Da še jaz odgovorim v zvezi z baterijami...
Imam Canona 40D + fleš EX 580II,v glavnem slikam šport,oboje pa filam z AA baterijami,poleg tega pa še cel kup igrač (kompakta na 4 x AA batarije,2 LED svetilki,isto na AA "pogon",itd...),tako da imam kar nekaj kompletov baterij.
Iz mojih izkušenj je tako: BISTVEN je dober polnilec! če imaš najboljše baterije in slab polnilec,je vse skupaj nesmiselno.
Baterije sem včasih polnil s tema dvema:
http://www.mimovrste.com/artikel/3010019620/polnilec-baterij-ansmann-photo-cam-iii-4-x-2850mah
http://www.enaa.com/oddelki/foto/izd_2553_412157_Polnilec_GP_PowerBank_Quick_3
Oba skupaj nista vredna pol...(da ne rečem kaj...).Zakaj? Ker uničujeta baterije!
Gre za spominski efekt,ki ga imajo Ni-Mh polnilne baterije. Spominski efekt je lastnost teh baterij,kjer pride pri dopolnjevanju baterije sčasoma do skrajšanja njene življenske dobe in kapacitete (da ne bo kdo mešal: drugačne so Li-Ion baterije,ki imajo zelo majhen spominski efekt,zato jih lahko skoraj brez problema polnimo,tudi če jih prej nismo izpraznili).
V preksi to zgleda takole: kupiš 4 polnilne baterije in jih daš polnit! Polnilec ti po par urah pokaže da so polne!
Takoj je treba upoštevat,da NIKOLI nimajo vse 4 popolnoma enake dosežene končne napolnitvene kapacitete,čeprav so nove,istega tipa,nazivne kapacitete itd...
Kaj se zgodi potem v neki napravi (zelo pogost primer,v praksi sem sicer ugotovil da prihaja do še večjih razlik kot bom opisal v primeru): recimo da se 3 baterije napolnijo do 2.500 mAh,ena pa samo na 2.300 mAh! Jasno mi tega ne vemo,ker mislimo da so VSE štiri enako polne....jih damo v napravo,kjer se potem z uporabo le-te počasi praznijo.
Ko se sprazni baterije z najmanjšo kapaciteto,se pravi tista z 2.300 mAh,nam aparat javi,da so baterije PRAZNE (!!?).
Jasno da se je do konca izpraznila samo ena baterija,v ostalih treh je ostalo še cca. 200 mAh kapacitete.
Ker tega ne vemo in mislimo da so prazne vse štiri,jih damo v polnilec,ki jih ne sprazni,ampak jih takoj začne polniti,eno pravilno, "z nule",ostale tri pa nepravilno,ker jih v bistvu dopolnjuje.Ker to sigurno ponovimo večkrat,se zato začne pri teh treh pojavljati spominski efekt,ker njihovo življensko dobo lahko skrajša tudi samo na 50 ali 100 polnjenj,ali celo manj...
Kaj je rešitev? Defnitivno polnilec z možnostjo polnitve vsake baterije posebej,minus delta U izklopom,impulznim ohranjanjem kapacitete in obvezno funkcijo,da baterije najprej do konca izprazni in jih takoj nato do konca napolni!
Sam prisegam samo na model Voltcratf IPC-1L (prodaja se tudi pod znamkama Lacrosse in Technoline,gre pa za isto zadevo)!
Še na hitro zanimivost...sicer uporabljam v glavnem baterije GP,sem pa zadnjič za hec kupil par kompletov poceni baterij v Lidlu,znamka Tronic...3,99 eur/4 komadi
Tri so se napolnile normalno (nekaj čez 2.500 mAh),tri pa samo od 1.180 do 1.430 mAh.
Baterije sem zložil v grip aparata in šel slikat na ljubljanski tekaški maraton.Naredil sem dobrih 2.200 (dvatisoč dvesto) slik,aparat pa mi še danes kaže,da so baterije POLNE (?!) neverjetno...
Še en nasvet: baterije je vedno bolje imeti shranjene polne ali vsaj napol polne,kot pa prazne. Praznim lahko napetost pade pod kritično in lahko se zgodi da se jih ne da več napolniti !
Upam da sem s temi nasveti komu pomagal