Katero toplotno črpalko

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.216
710
113
Ljudje smo si različni, nekaterim je poleti 24 stopinj prevroče in hladijo prostore, pozimi jim je pa 24 stopinj premalo in vklapljajo dodatna grelna telesa.

• Všeč mi je
Reactions: bizi in Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.442
6.957
113
Poleti imam pa 25 ponavadi. Zaradi mene je lahko tudi 26, ce je zunaj cez 30, takrat minje najbilj vazno vlago zbit na >50%. 25 je kolateralna "skoda" oziroma dodana vrednost ali kako naj recem...

• Haha
Reactions: Rekreacija

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.066
878
113
Kapavem.. spodnje prostore letos prvic zares laufam talno (prej sem imel na plin in sem cez dan ogrevanje "ugasal").. lahko, da je zaradi tega občutek drugačen - čeprav stopinje so stopinje..

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.442
6.957
113
Poleti imam pa 25 ponavadi. Zaradi mene je lahko tudi 26, ce je zunaj cez 30, takrat minje najbilj vazno vlago zbit na >50%. 25 je kolateralna "skoda" oziroma dodana vrednost ali kako naj recem...

o ti hudič... na manj kot 50%, seveda... saj ko s telefona pišem, je teh napak precej pri meni, ampak tale je tudi vsebinska.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.693
1.058
113
Točka rosišča je pri tej temperaturi in vlagi -9 stopinj. Si siguren da so hladilna rebra toplejša od tega?
Rebra so zagotovo hladnejša od -9°C (nimam pa načina kako videt temperaturo na uparjalniku)
Ampak vlage je tako zelo malo (in še prijemlje se ne na rebra), ta defrostov praktično ni... Sem zvečer po 5 urah non stop obratovanja naredil prisilni defrost, pa sem komaj par kapljic opazil na spodnji pločevini, kamor se steka kondenzat...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.148
113
Zdaj sem doma vse podatke vnesel , Zaključek: ja upalili so lastnike sončnih elektrarn, zato pa pravijo da za povprečnega uporabnika ne bo razlike. Kar je res. Če nebi imel elektrarne bi na letnem nivoju bilo ceneje za 2 eura. Ker pa jo imam me bodo položnice letno stale 92 eurov več, če nebi delal prilagoditve pa še 30 eur zraven.
V čem je keč? Dvignili so priključno moč, sistemsko pa znižali omrežnino, in kot sem rekel tako, da za navadnega uporabnika ni razlike, za nas sončničarje pa bo več. sad je imel prav.
Ajde če razdelim na 12 mesecev je to manj kot 8 eur na mesec, ajde, preživjet ču ... :)
Še vedno me teži tole... Vse to sem pisal, ker sem črtal iz testnega obračuna Omrežnino, ker je do sedaj tudi ni bilo v netmetringu. Pisal (računall) sem samo za prliključno moč. Torej še zadnje vprašanje. Ali se pri dosedanjem netmeteringu upošteva po novem tudi omrežnina glede na prejeto energijo? Ker če je odgovor DA. Potem bom prosil za izbris zgornjega posta in potem ne bo več takega optimizma v tem zapisu...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Še vedno me teži tole... Vse to sem pisal, ker sem črtal iz testnega obračuna Omrežnino, ker je do sedaj tudi ni bilo v netmetringu. Pisal (računall) sem samo za prliključno moč. Torej še zadnje vprašanje. Ali se pri dosedanjem netmeteringu upošteva po novem tudi omrežnina glede na prejeto energijo? Ker če je odgovor DA. Potem bom prosil za izbris zgornjega posta in potem ne bo več takega optimizma v tem zapisu...

Kakorkoli obrneš je totalni idiotizem 'kaznovati' tistega, ki je investiral sam (!) v pridobivanje energije na najmanj sporen način.

