"Kastracija" mladih moških pri nas

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik warpaint pravi:
v šolo si tud MORAL it. vsaj v osnovno. pejt se zdilat da ti bodo še tistih osem let priznal.
V šoli nisi nikomur služil, v vojski si pa "SLUŽIL" oz. opravljal delo branjenja domovine - tako kot poklicni vojaki, le da so tisti prejemali plačo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Delovno dobo ti delno priznajo. Služil sem eno leto, zato grem lahko 8 mesecev prej v penzijo. Sicer je zaradi tega penzija za 1,5% nižja, pa vseeno, nekaj je priznanega.
Sedaj se bo kakšen sicer 'razpočil', vendar drži, da so meni priznali po ZUJF1 vseh 17 mesecev vojaščine, z zmanjšanjem za 0,40%
In mi ni niti malo nerodno, v JLA sem MORAL iti, tam sem bil ves zahtevan čas (18-1 mesec), kakor vsi moje generacije.
To so znižali samo starostno mejo za pridobitev pokojnine, niso pa nič od časa, prebitega v vojski šteli kot delovno dobo.
morda se nekoliko mešata pojma 'delovna' in 'pokojninska' doba in pogojevanje enega ali drugega časa kot pogoja za upokojitev.
Po ZPIZ1 sta bila možna dva izpolnjena pogoja - starost ali pokojninska doba. (delovne dobe je lahko tudi nekaj let manj, vendar ta ni bila pogoj)
Na hitro, izrez iz obvestila, ki sem ga dobil:
doba.jpg

Upam, da sem pojasnil.

LP

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Delovno dobo ti delno priznajo. Služil sem eno leto, zato grem lahko 8 mesecev prej v penzijo. Sicer je zaradi tega penzija za 1,5% nižja, pa vseeno, nekaj je priznanega.
Sedaj se bo kakšen sicer 'razpočil', vendar drži, da so meni priznali po ZUJF1 vseh 17 mesecev vojaščine, z zmanjšanjem za 0,40%
In mi ni niti malo nerodno, v JLA sem MORAL iti, tam sem bil ves zahtevan čas (18-1 mesec), kakor vsi moje generacije.
To so znižali samo starostno mejo za pridobitev pokojnine, niso pa nič od časa, prebitega v vojski šteli kot delovno dobo.
morda se nekoliko mešata pojma 'delovna' in 'pokojninska' doba in pogojevanje enega ali drugega časa kot pogoja za upokojitev.
Po ZPIZ1 sta bila možna dva izpolnjena pogoja - starost ali pokojninska doba. (delovne dobe je lahko tudi nekaj let manj, vendar ta ni bila pogoj)
Na hitro, izrez iz obvestila, ki sem ga dobil:
doba.jpg

Upam, da sem pojasnil.

LP
Khhmm v scanu je omnenjen Zpiz-1, (tekst govori v prihodniku in pogojniku- da boš predvideno izpolnil pogoje......) ampak leta 2013 je veljal že Zpiz-2. ??? Je to scan predhodne informacija iz spiza iz leta 2012? Lahko to pojasniš?

Torej če si se res upokojil tisti navedeni datum, si se na nevem kakšen način po spizu-1 (si bil prej na zavodu?). tudi vojska vidim da se je cela štela v pokojninsko dobo - po novem zakonu nič več. le zniža se lahko starostna meja, ampak ti si bil star dovolj- (čez 60), ti si čakal na 40 let pokojninske dobe.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Tako je, to je predhodna informacija iz decembra 2011. Takrat sem še uspešno 'ujel' ZPIZ1, kjer sta bila dva pogoja 40 ali 63 (ne 60)
In drži tudi to - dobri dve leti sem bil na zavodu. Recimo, da sem postal višek v šoli kjer sem učil.
Priznam, da kar nekaj časa nisem vedel, ali bom ujel 'vlak' ali ne, no na koncu se je vse izteklo po mojih željah.
To z vojaško dobo pa niti meni ni bilo povsem jasno, ves čas sem mislil, da bo upoštevana le delno, na koncu je prišla odločba enaka tej predhodni informaciji...

Majčkeno sva zašla, pa saj je to na Alterju postalo kar nekako normalno po tretji strani debate
wink-1.gif

Upam, da ne bo kakšen od modov protestiral.

LP

LP

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Ne bo držalo.
Po zpizu-1 si za izpolnitev starostne pokojnine moral izpolnjevat dva pogoja, 58 let in 40 let pokojninske dobe, (v to so ti všteli še vojsko), imaš pa lahko neke maluse če je delovne dobe manj.. (ti si imel dodano dobo-vojsko. skupaj delovna + dodana = 40 let pokojninske dobe. Če bi imel 40 let samo delovne dobe in 58 let nebi imel malusa.)
po zpizu-2 pa sta za izpolnitev pogojev za starostno pokojnino potrebna 60 let in 40let pokojninske dobe brez dokupa (vojska ni šteta), za izpolnitev predčasne pokojnine pa 60 let in 40 let pokojninske dobe (skup z dokupom) - vojska ni všteta.
Se pa zaradi vojske lahko zniža starostna meja (za 2/3 trajanja) kot pogoj za pridobitev pokojnine pa še to pod nekimi pogoji.

Ti si verjetno ravno zaradi zavoda še ujel spiz-1, ampak let si imel dovolj (več kot 58) nisi pa imel še zahtevane pokojninske dobe 40 let, ta pogoj si dopolnil 14.10.2013 in šel v penzijo.
Po zpizu-2 bi šel v penzijo marca prihodnje leto - z manjšo penzijo, . pod pogojem da bi bil ves čas zavarovan.

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
sprasujem se.gif

hmm tisti, ki bi lahko šli v penzijo čez 1x let, ne bomo imel teh zračunov, ker nam bodo še odšteli prvih deset let delovne dobe+zaračunali nam bodo hrano, uniformo, sobo (pograd) in vsak izstreljen naboj v času služenja JnA, pa stari še ne bomo 100 let.
tongue-1.gif

Sedanja mladina se pa do 80. leta ne bo mogla zaposliti, tak da.....
nahrung002.gif