Kater OS je najboljši?

jerry161

Zelenc'
10. jan 2008
25
0
1
Pozdravljeni,

Zanima me kaj več o operacijskih sistemih za mobilnike.
Veliko ljudi govori da je WinMob 6.1 stekal, ampak zdaj je novi boljši WinMob 6.5, ki naj bi zelo gladko deloval, zanimajo me aplikacije za ta OS ali so zastojn ali plačljive (jaz jih se sploh nisem zasledil, če sploh obstajajo razn messenger in podobno...)
Android 2.0 pridobiva na popularnosti, baje bo veliko aplikacij, nekatere zastojn, nekatare plačljive, ampak tu pa tam še malo zamrzne
Všeč mi je Iphone OS...ima ogromno free aplikacij in tudi deluje tudi hitro, brezhibno, brez štekanja.
Symbian OS pa nwm, ker ga še nisem nikoli uporabljal.
Najbolj me mikata Iphone OS in pa WinMobile 6.5...potem sledi Android 2.0
Zelo mi je všeč HTC HD 2 ki uporablja WinMob 6.5...ampak prihajajo tudi dobri telefoni z Android 2.0 OS
Malo pomoči in odgovori bi mi zelo prav prišli med odločanjem o nakupo telefona v bližnji prihodnosti.

Lep pozdrav
smile-1.gif

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Mel sem Symbian S60 in Symbian UIQ ter iPhone OS in Android.

Android in iPhone sta svetlobna leta pred ostalimi. Nikoli ni nič štekalo, vse gladko dela, programov mali miljon in dosegljivi 2 klika stran, ogromno zastonj programov, ...

hovi

Pripravnik
25. jul 2007
565
0
16
sam sem imel symbian s60, simbian uiq in windows mobile. sprobal pa sem tudi iphone os in android.

najboljši os kar se tiče zmogljivosti je brez vsakega dvoma windows mobile in z njim se ne more noben primerjati. gor lahko imaš praktično vse kar imaš na računalniku, le da v okrnjeni različici. imaš dostop do registrov, sistemskih datotek itd in si ga lahko po mili volji nastavljaš. dobijo se tudi raznorazni uporabniku prijazni meniji, tako da da uporabniški vmesnik ni več tako staromoden. pač to je os za zahtevnejše uporabnike, ki jim je funckionalnost bolj važna od šminke in imajo nekaj malega pojma o računalništvu. za enga, ki pa telefon uporablja samo kot telefon pa verjamem da bo windows mobile do konca popljuval in zaradi teh je tudi na tako slabem glasu

kar se pa tiče uporabniškega vmesnika in samega upravljanja, pa sta najboljša iphone in android

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Windows Mobile je problematicen predvsem zato, ker je tako "pozresen" s sistemskimi resursi... oz. mobilne napravice, na katerih je namescen so ponavadi "podhranjene" ... Poleg tega je tudi problematicno to, da mora uproabnik sam poskrbeti, da ne zafila prevec pomnilnika in ptoem naprava postane nestabilna in neodzivna... in uproabnik je tisti, ki mora rocno bdeti nad tem, koliko aplikacij ima hkrati odprtih... Veliko je dodatnih programckov, ki bi ze mroali biti vgrajeni v sam OS
smile-1.gif
...

hovi

Pripravnik
25. jul 2007
565
0
16
novejši telefoni na katerih je windows mobile 6.1 ali 6.5, imajo vsi kar močne procesorje in dosti rama, tako da sploh niso počasni. sam imam na omniji inštaliranih preko 40 programov, kar nekaj se jih ob vsakem zagonu avtomatsko zažene in izvaja v ozadju v procesih, ampak telefon še vedno deluje hitro in hitro odpira aplikacije. edino sam zagon je malo počasnejši pač zaradi vseh teh procesov, ki se morajo naložit. če pa naložiš windows 6.1 in ne vem kolko programov na 5 let star telefon, je pa seveda druga zgodba...

