kateri flash

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.671
113
sem tik pred nakupom fleša.
v oči so mi padli nikon sb-600 in sigma EF 530 DG super. cena je praktično identična.
potem mi je v oči padel še sigma EF 530 DG ST ki je 60€ cenejši.

uporabljal bom na nikon d40 za domačo uporabo. in nimam pojma kaj naj. polovico funkcij ki ima sigma super več od sigme brez super nevem niti kaj je
smile-1.gif
zaj pa če nevem to pomeni da nerabim?

uglavnem ali se mi splača špuknit 60€ več za 600-ko al pa sigmo 530 super al bi bla navadna 530 vrh glave dovol.

edit: ok v igri je še metz 48. nekje 60€ cenejši od nikona. kolk berem naj bi bil vsaj tako dober če ne boljši....

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
jaz ti predlagam Nikona. ker za 60€ vseen dobis velik vec, resno. Sigma je pac Sigma, lahko dobis bomba izdelek, lahko pa dobis jajca, da vecjih nisi videl. Metz je mogoce res boljsi, ampak ti iz lastnih izkusenj povem, da je z njim res treba znat delat.
wink-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.671
113
saj kok sem zaj vsega prebral je v igiri še nikon in metz.
po funkcijah sta praktično identična.
kaj je pri metzu takega da napram nikonu da je težje z njim delat?
saj meni še vedno nikon najbolj diši :D
samo 60€ je pa le 60€ :D za ta dnar mam skoraj menjane žarilne svečke na avtu
smile-1.gif

kar tut ni kr tak :D
če mi 60€ nebi bil problem nebi slikal z d40 kuplenim v akciji v merkatrju za 299€ :D

tak da če ma nikon res neko stvar ki odtehta teh 60€ potem bo nikon.

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
če ti povem, da je Nikonov sistem flešev svetlobna leta pred Canonovim, sem povedal dovolj?
grin1.gif

z Metzem je pa tako - zaradi 2nd party proizvajalca, je AF počasnejši, ampak to se da preživet. problem je v tem, ker moraš stalno računati, kaj in kako, ker je tako prekleto občutljiv oz. natančen. torej, če boš fotkal nekoga v črni obleki, boš moral to upoštevati in moral za toliko pač znižati moč, oz. obratno, če bo nekdo v belih cotah. boš moral malce odpreti fleš, ker ga avtomatika lepo zabremza. ampak, ko zadaneš prave nastavitve, naredi boga in pol. zdaj ne vem, če gre v tvojem primeru za dvofleškovnega Metza, jaz sem delal s tem, in moram reči, da sem bil kar navdušen, samo stalno šaltat mi je šlo prekleto na jetra. tako, da lepo s Canonom zdaj naprej, čeprav je z njem pa res cela jeba ...
tongue-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
če ti povem, da je Nikonov sistem flešev svetlobna leta pred Canonovim, sem povedal dovolj?
grin1.gif

, samo stalno šaltat mi je šlo prekleto na jetra. tako, da lepo s Canonom zdaj naprej, čeprav je z njem pa res cela jeba ...
tongue-1.gif

O tem sicer kar pogosto berem - ampak sam nikoli nimam težav.
stupid-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.671
113
ok zadeva je zaključena odločitev je padla.
metz bo. nikjer na netu nisem našel nič slabega o tem flashu. 60€ mi pa tudi ni drobiž.
pa tudi nisem človek ki slišim in vidim kako trava raste.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
good choice. me zanima, kako ti bo funkcionirala zadeva, kolikor poznam Metze, bi morala biti zmaga, samo malo ga boš pa vseeno moral naštudirat. so malce komplicirani (vsaj moj je, samo je star enih 5 let, mogoče so se v teh letih poenostavili ...
grin1.gif
)

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Če nimaš pojma o teh zadevah, je aboslutno najboljša izbira kar original nikon fleš. Tadeva je izredno preprosta lepo daš automatisch ša sa, kompenzacijo malo nastavljaš pa je zmaga. Če si pa ibr mojster uporabe flešovja, potem pa nas ne bi tule spraševal kaj kupiti, ampak bi imel lepo nek hammerhead ap pa sunpaka ali pa ja tud metza pa bi itak ubir hitro v glavi preračunaval parametre ša sam ročno nastavjal pa bil ibrkul...pa dvomim, da je kdo na tem forumu, ki je uibr totalm velemaster dela na terenu s flešem. Tista dva, k sta v Sloveniji obvladala v nnulo, sta pa pokojna že kaki dve desetletji...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.671
113
tale post je pa bil popolnoma neuporabn in v bistvu nepove nič.
oziroma če ga nekdo hoče razumet je poanta tvojega posta, da samo original fleš deluje v auto načinu vsi ostali imajo pa samo M načine.
al je pa to to da si htel povedat da si ful car ker poznaš še ostale fleše razen metz sigma in original?

se ap opravičujem iz srca da sem sploh upal vprašat kaj naj kupim ker nisem majster. oprosti nebom več. dokle rnebom majster kot ti nebom več vprašal za nasvete.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Pra va nasprotno, moj post je zelo uporaben. Če ga strnem: z nakupom nikon original fleša ne boš zgrešil. Jaz nisem super mega fleš mojster, zato mam 2 nikon fleša, ker če gredo zadeve drugače, kot sem prevideval in odpove človeški faktor, se pravi jaz, me rešuje izvrstna nikon avtomatika oziroma naveza objektiv-body-fleš...seveda pa če se mi le da malo eksperimetiram z ročnimi nastavitvami. Se oproščam, bo naslednjič moj prispevek spisal tako, da ga bodo razumeli tudi tisti, ki imajo slabše razvite kognitivne sposobnosti...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.671
113
ja ampak povsod samo če kupiš nikon neboš zgrešil, nikon na nikon, kupi nikon itd
nikjer pa noben točno ne pove zakaj ne metz. razen dizzy reed je povedal nekaj določenega.
a ko pa berem tuje forume pa vsi zadevo hvalijo, kak ni problemov itd, kak je na določenih področjih celo bolši kot nikon sb 600... itd.

itak pa je kaj je fleš je naročen v torek grem po njega.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Zato, ker imajo nikonovi inženirji avtomatsko dostop do potrebnih informacij, drugi proizvajalci pa morajo kupit bodye pa objektive pa fleše, jih podrobno preučiti in razutsaviti na prafaktorje in na podlagi tega prirediti svoj izdelek tako, da je kompatibilen z nikon opremo. Plus nikonovci točno vedo, kam bo šel v prihodnje razvoj, ostali, ki delajo tehniko, kompatibilno z nikonom, pa teh infromacij vsaj uradno nimajo. Torej, nikon inženirji imajo že v osnovi precej boljše izhodišče, saj imajo podatke in možnost testiranj, kakšnih drugi pač nimajo in ne morejo imeti.