Katere so najboljše rechargable AA baterije?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pri tem kompletu me moti to, da lahko polniš samo 2 bateriji hkrati. Če si polnilc vzame cca 10ur*, se potem kar zavleče tole polnjenje.

*jst imam kompletek, kjer so bile zraven 4 baterije in un si vame 10ur. Mogoče si tale v kovčku kaj manj, glede na to, da hkrati polni samo 2bateriji.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
V harveyu imate za 16 evrov 4xAA in polnilec za 4 baterije. To velja za tiste ki nismo na ebayu, ozirom aki ne poznamo ljudi ki so na njem.
Same baterije stanejo 15 evrov.
Upam, da nimajo ponaredkov!

shark911

Zelenc'
16. nov 2010
7
0
1
Da še jaz odgovorim v zvezi z baterijami...
Imam Canona 40D + fleš EX 580II,v glavnem slikam šport,oboje pa filam z AA baterijami,poleg tega pa še cel kup igrač (kompakta na 4 x AA batarije,2 LED svetilki,isto na AA "pogon",itd...),tako da imam kar nekaj kompletov baterij.
Iz mojih izkušenj je tako: BISTVEN je dober polnilec! če imaš najboljše baterije in slab polnilec,je vse skupaj nesmiselno.
Baterije sem včasih polnil s tema dvema:
http://www.mimovrste.com/artikel/3010019620/polnilec-baterij-ansmann-photo-cam-iii-4-x-2850mah
http://www.enaa.com/oddelki/foto/izd_2553_412157_Polnilec_GP_PowerBank_Quick_3
Oba skupaj nista vredna pol...(da ne rečem kaj...).Zakaj? Ker uničujeta baterije!
Gre za spominski efekt,ki ga imajo Ni-Mh polnilne baterije. Spominski efekt je lastnost teh baterij,kjer pride pri dopolnjevanju baterije sčasoma do skrajšanja njene življenske dobe in kapacitete (da ne bo kdo mešal: drugačne so Li-Ion baterije,ki imajo zelo majhen spominski efekt,zato jih lahko skoraj brez problema polnimo,tudi če jih prej nismo izpraznili).
V preksi to zgleda takole: kupiš 4 polnilne baterije in jih daš polnit! Polnilec ti po par urah pokaže da so polne!
Takoj je treba upoštevat,da NIKOLI nimajo vse 4 popolnoma enake dosežene končne napolnitvene kapacitete,čeprav so nove,istega tipa,nazivne kapacitete itd...
Kaj se zgodi potem v neki napravi (zelo pogost primer,v praksi sem sicer ugotovil da prihaja do še večjih razlik kot bom opisal v primeru): recimo da se 3 baterije napolnijo do 2.500 mAh,ena pa samo na 2.300 mAh! Jasno mi tega ne vemo,ker mislimo da so VSE štiri enako polne....jih damo v napravo,kjer se potem z uporabo le-te počasi praznijo.
Ko se sprazni baterije z najmanjšo kapaciteto,se pravi tista z 2.300 mAh,nam aparat javi,da so baterije PRAZNE (!!?).
Jasno da se je do konca izpraznila samo ena baterija,v ostalih treh je ostalo še cca. 200 mAh kapacitete.
Ker tega ne vemo in mislimo da so prazne vse štiri,jih damo v polnilec,ki jih ne sprazni,ampak jih takoj začne polniti,eno pravilno, "z nule",ostale tri pa nepravilno,ker jih v bistvu dopolnjuje.Ker to sigurno ponovimo večkrat,se zato začne pri teh treh pojavljati spominski efekt,ker njihovo življensko dobo lahko skrajša tudi samo na 50 ali 100 polnjenj,ali celo manj...
Kaj je rešitev? Defnitivno polnilec z možnostjo polnitve vsake baterije posebej,minus delta U izklopom,impulznim ohranjanjem kapacitete in obvezno funkcijo,da baterije najprej do konca izprazni in jih takoj nato do konca napolni!
Sam prisegam samo na model Voltcratf IPC-1L (prodaja se tudi pod znamkama Lacrosse in Technoline,gre pa za isto zadevo)!
Še na hitro zanimivost...sicer uporabljam v glavnem baterije GP,sem pa zadnjič za hec kupil par kompletov poceni baterij v Lidlu,znamka Tronic...3,99 eur/4 komadi
smile-1.gif
Tri so se napolnile normalno (nekaj čez 2.500 mAh),tri pa samo od 1.180 do 1.430 mAh.
Baterije sem zložil v grip aparata in šel slikat na ljubljanski tekaški maraton.Naredil sem dobrih 2.200 (dvatisoč dvesto) slik,aparat pa mi še danes kaže,da so baterije POLNE (?!) neverjetno...:)
Še en nasvet: baterije je vedno bolje imeti shranjene polne ali vsaj napol polne,kot pa prazne. Praznim lahko napetost pade pod kritično in lahko se zgodi da se jih ne da več napolniti !
Upam da sem s temi nasveti komu pomagal
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