APM

Pripravnik
28. okt 2013
121
22
18

Je kje napisano kaj in koliko bodo dodatno zaračunali?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.870
694
113
Rebra so zagotovo hladnejša od -9°C (nimam pa načina kako videt temperaturo na uparjalniku)
Ampak vlage je tako zelo malo (in še prijemlje se ne na rebra), ta defrostov praktično ni... Sem zvečer po 5 urah non stop obratovanja naredil prisilni defrost, pa sem komaj par kapljic opazil na spodnji pločevini, kamor se steka kondenzat...
Skozi rebra je ogromen pretok zraka in posledično gre skozi tudi ogromno vlage, čeprav jo je malo v zraku. Tako da v kolikor so rebra hladnejša od točke rosišča... se bo začel nabirati led.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Kdo je zavezanec za plačilo omrežnine:

6. člen
(zavezanci za plačilo omrežnine za prenosni oziroma distribucijski sistem)
(1) Omrežnino za prenosni oziroma distribucijski sistem plačujejo uporabniki sistema, ki iz omrežja prevzemajo elek- trično energijo na posameznem prevzemno-predajnem mestu. To so:
– končni odjemalci, priključeni na prenosni oziroma dis- tribucijski sistem;
– uporabniki sistema, ki shranjujejo energijo in jo ponovno oddajajo v sistem.

(2) Ne glede na prejšnji odstavek je zavezanec za plačilo omrežnine tudi dobavitelj, ki po distribucijskem vodu, ki prečka državno mejo, oskrbuje z električno energijo odjemalce zunaj Republike Slovenije. Elektrooperater obračunava omrežnino glede na evidentirane količine prevzete električne energije iz sistema na prevzemno-predajnem mestu.
(3) Proizvajalci kot uporabniki prenosnega oziroma dis- tribucijskega sistema ne plačujejo omrežnine za prenosni ozi- roma distribucijski sistem, razen kadar prevzemajo električno energijo iz sistema.
(4) Uporabniki sistema ne plačujejo omrežnine za tisti del električne energije, ki je bila proizvedena za prevzemno-pre- dajnim mestom in porabljena za lastni odjem.

Samooskrba:

19. člen
(določitev obračuna omrežnine za samooskrbo)
(1) Elektrooperater končnemu odjemalcu, ki ima namešče- no proizvodno napravo za samooskrbo za prevzemno-predajnim mestom, obračuna omrežnino v skladu s 15. in 16. členom tega akta glede na dogovorjeno in presežno moč ter prevzeto delovno energijo po obračunskem intervalu.
(2) Elektrooperater končnemu odjemalcu, za katerega se na podlagi 72. člena Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 121/21, 189/21 in 121/22 – ZUOKPOE; v nadaljnjem besedilu: ZSROVE) uporabljajo določbe 315.a člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 60/19 – uradno prečišče- no besedilo, 65/20, 158/20 – ZURE, 121/21 – ZSROVE, 172/21 – ZOEE, 204/21 – ZOP in 44/22 – ZOTDS), obračuna omrežnino za prenos oziroma distribucijo tako da:
– obračuna omrežnino za moč v skladu s 15. in 16. čle- nom tega akta ali v skladu s 17. členom tega akta za tiste konč- ne odjemalce, katerim se ne evidentirajo 15-minutne meritve za prevzeto energijo;
– obračuna omrežnino za energijo v skladu s tretjim in četrtim odstavkom 17. člena tega akta, pri čemer za prevzeto energijo uporabnika sistema (cenm) uporabi neto prevzeto de- lovno energijo v ustrezni merilni točki na prevzemno-predajnem mestu v obračunskem obdobju za samooskrbo v skladu z Ured- bo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov ener- gije (Uradni list RS, št. 17/19, 197/20 in 121/21 – ZSROVE)
.

Vse od tukaj: https://www.uradni-list.si/files/RS_-2022-146-03624-OB~P001-0000.PDF

VESELO BRANJE in računanje.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.261
3.898
113
Do prve položnice z vsemi novimi pritiklinami nič računanja in beljenja glave. Ko jih bo ene par zaporednih plačanih se bo začelo čohanje po pleši in razvozlavanje obračunov.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.148
113
Kdo je zavezanec za plačilo omrežnine:

6. člen
(zavezanci za plačilo omrežnine za prenosni oziroma distribucijski sistem)
(1) Omrežnino za prenosni oziroma distribucijski sistem plačujejo uporabniki sistema, ki iz omrežja prevzemajo elek- trično energijo na posameznem prevzemno-predajnem mestu. To so:
– končni odjemalci, priključeni na prenosni oziroma dis- tribucijski sistem;
– uporabniki sistema, ki shranjujejo energijo in jo ponovno oddajajo v sistem.

