katere bolezni prinašajo mački?

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Zadnje čase razmišljam o mačkih in vseh boleznih, ki jih le-ti prinašajo. In, če je tu kdo, ki ve kaj o teh stvareh, bom hvaležna, če mi napiše. Torej kaj ti lahko prinese mačka, razen miši?
tongue-1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Zelo pogosto infekcije z bakterijo "Bartonella henselae"

V google vtipkaj Cat scratch disease, ali Bolest mačjeg ogreba, Bolezen mačje praske.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ko sem bila mejhna, sem zbolela za mikrosporijo. Ni blo prijetno, sem imela pa srečo da sem imela znake samo po telesu in ne tudi po laseh. V bolnici sem videla tudi majhne punčke, ki so jim lasje popolnoma izpadli na tistih mestih kjer je bilo žarišče.
frown-1.gif

Poseg zdravljenja ni prijeten; z nekim nožkom ti drgne po tistem delu kjer je "flek" in res je bilo zoprno. Postopek vem da je trajal kar dolgo, pa kar naprej na preglede hodit ipd. Je trajalo vse skupaj ful dolgo (če ne kar pol leta ali še malo več) in od takrat naprej pri hiši ni bilo nobene živali več, pripeljane kar tako k hiši. (No, potem pa čez nekaj let sem dobila znova mačko, ampak tokrat iz "urejene družine"
grin1.gif
in ni blo problemov in jih še zdej po 11 letih ni).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Ko sem bila mejhna, sem zbolela za mikrosporijo.

To ima (skoraj) sosedova punčka.

Citat:
Preprečevanje okužbe
V primeru, da je bila pri nekom v družini ugotovljena mikrosporija, je potrebno domače mačke ali pse peljati k veterinarju. Otrokom odsvetujemo igro s tujimi in potepuškimi mačkami

Obstajajo bolj enostavne metode kot vožnja k veterinarju.
aplauz.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Zakaj?

Rahitičen maček se ne bo smukal okoli mojega 17 mesečnega otroka.

Je bolje da tvegam bolezen na otroku ali par sekund da mačka ni več?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
OK... Če vidiš že na daleč, da je z živaljo nekaj narobe in se ti je*e za sosedovega mačka...
hysterical-1.gif

Valda pa, da ne boš pustil malčku, da šlata vse kar leze in gre, če tudi je v najbolj radovednih mesecih.
wink-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Obstajajo bolj enostavne metode kot vožnja k veterinarju.
aplauz.gif

Velja tudi za pse.
Bonus - par prask ni nič v primerjavi s pasjimi čekani in njegovo slino, ki ti pride na rano.

On topic - če žival ni shirana in je precepljena, moraš imeti prekleto srečo, da od nje kaj stakneš.

Toksoplazmozo ima vsak, ki živi na kmetih. Ni šanse, da je ne stakneš tekom življenja - itak je pa daleč najbolj pametno, da jo takneš čim prej (do pubertete).

Bolezen mačje praske je pa totalno učbeniška - prav rada bi videla zdravnika v SLO, ki jo je uspel diagnosticirati izven raziskav za potrebe "obiska konferenc v eksotičnih krajih". Namreč simptomi so tako zelo splošni, da te bo vsak odpravil s škatlico antibiotikov (ali še to ne
smirk-1.gif
). Diagnoza "vnetje". Kje, zakaj in kako - to ni več stvar, s katero se zdravniki tu ukvarjajo, ko na to naletijo. Itak je pa v tem primeru totalno brez veze, ker je dejansko se brez veze ukvarjati z "vsakim skrivljenim lasom" posebej.

"In most children and adolescents, swollen lymph nodes are the main symptom of the disease, and the illness often is mild. About one third of people with cat scratch disease have other general symptoms. These include fever (usually less than 101° Fahrenheit or 38.3° Celsius), fatigue, loss of appetite, headache, rash, sore throat, and an overall ill feeling."

Od vsega naštetega je problem samo mikrosporija. In to je tudi dejansko vse, kar lahko stakneš od mačka in da je dejansko lahko problem.