shark911

Zelenc'
16. nov 2010
7
0
1
Pozabil dodati še to: NIKOLI ne polnite baterij s hitrimi polnilci. Najslabši so tisti,ki obljubljajo polnitev v eni uri,ker s temi boste baterije sigurno uničili v zelo kratkem času.Če res res ne gre drugače in se vam izredno mudi,nad polnilec namestite vantilator,ki bo ohranjal baterije hladne. Sicer pa v vsakem primeru raje uporabljajte počasne polnilce.
Ponavadi proizvajalci navajajo,da imajo te baterije okoli 1000 polnilnih ciklov. Ampak to velja samo v primeru,če jih polnimo največ
z 0,1 C (C = kapaciteta baterije...recimo baterijo z 2.000 mAh optimalno polnimo z okoli 200 mA),kar pa je več,ni optimalno in močno skrajšuje število polnilnih ciklov.Sicer se baterije v tem primeru polni 10 ur ali več,ampak se splača,ker je njena dolga življenska doba s tem zagotovljena...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
kupil dvoje eneloopke v harveyu(ene v kompletu s polnilcem), so za pogon igrac,z njimi nisem zadovoljen. Boljse so 6 let stare gp 1800 in neke hofer 2100. Ali prodajajo ponaredek ali?
Baterije nimajo 10 ciklov za sabo, se jih komu da testirat v lj (shark911?) oziroma mi je pripravljen posodit opremo za "testiranje". Imam multimeter,vendar nimam ideje kako jih naj z njim testiram

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Pri IPC-1L pogrešam podatek, koliko je bilo še štroma v bateriji, ko jo daš na discharge.

Tudi mene so presenetile baterije iz Lidla ali Hoferja, ne vem več. Vzel sem dva paketa AAA za 3,99 in vse baterije se napolnejo z več kot 50% več, kot je njihova nazivna kapaciteta. Zaenkrat sem jih polnil samo dvakrat, upam, da tako ostane. Sicer na njih piše da so "ready to use 850", tako da je možno, da so večje kapacitete. Moram vzet še nekaj paketov AA in zmetat razne Ansmann, GP, Sony... v reciklažo.

shark911

Zelenc'
16. nov 2010
7
0
1
Citat:
Uporabnik Drago pravi:
Pri IPC-1L pogrešam podatek, koliko je bilo še štroma v bateriji, ko jo daš na discharge.

Tudi mene so presenetile baterije iz Lidla ali Hoferja, ne vem več. Vzel sem dva paketa AAA za 3,99 in vse baterije se napolnejo z več kot 50% več, kot je njihova nazivna kapaciteta. Zaenkrat sem jih polnil samo dvakrat, upam, da tako ostane. Sicer na njih piše da so "ready to use 850", tako da je možno, da so večje kapacitete. Moram vzet še nekaj paketov AA in zmetat razne Ansmann, GP, Sony... v reciklažo.

