kateri flash

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Tista dva, k sta v Sloveniji obvladala v nnulo, sta pa pokojna že kaki dve desetletji...

Ne vem sicer katera dva to mislis, samo dvajsetlet nazaj so bili se skoraj vsi na 25tki brez moznosti karkoli spreminjanja
smile-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Jst uporabljam na D60 Yashica flash pa ni nekih problemov zadeva je avtomatska in dela.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.671
113
danes dobil fleš. in kolko sem poškljocal brez da bi se poglabljal v posebne nastavitve fleš dela super. nobenih problemov da bi blo kaj preveč al pa premalo osvetljeno itd....
tak da (zaenkrat) ne razumem fobij pred fleši ki niso original

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
dejstvo je, da je Nikonov fleš sistem daleč pred ostalimi. metzi so super fleši, mogoče se to niti ne pozna pri navadnem škljocanju, ko pa je treba hitro delati, pa odbijati fleš od sten, al pa pri kakšnih zahtevnejših osvetlitvah pa pride do izraza poznavanje in navajenost na opremo. recimo, meni ga moj Speedlite 580EX (oba) serjeta, ampak vem, kako ju naštimat. načeloma, kadar sem delal z metzom, je bilo zakon, ampak takoj, ko je bilo treba kaj večjega naredit (kontraluč, odbijanje od sten in podobno), sem ga pa moral dati dol, ker je bilo vse mimo.

Nikon - vedno zadane. tako kot naštimaš, tako dela. jaz pa včasih na Canonu dam na 1/128, pa imam pri ISO 640 in 1/40 še vseeno vse zažgano ...

kolegi, ki imajo Nikone, so ponavadi s flešem dosti prej konec oz. se manj namatrajo za isti rezultat.

še ena stvar - enkrat sva s kolegico testirala fleše. jaz Canona na popolnoma iste nastavitve ona Nikona, v istih pogojih, razlika v škljocu med enim in drugim je bila mogoče 10 sekund. razlika pa ko noč in dan. dobesedno.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Vprašanje koliko si namenjen pljuniti. 580EX načeloma ni več tako drag, saj ga je že pred časom nadomestil 580EX II.
Hude razlike med njima sicer ni, meni je še najpomembnejša, da je pripenjanje novega hitrejše in da je bolje zaščiten pred dežjem,

Sam uporabljam 580EX in praktično nimam pripomb - za razliko od nekaterih, sem sam s Canonovimi fleši zelo zadovoljen.
Kolega je imel tudi Metza (ne vem oznake), ki ga je precej hvalil, vendar mu je nekaj crknilo. Servis je povsem na psu in se je takrat odločil, da zamenja za Canona. Tako, da ... Metz je običajno kar dobra alternativa.

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
V analogni dobi sem za f90 kupil metza mz40-3i. Velik z dodatnim malim flešem. Delal je čisto v redu. Samo nekako me je logika zjebala. Nekako se mi je zdelo samoumevno da bom na prehodu v digitalno dobo zamenjal podnožje in bo kompatibilno z novim sistemom. Do sedaj sem ga uporabljal v M načinu ampak je preveč dela s preklapljanjem, zato mi je zdaj dedek mraz prinesel sb900, metz bo pa za slave.

Priporočam nikona, predvsem zaradi tega, ker verjetno v naslednji generaciji razne sigme in metzi ne bodo 100% kompatibilni za nazaj. Poleg tega pa imaš pri nikonu CLS, ki podpira več skupin flešev (TTL), je pa res da moraš imeti body ki to obvlada (npr d70s tega ne zna).

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tudi jaz bi na svoje Markece obesil SB900, sam kaj, ko ne paše ...
tongue-1.gif

je pa SB900 trenutno najboljši fleš na trgu, ker res dela tako kot je treba. no, saj, načeloma, dokler sem imel 580EXII, je bilo vse okej, le, da kadar delaš na M, še vedno avtomatika dodaja svoje zraven ...
tongue-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
kaj da ne paše...prožiš ga lahko tud na canonu kakor vem, jaz sem imel enkrat canon fleš na nikonu d2h, pa je prožil, res pa, da moraš ročno nastavit moč...
tongue-1.gif