(2) Ne glede na prejšnji odstavek je zavezanec za plačilo omrežnine tudi dobavitelj, ki po distribucijskem vodu, ki prečka državno mejo, oskrbuje z električno energijo odjemalce zunaj Republike Slovenije. Elektrooperater obračunava omrežnino glede na evidentirane količine prevzete električne energije iz sistema na prevzemno-predajnem mestu.
(3) Proizvajalci kot uporabniki prenosnega oziroma dis- tribucijskega sistema ne plačujejo omrežnine za prenosni ozi- roma distribucijski sistem, razen kadar prevzemajo električno energijo iz sistema.
(4) Uporabniki sistema ne plačujejo omrežnine za tisti del električne energije, ki je bila proizvedena za prevzemno-pre- dajnim mestom in porabljena za lastni odjem.

Samooskrba:

19. člen
(določitev obračuna omrežnine za samooskrbo)
(1) Elektrooperater končnemu odjemalcu, ki ima namešče- no proizvodno napravo za samooskrbo za prevzemno-predajnim mestom, obračuna omrežnino v skladu s 15. in 16. členom tega akta glede na dogovorjeno in presežno moč ter prevzeto delovno energijo po obračunskem intervalu.
(2) Elektrooperater končnemu odjemalcu, za katerega se na podlagi 72. člena Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 121/21, 189/21 in 121/22 – ZUOKPOE; v nadaljnjem besedilu: ZSROVE) uporabljajo določbe 315.a člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 60/19 – uradno prečišče- no besedilo, 65/20, 158/20 – ZURE, 121/21 – ZSROVE, 172/21 – ZOEE, 204/21 – ZOP in 44/22 – ZOTDS), obračuna omrežnino za prenos oziroma distribucijo tako da:
– obračuna omrežnino za moč v skladu s 15. in 16. čle- nom tega akta ali v skladu s 17. členom tega akta za tiste konč- ne odjemalce, katerim se ne evidentirajo 15-minutne meritve za prevzeto energijo;
– obračuna omrežnino za energijo v skladu s tretjim in četrtim odstavkom 17. člena tega akta, pri čemer za prevzeto energijo uporabnika sistema (cenm) uporabi neto prevzeto de- lovno energijo v ustrezni merilni točki na prevzemno-predajnem mestu v obračunskem obdobju za samooskrbo v skladu z Ured- bo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov ener- gije (Uradni list RS, št. 17/19, 197/20 in 121/21 – ZSROVE)
.

Vse od tukaj: https://www.uradni-list.si/files/RS_-2022-146-03624-OB~P001-0000.PDF

VESELO BRANJE in računanje.
Torej je odgovor DA. Pizdajimmaterna...

Ja nič grem računat:
1704881317407.png

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Kaj DA?

Omrežnino za preneseno elektriko plačaš po obračunu - za nas enkrat letno!, če si v minusu plačaš za tisti del, če si v plusu pa nič - zaenkrat. ;)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.148
113
Kaj DA?

Omrežnino za preneseno elektriko plačaš po obračunu - za nas enkrat letno!, če si v minusu plačaš za tisti del, če si v plusu pa nič - zaenkrat. ;)
No ... pa to me je begalo :)... Jasno mi je da za manjko plačam ... Ker na trenutk sem pomislil, da bom plačeval omrežnino tudi za ves čas, vsak dan, ko ne zaugam elektrike direktno iz lastne sončne elektrarne. V to razmišljanje pa me je pahnil testni izračun, kjer niso dodali še ene kljukice, "sem lasnik SE z netmeteringom". Ok, zdaj je vse jasno. :)