Imam baterije GP,SBS, pa tiste iz Lidla (Tronic) in Hofra (Action,oz,nekaj podobnega).
Najslabše so se mi do sedaj izkazale SBS ( http://www.mixi.tv/katalog/product.php?product_id=1320019117 ),ki jih odsvetujem,saj jih je od 8 baterij 5 že v okvari (napolnijo se samo do 5% ali manj...),
zelo stabilne so GP (model 2.700 mAh),kupljene istočasno z SBS,pa še vseh 12 v dobri formi,
tiste iz Hofra so nekaj povprečnega,
Tronic iz Lidla pa neverjetne! AAA s kapaciteto 850 mAh so se mi nekatere napolnile tudi na 2.000 mAh (dvatisoč!!?).
No,pustimo da preteče nekaj časa in da jih temeljito sprobam,ampak to kar vidim do sedaj,je odlično!
Očitno ni res,da so poceni baterije vedno slabe...

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Sploh ni važno to, koliko se napolnijo, ker je mogoče samo krivulja polnjena dotične baterije mogoče "čudna" in polnilec dejansko res pošilja tok v njo, sama baterija pa se zaradi tega toka samo greje, polni pa nič. Polnilec dobljeno kapaciteto mAh dobiva tako, da meri čas in tok polnjenja. Pravilno kapaciteto baterije dobiš samo, ko jo ali s polnilcem ali kako drugo napravo prazniš. Samo tako in nič drugače. Tipično je kapaciteta AAA bateij 700-800mAh, kakšne boljše tudi na 1000mAh. 2000mAh je pa že dobra AA baterija.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
IPC-1 ima funkcijo test, kjer jih prazni in polni. Za v LED naglavni svetilki lahko potrdim da držijo dlje kot 850mAh GP (izmenično menjam ene in druge - je pa res, da so GP cca leto starejše).

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
Uporabnik shark911 pravi:
Tronic iz Lidla pa neverjetne! AAA s kapaciteto 850 mAh so se mi nekatere napolnile tudi na 2.000 mAh (dvatisoč!!?).
No,pustimo da preteče nekaj časa in da jih temeljito sprobam,ampak to kar vidim do sedaj,je odlično! Očitno ni res,da so poceni baterije vedno slabe...

Večina defektnih baterij ima neizrazit delta U, tako da ga polnilec ne zazna pravočasno in baterijo polni v nedogled.
Govorim iz izkušenj, ko sem kupil IPC-L1 sem dobil na regeneracijo kar nekaj polnilnih baterij znancev in sodelavcev.
AAA polnilna baterija ne more imeti 2000 mAh (razen defektnih
evil.gif
).

Lp,
Peter

shark911

Zelenc'
16. nov 2010
7
0
1
Se pravi,po tvojem polnilec IPC-1L ni sposoben zaznati pravega delta U,in polni baterijo v nedogled?

22. jul 2007
13.409
1.660
113
124
-miklavž je prinesel TAKŠEN avto
- in takoj je nastopila težava, ker ni avto deloval z napolnjenimi enelopkami-polnjeno z originalnim polnilcem, seveda sem moral na hitro v trgovino po duracelke in ko sem jih počekiral z preizkuševalcem baterij (lidl varijanta) mi je pokazal oz. napisal, da so full napolnjene
-do sedaj, ko sem čekiral z preizkuševalcem enelopke so mi vedno kazale napolnjenost med 1.3 in 1.4 in sem mislil, da je pač preizkuševalec nenatančen
-no od sedaj naprej pa dvomim v ta polnilec ali baterije
-ali ima kdo podobno izkušnjo?
LPWWY

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Nazivna napetost NiMH baterij, kar eneloopke so, je 1,2V. Popolnoma napolnjene kažejo sicer res lahko 1,5V ampak z le malo obremenitve takoj pade na nazivno napetost.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Če bi vseeno rad uporabljal polnilne baterije, lahko poskusiš z NiZn baterijami, ki imajo nazivno napetost 1.6V,
npr. s temi: NiZn 1.6V.

Če jih boš nabavil, nam potem še sporoči, če se res bolje obnesejo v takem primeru.