kar pa se tiče tega, da mora uporabnik sam poskrbeti, da ne zafila preveč pomnilnika in ročno bedeti nad tem, koliko aplikacij hkrati je odprtih, pa tudi ni noben problem enkrat pritisniti na tipko da se odpre task maneger in potem ročno zapreti aplikacijo. to mu lahko kvečjemu štejemo v prednost, ne pa slabost, ker to je pač posledica multitaskinga in isto je na računalniku in tudi vseh pametnih telefonih (razen iphona, ki v originalu tega sploh ne omogoča, če pa si multitasking naknadno dodaš, si pa na istem). če te pa na windows mobilu moti, da se aplikacija ne zapre do konca, ko klikneš na križec in še vedno teče v ozadju, pa kot sem že rekel imaš dostop do registrov in lahko brez problema nastaviš tako, da se ob kliku na križec do konca zapre.

se pa strinjam s tem, da je kar nekaj takih programčkov, ki bi že morali biti vgrajeni v os, ampak jih ni. ampak jih pa tudi ni noben problem poiskati na netu in spraviti na telefon.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Imam HTC Touch PRO 2 z nalozenim WM 6.5 in to je precej nov model
smile-1.gif
... Pac OS ni dobro optimiziran...

WMju se trzni delez manjsa... in to se vidi tudi po povprasevanju po takih mobilnikih...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Problem Windows Mobile, da gre v osnovi za Windows CE. In slednji je bil sfaliran že v konceptu da gre za pomanjšane Windows NT in nič drugega. Tudi budalaštine z Start menujem ni za komentirat.
Sem imel Windows CE dlančnik natanko 11 let nazaj. Saj na začetku je izgledalo kul, ker je vse izgledalo, kot na desktopu, samo pomanjšano. Samo, ko si potem dobil v roke kakega Palma, si skužil, da Palm z 10 krat počasnejšim procesorjem laufa 10 krat hitreje. Seveda sem Windows CE dlančnik polnil skoraj dnevno, Palma pa enkrat na dva tedna.
Od takrat so se seveda procesorji za dlančnike pohitrili za ene dvajsetkrat in se slabosti WM pač ne poznajo več tako močno, se pa. Trenutna cokla WM je itak user interface.

Ogo

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Symbian (UIQ in 60) ter WinMo 6.1 ter 6.5.
Symbian 60 - meni osebno ni bil všeč, vendar le zato ker ni bilo touchscreena (pustimo v5, te ne poznam, zna biti OK)
Symbian UIQ - zelo všeč, ampak na vseh telefonih počasen ko sto hudičev. Itak ga ni več, S60v5 zna biti dobra alternativa
WinMo - 6.1 ali 6.5 je isti šmorn, razlika je v uporabniškem vmesniku. na 6.5 je lažje samo s prsti. direktno iz škatle katastrofa. rabiš voljo in čas ter potrpljenje, da se preguraš čez razne ROMe, programe in tweake. Če to imaš, se mi zdi, da je to OS, ki nudi največ. Kar se odzivnosti tiče - baje je to bil včasih problem (tako kot pri UIQ), ampak nič več. je pa to sloves, ki se ga bo WinMo težko losal.

Ravno iz zgornjega razloga mi je zanimiv iPhone. Baje uporabniška izkušnja fantastična, zdaj so pa končno še normalno navigacijo gor spravili. Je pa predrag za to kar ponuja (po moje). Resda ogromno aplikacij, koliko so pa le-te uporabno je pa čisto druga zgodba.
Android - ne poznam ama nič, zna pa biti zanimiv. če je uporabniška izkušnja na nivoju iPhona, me zelo zanima, če ne, pač ne.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
449
83
hovi mora upravičit svojo Omnio
evil.gif
Sicer pa se strinja z vama z Jestom:
Citat:

kar se pa tiče uporabniškega vmesnika in samega upravljanja, pa sta najboljša iphone in android
ker tule je govora o OS za mobilne telefone, ne za žepne računalnike.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Dlančnikov / žepnih računalnikov itak skoraj ni več, ker so konvergirali v pametne mobilne telefone. Problem WM pa ostaja.

