Kateri IP telefon?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
Citat:
Uporabnik hovi pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik hovi pravi:
ne, to ni mogoče. na enem ip telefonu lahko imaš samo eno številko, se pravi, da moraš imeti na vseh slušalkah isto številko. lahko pa si kupiš še dodaten IP ali analogen telefon in ga uporabljaš z drugo številko. tako so mi vsaj rekli na centru za pomoč naročnikom pred kake pol leta, ko sem bil sam pred enakim problemom. čeprav v bistvu ne vem točno zakaj se to ne bi dalo, ker telefon omogoča do 6 VoIP računov.

Ker ne gre za VoIP tenologijo!
evil.gif

Ta kvazivoip je v bistvu toliko voip kot klasična analogna linja ... do centrale gre voip (oz. v digitalni obliki), ki je v tem primeru uporabnikov modem, naprej pa lepo v analogni tehnologiji. Po eni analogni liniji gre pa od zmerom lahko samo ena številka ...

Pri klasični analogni linji pa gre voip do centrale in tam naprej spet analogno ...

Skratka, če rabiš dve številki rabiš (govorim recimo za siol) dva analogna kabla, ki prideta iz modema (seveda moraš imeti naročeno drugo tel. številko). Na ta dva kabla prikjučiš dva tel. aparata, in vsak aparat ima svojo številko. Obstaja pa tudi alternativa, to so aparati ki imajo DVE analogni vhodni liniji in znajo "simulirat" centralo .. ampak vse to pride več kot pa ISDN prikjuček.
v bistvu ne vem, če imaš čisto prav...ta siemens telefon o katerem sem govoril, je v bistvu pravi IP telefon in se priklopi na modem v Ethernet vhod in ne v Tel 1 ali Tel 2. Ima pa poleg voip še en analogni vhod, tako da ga lahko priklopiš tudi v Tel 1 ali Tel 2 preko analognega kabla in imaš dve številki na tem telefonu. iz VOIP kličeš tako, da samo na kratko stisneš tipko kliči, iz "analognega" pa kličeš tako, da tipko kliči za malo dlje časa držiš. pri dodatnih slušalkah pa si sicer dosegljiv na obe številki, vendar lahko kličeš le iz VOIP. govorim pa to za siol, pri drugih ponudnikih kolikor vem ni možna "prava" voip telefonija

Pa ti še kar vstrajaš...

Ti misliš, da boš telefon kar priklopil na en port na tvojem ruterju in VIOLA ::: zadeva bo delala.

Pa ti povem da nebo. Ker za to rabiš IP Call Managerja, ali kako drugo IP centralo. Potem rabiš ponudnika IP telefonije, ki jih v sloveniji ni ravno veliko. Plačeveat moraš za vsako externo številko posebej (internih lahko imaš v odvisnosti od centrale, konfiguracije itd..).
Če imaš vse to potem ok. Če pa nimaš, pa mi malo bolj obrazloži, oziroma dodaj kakšen dokument/film/bližnjico kako si predstavljaš da bo zadeva delovala. Namreč pri nas se dogovarjamo za upgrade telfonije in prav zanimiv bi mi bil podatek če bi lahko zadevo rešil za par EUR/uporabnika. Šef bi mi bil zelo hvaležen če bi mu lahko predstavil kako poceni opcijo.

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
OK, ker imam 95% klicev v EU in ZDA, sem iskal rešitev, ki bi me rešila gromozanskih računov. Na koncu sem sestavil tole:

Internet - SiOL
ISDN - Telekom
VoIP - SiOL Komunikator, VoipDiscount, Internetcalls.
Železnina: FRITZ Box Fon WLAN 7270 Ker ima izhod in vhod za ISDN in PSTN, Siemens Gigaset SX303 in 3xS1 slišalke.

Fritz in SX303 sta se izkazala za odlično kombinacijo, saj lahko družno uporabljam ISDN (zihr je zihr) s tremi MSN in tri VoIP 8še tri MSN) na katere imam obešene DID (0955 - SiOL, +41 - Švica in +1707 - Atlanta, USA).
Fritz na telefonskem delu deluje kot PBX (centrala) za ISDN in VoIP, saj usmerja klice glede na nastavljene parametre. Na dveh telefonih (službeni) imam nastavljeno, da izhodne klice sam določam, kje bodo šli - preko katerega ponudnika, na dveh (domači) pa imam v Fritzu in SX303 nastavljeno, da sam določa, kako naj poteka klic (SiOL, telekom in ostali Slo fixni preko SiOL Komunikatorja, Tujina preko enega drugega VoIP ponudnika...) in direktno izbiranje.

Mogoče izgleda komplicirano, pa vendarle ni, če se le malo posvetiš zadevi. Res je, da moj primer ni ravno vsakdajen, saj delam doma in to s tujino, a vseeno, morda bo komu kaj pomagalo, da si zniža račune. Razlika je ogromna, saj imam skoraj vse klice v tujino (fixne številke) zastonj, mobijev se pa v poslu itak izogibam.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
To si pa zelo lepo opisal.

