Katere AAA in AA baterije?

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Sicer sem prebral celo temo, pa vseeno:) Danes sem v hoferju kupil alkalne baterije Activ energy AAA. Ali je to varno dajati v Led Lenser baterijo ki ni bila ravno poceni? Če se baterije razlijejo lahko tudi uničijo svetilko? (sam se še nisem srečal z razlitjem baterije). Baterije so bile res poceni (2€ 8kom.), zato pa sem tudi malo skeptičen:):)

lp

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Lahko jih daš notri, brez skrbi. So alkalne in glede razlitja niso tako nevarne kot navadne cink-oglik, ki jih predajajo v Kiku za 1 EUR 8 kom.

PAZI pa, jih preveč ne izprazniš, ker ravni takrat se razlijejo vsake alkalne. Recimo meni so se razlile Duracellke v Maglite-ki 4D. Torej, razlije se lahko vsaka alkalna baterija, mislim da ni razlike, ali je to Duracell ali katerakoli cheap varjanta. Po mojih izkušnjah se pri praznjenju do 1,2 V na razlije, pri 1 V pa. Tako da če boš na tem področju pazljiv, potem se nimaš česa bat.

LP

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.639
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Lahko jih daš notri, brez skrbi. So alkalne in glede razlitja niso tako nevarne kot navadne cink-oglik, ki jih predajajo v Kiku za 1 EUR 8 kom.
No ja. Tudi cink-oglik se razlije šele, ko je prazna. Poleg tega je elektrolit manj agresiven, kot pri alkalnih.
Sicer pa prazna alkalna se vedno slej kot prej razlije. Cinkova pa ni nujno, da se.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Cink oglik se toliko prej sprazni, da je že to problem. Res da so potem lahko zaprte v dodatni "posodici" pa se zato ne razlijejo. Valjda pa se razlijejo ko so prazne, če se.

Ko zmanjka baterije, zmanjka tudi materiala, v katerem je elektrolit

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:

PAZI pa, jih preveč ne izprazniš, ker ravni takrat se razlijejo vsake alkalne. Recimo meni so se razlile Duracellke v Maglite-ki 4D. Torej, razlije se lahko vsaka alkalna baterija, mislim da ni razlike, ali je to Duracell ali katerakoli cheap varjanta. Po mojih izkušnjah se pri praznjenju do 1,2 V na razlije, pri 1 V pa. Tako da če boš na tem področju pazljiv, potem se nimaš česa bat.

LP

Pa ti je uničilo Maglitko? Kako pa opaziš da zmankuje, da si dovolj zgoden pri menjavi? Manj sveti?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Maglite-ke ni uničilo, ker je neuničljiva.
smile-1.gif
Na tistem delu, kjer so baterije združene skupaj, so se odznotraj pojavili "obroči", barva je malo napraskana, ampak deluje brez problema.
Kako opaziš, je seveda odvisno od svetilke. Na navadni maglite-ki kimot opaziš, ker pri toliko nizki napetosti praktično ne sveti več, tako da ni problema. Moja pa je imela LED žarnico, zato je še svetila, res pa je, da se je opazilo, da je švohneje. Takrat bi moral zamenjati in se to ne bi zgodilo.
Ker z Led Lenser nimam izkušenj, ne vem kako se obnaša pri nižji napetosti, morda celo sama opozori s kakim utripanjem. Najlažje ugotoviš, če daš notri polnilne in izprazniš.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst ti predlagam, da kupiš eneloop polnilne. Ker imajo nizko praznjenje ne bo težav, da te pustijo na cedilu, ko boš svetilko potreboval. Te hoferjeve pa imaš zraven za rezervo.
Tako nimaš straha z razlitjem, polnilne tut niso tko zlo drage, lahko jih tut še kje drugje uporabiš, ker jih itak spet lahko napolniš...
Je pa fajn še soliden polnilc za cca 30€ nabavit. Bo mal stroška, sam to imaš za leeep čas in samo uporabljaš.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Kaj predlagaš? Kaj takšnega kot na linku bi blo? Kaj je fora teh eneloop polnilnih? So boljše kot ostale? Hvala za odgovore:)

