Kateri SSD?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Da še jaz izkoristim to temo... čas je, da se računalnik (HP Elitebook) sformatira in bi izkoristil trenutek ter dodal še SSD disk, najraje kar namesto CD enote, ki se redko uporablja.

In sedaj dve vprašanji: Kje v SLO najti ustrezen "adapter" za SSD? Kateri SSD (240GB? 256GB?) nabaviti? Škoda, da je 500GB še (pre)drag.

@philips, hvala za usmeritev na ebay, a tam (trenutno) ne kupujem.

Torej še enkrat... kateri SSD nabavit?
Zakaj je naprimer http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_6018_1205011_sandisk_extreme_ssd_240gb
še enkrat hitrejši kot http://www.mimovrste.com/artikel/2060135724/q=ssd/25-ssd-disk-verbatim-ssd-256-gb-sata-ii-47475

So te "nazivne" hitrosti potem tudi realne oziroma ostajajo v enakih razmerjih?

Za učinek "vau, to pa je orenk hitreje kot trdi disk" so pomembne številke v spodnjih dveh vrsticah:

(najdi taki test (Crystal Disk Mark) za SDD-je, ki jih iščeš)

Oziroma tukaj direktna primerjava HDD:SSD

Medtem ko je "nazivni" prenos nekajkrat večji, je prenos pri blokih 4K nekaj stokrat hitrejši. To je tista razlika. (prenos 500 MB/s Seq lahko s tremi poceni diski v RAID-0 dosežeš, ampak v 4K kategoriji bodo vseeno deset ali stokrat počasnejši kot SSD)

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
@stein, hvala! Prvi zares uporaben odgovor
smile-1.gif

Očitno bo tale test, kjer sem našel kar priporočaš.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik Matjaz1974 pravi:
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
smile-1.gif

Evo, js tudi danes naročil, pa da vidimo, kako se obnese.

A moram na kaj posebej pazit, ali ga lahko le vtaknem v prenosnik in na sveže instaliram W7?
V BIOSu pogledaš, če imaš vklopljen AHCI

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Če imaš kodo, si lepo posnemi torrent verzijo, inštalirej s svojo kodo in je stvar rešena.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Kaj narediti če ti SSD (Intel 520) noče delovati v AHCI mode pod Windows 7 (Ubuntu dela normalno)? Je kaka možnost z driverji ali je potrebno preklopiti na IDE način (kjer zadeva deluje). Če ja, kaj vse zgubim napram AHCI?

AHCI ali RAID? Za mehanske diske je bilo isto oziroma je bil RAID nagradnja AHCI-ja, pri SSD-ju pa meni ni hotelo delat. Ker sem imel tudi RAID polje sem ga zagnal še po starem, backupiral in razbil polje, prestavil na AHCI in zdaj dela. Prej sem se pa za*baval še pa še.(kontroler je je sicer ICH9R)

SATA native mode pa imaš tudi vklopljeno?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ja, koda je pri CD-ju. Sem brskal in baje se da najti koda iz registra - pa še pravi torent bom moral najti (kode za obične Win7 in recimo HP mislim, da niso enake).

Morda bom ostal pa kar na linux-u, ki sedaj zaenkrat začasno teče
wink-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Kaj narediti če ti SSD (Intel 520) noče delovati v AHCI mode pod Windows 7 (Ubuntu dela normalno)? Je kaka možnost z driverji ali je potrebno preklopiti na IDE način (kjer zadeva deluje). Če ja, kaj vse zgubim napram AHCI?

AHCI ali RAID? Za mehanske diske je bilo isto oziroma je bil RAID nagradnja AHCI-ja, pri SSD-ju pa meni ni hotelo delat. Ker sem imel tudi RAID polje sem ga zagnal še po starem, backupiral in razbil polje, prestavil na AHCI in zdaj dela. Prej sem se pa za*baval še pa še.(kontroler je je sicer ICH9R)

SATA native mode pa imaš tudi vklopljeno?

Driverji od SATA kontrolerja so bili napačni (generični od Microsofta). Sem dal uradne od Intela in zadeva zdaj dela.
Imam pa nastavljeno na AHCI, glede native SATA mode pa nisem prepričan (ampak mislim da bi moralo biti vklopljeno, saj te nastavitve nisem spreminjal).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Ja, koda je pri CD-ju. Sem brskal in baje se da najti koda iz registra - pa še pravi torent bom moral najti (kode za obične Win7 in recimo HP mislim, da niso enake).
HP ti zastonj pošlje DVD-je.

--

Če je AHCI, je tudi SATA native.

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
@stein
Kam pises/klices za DVD? Imam HP racunalnik, pa smo enako zalozili CD z winsi? Kaj jim je treba poslat?

LP

teapot

Pripravnik
29. apr 2012
267
0
16
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
smile-1.gif

Točno tega sem tudi jaz naročil. Ima dobre reviewe in solidno ceno... Zdaj se samo še obotavljam z namestitvijo vsega skupaj.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
No, jaz sem danes, ko je bil praznik, imel čas in sem v firmi poiskal DVD za Win7, ki sedaj že lepo tečejo. Realen prenos (kopiranje iz diska na SSD) je do 89MB/s... kar lepo, saj ni daleč od testa
wink-1.gif

Sedaj pa le še nadgradnja RAM, pa bo mašina še za kaki dve leti.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.693
9.913
113
40
MB
a je kak interesent za intel 330 240 gb za cca. 200 € ? disk je bil samo stestiran v macu

tomi

Guru
1. sep 2007
18.693
9.913
113
40
MB
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
In kot kaže test ni bil uspešen
evil.gif