Samo mi pa nekaj ni jasno. Katerega VoIP ponudnika si izbral? In kako to da so potem klici v tujino zastonj? Ker koliko je meni jasno se klici preko VoIP tudi računajo, razen če imaš recimo povezan VPN med dvema lokacijama, takrat se med lokacijama pogovarjaš zastonj, ostale klice pa vseeno plačuješ.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
OK, raj čisto zastonj ni, na račun moraš naložiti min. 10€, da lahko "aktiviraš" račun. Potem so določene številke zastonj (EU fixne recimo, USA vse, Kanada...) Jaz ponavadi tudi mobije v EU kličem preko teh dveh ponudnikov, ker so klici še vedno cenejši.

Izbral sem Betamaxa, ki preko celega kupa takih ponudnikov ponuja različne "pakete".

Konec koncev mi je povsem vseeno kdo kaj koga, dokler meni storitev deluje, je zelo poceni in imam nekaj od tega. Internetcalls imam tudi na Nokiji in ga veselo uporabljam v tujini, recimo v hotelih, kjer je WiFi, ali pa če kje kakšnega free ujamem.

Aja, Telos je začel sedaj prodajati router, ki je za nas še bolj uporaben kot moj Fritz, saj ima dva Wan vhoda, kar pomeni, da lahko nanj obesimo: SiOL telefon, ISDN/PSTN linijo, SiOL Komunikator in ostale ponudnike, ki uporabljajo SIP protokol. Vigor2930VS ISDN VoIP.

Seveda bo sedaj kdo rekel, da vse to veliko bolje špila na kakšnem Asterisku. Ja, verjetno res, vsekakor je taka rešitev tudi bolj prilagodljiva, a vseeno, če je v igri ISDN, na koncu vendarle ne, saj so kartice, ki so kaj vredne, hudo drage, poleg tega je to dokaj komplicirana reč in ni za nas, enduserje, ki rabimo samo delujočo škatlo, ki jo lahko priredimo v eni uri in dela.

Nazadnje urejeno:

hovi

Pripravnik
25. jul 2007
565
0
16
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Pa ti še kar vstrajaš...

Ti misliš, da boš telefon kar priklopil na en port na tvojem ruterju in VIOLA ::: zadeva bo delala.

Pa ti povem da nebo. Ker za to rabiš IP Call Managerja, ali kako drugo IP centralo. Potem rabiš ponudnika IP telefonije, ki jih v sloveniji ni ravno veliko. Plačeveat moraš za vsako externo številko posebej (internih lahko imaš v odvisnosti od centrale, konfiguracije itd..).
Če imaš vse to potem ok. Če pa nimaš, pa mi malo bolj obrazloži, oziroma dodaj kakšen dokument/film/bližnjico kako si predstavljaš da bo zadeva delovala. Namreč pri nas se dogovarjamo za upgrade telfonije in prav zanimiv bi mi bil podatek če bi lahko zadevo rešil za par EUR/uporabnika. Šef bi mi bil zelo hvaležen če bi mu lahko predstavil kako poceni opcijo.
kaj ti sploh hočeš povedat?? pri čem še kar vztrajam?? kje pa sem napisal, da samo priklopiš na en port in stvar deluje? itak, da moraš še preko računalnika nastavit bazno enoto od telefona oziroma je najboljše, da pokličeš na siol in ti oni nastavijo...

Citat:
Uporabnik Jiggler pravi:
Imam Gigaset A580IP, na katerem uporabljam tudi slušalke od ISDN telefonov, pravtako lahko sam konfiguriraš na kateri slušalki bo katera linija, lahko nastaviš tudi da so odhodni klici z ene številke, dohodni pa delujejo samo na določene slušalke,... Seveda preko VoIPa.
Jiggler hvala za ta post..meni je pred parimi meseci, ko sem to nastavljal, ženska na tehnični pomoči zagotovila, da ne moreš met dveh voip računov oziroma dveh številk na enem telefonu in da če hočeš uporabljati 2 številki, moraš drug stacionaren telefon priklopiti prek analognega kabla na tel 1 oziroma tel 2. meni to ni bilo nikakor jasno, ker ta siemens a580ip omogoča do 6 različnih voip računov, ampak ker je pač tako rekla, sem imel skoraj pol leta tako neuporabno narejeno kot sem napisal na prejšnji strani. zdaj sem spet poklical na siol pomoč in so mi po skoraj eni uri uspeli zrihtat tako, da imam dve številki na enem telefonu in oboje preko voip. zdaj si lahko normalno nastavim, da imam na vsaki slušalki drugo številko..

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
To sem napisal zato, ker si rekel da nameravaš prestopit iz Siola na Ario. Ok, bom tiho dalje.