ta 3dnevni mraz prenehal, pa trezno pol naprej. Iz taklga pride pregovor: sparat je treba, pa naj stane kar hoce. Ne daj se sprovocirat...

• Všeč mi je
Reactions: sad in Samo Svoj

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Niti slučajno ne govoriva isto. Ti glupis nekaj o izoliranih in neizoliranih hišah in drugacni fiziki v njih.

Poraba kWh je pa konkretno pri njem nepomembna, obracunska moc pa zanemarljivo pomembna, če bi ze rad na konkretnih primerih. Povsem enako kot pri meni. Spet popolnoma nepomembno izolirana/neizolirana hisa.
Isto ne, enako pa. Sam jezik je drug, pa ti si še obremenjena s svojimi preteklimi bitkami pa mal plašnic maš na glavi, ker vse gledaš skozi svojo prizmo in svoj boj za pocen masino in proti drvem.
In tud fizika je druga, ker on v neizolirani hiši z malimi radiatorji rabi v tem mrazu precej visoko T vode, da sfolga in to podre razmerje med električno in toplotno močjo in se TČ pač manj splača. Že men se račun ni izšel, pa mam kr neki plašča proti njemu.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Seveda, fizika je druga. Ali pri njem ali pa pri njemu. Za enega od naju se svet drugace vrti. Pa matematika je tudi druga. Oboje ti dela silne preglavice, plašnic pa jaz nimam. Boj proti drvam, je rekel... Seveda, ker se ne splaca. Ko se bo, bom pa svoja kurila, ti bos pa brez, ali pa bos placeval ustrezno ceno za njih, da bos pokompenziral moj strom...
Plastično na primeru... Konkretno mojega ne, ker jaz za razliko od tebe ne placujem ne elektrike ne drv, 2x samooskrbna, ti s svojim intelektom pa naviraj dalje o dveh fizikah, dveh matematikah in ne vem kakih ostalih vzporednih svetovih, v katerih živiva.