PS: par stavkov je namenoma napisanih t.i. pasjeljubcem, ki se ne znajo zdržati svojih gostilniških komentarjev.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Neboš verjel ampak bolezen mačje praske je kar pogosta stvar, ima dosti drugih specifičnih simptomov in znakov (zatečeni komolci, artroze itd)., najbolj spretni s tem pa so ravno zdravniki po vukojebinah.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
OK... Če vidiš že na daleč, da je z živaljo nekaj narobe in se ti je*e za sosedovega mačka...
hysterical-1.gif

Valda pa, da ne boš pustil malčku, da šlata vse kar leze in gre, če tudi je v najbolj radovednih mesecih.
wink-1.gif
No, ko boš imel prvega raziskovalnega malčka, se pa spet oglasi tu, do takrat pa ne govori bedarij.
smirk-1.gif

Ma Patrioti kar prav. Flobert je pogruntal boljšo rešitev, kot Fleming.
cool-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Zakaj?

Rahitičen maček se ne bo smukal okoli mojega 17 mesečnega otroka.

Je bolje da tvegam bolezen na otroku ali par sekund da mačka ni več?

koncno en normalen clovek
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Neboš verjel ampak bolezen mačje praske je kar pogosta stvar, ima dosti drugih specifičnih simptomov in znakov (zatečeni komolci, artroze itd)., najbolj spretni s tem pa so ravno zdravniki po vukojebinah.

Hec, da o tej grozljivi bolezni veterinarji v taistih vukojebinah, ki imajo dnevno stik s taistimi ljudmi in načeloma preklet dobro vedo, kaj bolezenskega ti lahko navleče maček, pes, ovca, koza, krava, kura,...., nič ne vedo.
smirk-1.gif

(po drugi strani pa vedno najdejo kup "problemov" njihovi kolegi po raznih klinikah v mestu - vse, da se potegne denar od naivnih ljudi
smirk-1.gif
).

Še iz ene druge spletne strani:
"Bolezen je benigna in pri ljudeh s primernim imunskim sistemom spontano izzveni brez posebnega zdravljenja. "

Zdravniki ne znajo diagosticirati niti pretrganih kit pri ljudeh, ki zaradi tega od bolečin ne morejo uporabljati rok (beri: ne znajo uganiti niti tega, da bi bilo morebiti primerno človeka poslati h komu drugemu, pač pa dobesedno na slepo natepavajo z blokadam - jeah, to znam tudi jaz
smirk-1.gif
Da taisti antibiotik ni deloval že pol leta nazaj, niso sposobni več niti prebrat iz svojih lastnih krac v kartoteki (sicer pa berejo le, če jih v to nateraš)...

Drugače pa ja - tudi od cvetnega prahu se da nadvse lepo umret, pa nekak nimamo paranoje pred tem.

Kot rečeno - mikrosporija je edini resen problem, ki ga lahko prinese maček.

PS: Zdravniki so "povprečen slovenski zdravnik". Torej ne Nace Novakov iz Spodnjega Kašlja, ki je celo v prostem času hodil k nam, ker ga je tako skrbelo. Ampak žal lahko te Nacete prešteješ na prste dveh rok.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Tega hudiča sem jaz prebolel (rad sem mel mačke, lepe ali garjave.press
grin1.gif
), v bistvu so otekle bezgavke poleg obeh komolcev (v velikosti kokošjega jajca), odščipnili so mi del bezgavke za preiskave po katerih so potrdili kaj imam, je pa tudi potem kar hitro minilo. Tolk kolik se spomnim

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Tamajši brat je obležal 14 dni v bolnici zaradi mačka (ne alkoholnega ampak živalskega). Kakšno diagnozo so takrat postavili se ne spomnim, ni mu pa bilo prijetno...

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
ksz ...

Mater, ste se zapičli v te mačke. Glede na to, kako eni jamrate, se človek kar malo začudi, da človeštvo še ni izumrlo zaradi vseh teh bolezni.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Ma ni tako hudo, do sedaj smo pri hiši imeli okrog 12 mačkov (nekaj jih je lisica odnesla, nekaj avto povozil, nekaj jih je pomalicalo strup za podgane, nekaj jih je sosed odstrelil...), od teh je bil samo eden bolan tako, da je človek nastradal. Se pravi po moji statistiki jih je okrog 8% kužnih. Pa še ti ne tako, da bi ljudje umirali. Mačkov bo vedno dovolj, ljudi pa tudi.
wink-1.gif

P.S.: Imam dva za oddat, v isti barvni kombinaciji kot Tamara, kakšen teden starejši od njenih. Če zanima koga...

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Napisal sem samo da je bolezen kar razširjena, predvsem po vukojebinah. In to zato - ker to vem, ne pa "kaj bi, kje bi morda bi.... kje kaj prebral".

Za vso ostalo socio analizo kartotek vključno s samo zahtevnostjo bolezni, zdravjenja in antibiotikov pa pisanje prepuščam tebi.