http://www.conrad.si/Polnilnik-Sanyo-MQR06,-SY29113-%2b-4-NiMH-akumulatorske-baterije-Eneloop-tipa-AAA.htm?websale7=conrad-slowenien&pi=200306&Ctx={ver%2F7%2Fver}{st%2F3ec%2Fst}{cmd%2F0%2Fcmd}{m%2Fwebsale%2Fm}{s%2Fconrad-slowenien%2Fs}{l%2F01-aa%2Fl}{sf%2F<s1>NiMH+akumulatorski+bateriji+Eneloop+tipa+AAA%2C+800+mAh%2C+2+kosa<%2Fs1>%2Fsf}{p1%2Fe930a5a7748190263b1590e6b21ea2f0%2Fp1}{md5%2F81603d8d6444ce4c2d9b4f23f1d45863%2Fmd5}

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Pol si zloo slabo prebral celo temo;)

Polnicl vzameš ta
http://eu.nkon.nl/maha-powerex-sanyo-eneloop-chargers/technoline-bc-700.html
ali pri nas
http://www.conrad.si/Naprava-z...socl=1&cc=y

Baterije pa tudi na uni nkon strani poišč.
Sej ne rabiš sam tisti dve za v ledlenser nabavit. Mal poglej po bajti kaj vse se ti napaja na baterije in jih pogosto menjavaš ali polniš.

Zakaj so boljše; ker se same zlo počasi praznijo, pa friki so jih merli in testiral in pravjo, da dajo veliko od sebe;)

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Bolj na hitro ja očitno:) Sem iskal bolj podatke o navadnih baterijah, zato se nisem posvečal polnilnim:)

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Že sam sem ti želel predlagat eneloopke, ki so resnično odlične. Vendar pa nisi navedel, katerli led lenser imaš (ali pa sem samo površno prebral). Če bi imel na večje baterije recimo D-tipa, je cena kar zasoljena.

Tudi za eneloop se morda le ne splača, če ne uporabljaš veliko. Moral bi vedeti, v kolikem času boš porabil teh 8 hoferjevih komadov. Če misliš da je za dolgo, potem kar kupuj te. Seveda lahko izmeriš koliko so polne/prazne: Izmeriš njihovo napetost. polne imajo 1,6 V , pri 1,5 so "pri moči", ko prideš na 1,2 V so proti koncu. Pri 1V se lahko "uščijejo".
Saj ko boš enkrat izmeril, 1,2 V in poskusil v svetilki, boš videl koliko še sveti.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Hvala za vaše odgovore. Imam model P7, ki uporablja 4 AAA baterije. Mislim da bi znalo biti kar za en čas ja... S čim pa izmeriš?

lp

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Kaj pa priporočate za:

- zunanji flash za DSLR-ja: 4x AA
- daljinec Logitech HArmony z displeyem: 2 x AA

Hofer ali polnilne? Daljinec uporabljam vsak dan in se baterije precej hitro izpraznijo. Flash uporabljam redkeje, vsakih 2-4 tedne.

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Jaz sem zraven Harmonyja z displejem dobil original Eneloopke.
In pripadajoci polnilec.

LP

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Pol si zloo slabo prebral celo temo;)

Polnicl vzameš ta
http://eu.nkon.nl/maha-powerex-sanyo-eneloop-chargers/technoline-bc-700.html
ali pri nas
http://www.conrad.si/Naprava-z...socl=1&cc=y

Baterije pa tudi na uni nkon strani poišč.
Sej ne rabiš sam tisti dve za v ledlenser nabavit. Mal poglej po bajti kaj vse se ti napaja na baterije in jih pogosto menjavaš ali polniš.

Zakaj so boljše; ker se same zlo počasi praznijo, pa friki so jih merli in testiral in pravjo, da dajo veliko od sebe;)

Kaj je v praksi razlika med polnilcem za 40 in za 10 EUR? Za povprečnega potrošnika.