Če je prvi izbor prostornost, potem sigurno Honda Civic. V notranjosti je med vsemi najbolj prostorna, hkrati tudi največji prtljažnik.
Focus mi je kul samo ST, vsi ostali so bljak. Sodelavec je kupil ST-ja, starega cca. leto dni s prevoženimi 9k km, za cca. 18k EUR. ST-ja samo malo hebe dost velika poraba tud pri bolj zmerni vožnji.
Alfa 147 je zastarela, v notranjosti je v primerjavi s konkurenco za razred manj prostora. 147-ja je za vozit dve osebi, štirje povprečni se v njej dobesedno stiskajo.
Seat Leon je od zunaj zelo lep, notranjost je pa obupno slaba (čudna armaturna plošča, vse različice brez naslona za roko, občutek cenene plastike...), pa še preglednost nazaj je ful slaba (majhni zunanji ogledali).
Golf je ljudski voz, v poštev pa pride kakšna rabljena GT verzija s 125KW.
Fiat Bravo ima dobre (turbo) bencinske motorje, za cca. 17k EUR dobiš novega z več ali manj vso opremo.
Renault Megane mi je dobesedno grd (pač stvar okusa).
Opel Astra mi kot znamka ni preveč pri srcu, 5-vratna verzija je isti papak mobil kot osnovni Golf.
Toyota Auris mi tudi deluje nekako za bolj umirjene (beri: starejše) voznike.
Kia Ceed pa enako kot Bravo ponuja največ avta za svoj denar.
Audi A3 je izmed vseh naštetih verjetno najbolje narejen, tudi materiali dost izstopajo, vendar je težko dobit kakšno rabljeno močnejšo verzijo za izbrani denar.
Sam bi dal v ožji izbor rabljenega Focusa ST (druge različice odpadejo), Hondo Civic 1.8 Sport (za 20k EUR dobiš že Type-S novo), malo rabljenega Golfa GT s 125KW, za zgornjo mejo zastavljenega denarja dobiš tudi že rabljenega GTI-ja, pa pogojno mogoče kako močnejšo verzijo Seat Leona (recimo FR).