Vidim, da si popoln začetnik na Linux-u. Prvo vprašanje je res katero distribucijo. Mislim, da je tukaj "vsak berač svojo malho hvali". Jaz sem za OpenSuse, razlog je samo Yast - administratorski program, meni je ta zadeva super.
Naslednje vprašanje je grafično okolje, osebno bom podprl KDE, je pa zadeva enaka kot zgoraj. Gnome mi ni všeč, mi nekako ne sede, je pa to stvar osebnega okusa. Ostalo je bolj tako, razen, če imaš res neko oskubljeno staro kišto, potem pa priporočam kak LXDE ali Enlightment.
Glede programov pa je tako, kar obstoja za izbrano distribucijo ni problem naložit. Vse ostalo pa tudi na kaka velika kunšt potegnit source kodo in prevedet ter inštalirat.
Če si kupil OK kišto z dovolj diska, ti svetujem, da staro kišto likvidiraš in si urediš double boot. Meni na Lenovo Z710 to dela brez problema, z Linux-om tudi berem in pišem po particijah od Win8. Problem je samo takrat, ko se Win 8 updatajo in jih je treba ene 3 krat restartat, da spustijo diske iz hibernacije. Ko so particije od Win8 v hibernaciji se bootanje ustavi, če ob zagonu priklopiš tudi te particije.
Predlagam, da potegneš dol live CD-je več distribucij in pogledaš:
- administracijo (tukaj so ključne razlike)
- grafično okolje
Še ena ključna razlika je, v sistemskih nastavitvah, folder /etc. V uporabi sta dva sistema. En je baziran na inittab-u, drugi pa se imenuje systemd. S stališča uporabe ni razlik, razlika nastane samo pri administraciji, če moraš karkoli ekstra narest na roke, kar je zelo malokrat.
Uporaba na koncu, ko boš imel zadeve nastavljene, se od distribucije do distribucije ne razlikuje.
Za oceno, nekaj dni nazaj sem instaliral Opensuse 13.2 iz DVD-ja, meni net izvedba ni delala. Osnovna instalacija iz DVD-ja je bila narejena v uri in pol, potem pa še update (komplet programja ne samo sistema, kot je to pri Winsih!!!) reciva 2 do 3 ure, tukaj si odvisen od internetne povezave. Prejšnjo verzijo sem instaliral z interneta, je pa trajalo kar ene 10 ur.