Ogo

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Kar se tiče enostavnosti uporabe, odzivnosti, nadgradljivosti, itd. sta Android in iPhone OS v konkretni prednosti, ki se bo zdaj še samo stopnjevala.

Kar se tiče WM pa se strinjam z večino. Prepočasn in "prezapleten".

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Opozoril bi samo, da v primeru Androida in syncom vsega živega na googla njim nudite pogled v svojo zasebnost, koga kličete, kje hodite, vse živo. Podobno, a v manjši meri je to z Applom.

Seveda je res, da Mobitel (in operaterji) to vse tako ali tako vidi, vendar pa ne vidi mojih kontaktov in podatke ima ožji skop ljudi, kot v ameršikih podjetjih.

Ker mi zasebnost nekaj pomeni, sam raje syncam vse z pcjem in ne na net.

Kot OS pa že dolgo uporabljam OS A200, ki ga imajo SonyEricosni, in je dost zanesljiv in hiter, z Javo pa tudi razširliv (manj kot ostali).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Se da kaj pametnega najt za Javo?

Pa to dela tudi na "manj pametnih" telefonih?
Tek v ozadju najbrž odpade, ali ?

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Jaz imam na Javi navigacijo (mgmaps, nav4all), opero mini, igre... in vse teče zlahka v ozadju, lahko tudi 3+ procese naenkrat. Je pa K800 verjetno bil eden izmed zadnjih kvalitetnih SE telefonov... potencialno dober C905 je bil polom. Morda bo Satio sedaj dober, ki pa bo Symbian.

Sicer imam sedaj na poti Symbian N86, ki se mi za posel in fotografijo zdi najbolša kombinacija.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.088
-8.777
113
Citat:
Uporabnik ginekolog pravi:
Jaz imam na Javi navigacijo (mgmaps, nav4all), opero mini, igre... in vse teče zlahka v ozadju, lahko tudi 3+ procese naenkrat. Je pa K800 verjetno bil eden izmed zadnjih kvalitetnih SE telefonov... potencialno dober C905 je bil polom. Morda bo Satio sedaj dober, ki pa bo Symbian.
No v bistvu je C905 kar dober, sedaj ko so izboljšali programsko opremo. Le GPS je zeloooo švoh.
Pri K800 je bila slabost štekanje džojstika zaradi praha in prah v kameri.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik jerry161 pravi:
Android 2.0 pridobiva na popularnosti, baje bo veliko aplikacij, nekatere zastojn, nekatare plačljive, ampak tu pa tam še malo zamrzne

Od kje ti, da Android šteka?

Meni je odkar ga imam zaštekal samo enkrat..., pa še to ker sem dal neko slabo piratsko verzijo navigacijskega programa gor, ki je zbrkal zadeve.

Meni se zdi Android zmaga.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
imam izkušnje samo z wm in symbian. symbian je kr ok, samo wm mi je precej boljši ravno zato ker je tako zelo prilagodljiv in razširljiv. z njim res lahko delaš vsega boga. definitivno pa ni wm za širše množice. to je za geeke. 14 po odpiranju škatle se lahko reče da ga imaš usposobljenega
hysterical-1.gif

prvi taki zelo popularen wm telefon je bil pomoje omnia. raja je navalila, potem pa forumi prepolni enih in istih vprašanj, ki v bistvu spadajo v kategorijo "wm basics". in taki potem prepluvajo wm ker ga ne znajo uporabljat.

me pa zelo, ampak res zelooooo mika android
cry12bpy.gif
samo me nazaj drži to da je malo modelov, malo aplikacij, ne preveč poceni in muči me tudi vprašanje kako ima google politiko glede kompatibilnost nazaj. pašejo nove različice sw na stare modele, ali moraš kupit nov telefon?