Samomori v JnA so bili. Kot so tudi drugje bili. Vzroki so tud različni, kot drugje. Bile so tudi nesreče, s smrtnim izidom. "Menda" so bili nekateri tudi ubiti. Vzroke lahko samo ugibamo. Ampak čisto v večini kasarn se je govorilo o nekem stražarskem mestu, da so na njem poklali xx vojakov. Ali je bilo to ustrahovanje oficirjev ali starejših vojakov mlajših vojakov ne vem, vem pa, da se te množični pokoli večino niso zgodili. Bila je pa budnost in strah nas 19 letnih mulcev na vrhuncu. V moji kasarni se je Slovenec igral s puško na straži in je spustil metek mimo nosu dobesedno v zrak. Mi pod uzbono, fant je pa poklical v stražarnico v tem času in pojasnil meni, da je po nesreči sprožil metek. Meni je pojasnil zato, ker ga oficir ni razumel, ker je fant bil v šoku in je govoril malo nerazumljivi v pol slo-hr-sr-bščini. Verjetno bi mu pa pripisali samomor, če bi metek zadel pod brado.
Kaj se je v JnA naučilo?? Nič ali pa veliko. To bodo večne debate. Če primerjamo današnjo "mularijo" ali pa današnjo vojsko (menda so na misliji na Kosovem spet težave-al z mamicam al z vojaki), se je potegnilo veliko iz tega obdobja. Največji šok je bil, ko si bil potegnjen iz svoje sredine znancev, prijateljev, šole, okolice v neke vukojebine med ljudi, ki niso bili večino niti približno takšni, kot smo jih bili navajeni doma. Disciplina nam nikakor ni šla v glavo. Vsi so se neki drli okol nas, vse nas je motilo.... obroki ob določeni uri, ne pa ko smo lačni, ješ kaj dobiš, ne ka kaj bi rad, čistiš na roke, spiš z XX vojaki ne pa sam v sobi...itd itd. Konec koncev, ko se spominjamo nazaj je bila to dobra izkušnja, če ne drugega, veš kako ti ni treba živeti če nočeš, ali pa mogoče kdo ugotovi, da je to to življenje, ki si ga želi. (tud takšni so bili). Dopusta sta bila predpisana dva. redovno 10-14 dni in vikend izhod. No, se je dalo kakšen viken več dobiti, ampak to je bilo vse izredno. Nekateri niso bili doma tudi do 10 mesecev...itd. itd..itd. Tako je bilo in to si moral vzeti v zakup. Če nisi, si trpel... če si.... ti ni manjkalo nič.
Danes oz. takrat, ko so bili še naborniki pri nas, je razlika ogromna. Da mamica kliče dežurnega v vojašnico, ali imajo tople sobe in kolko stopinj imajo v sobah je absurd. Vsak vikend doma, vsi mobitele, hrana 3 vrste 5x na dan, avtomobili pred kasarnam itd. Vse to je bil konfort, za katerega bi dali v 70-80 letih v JnA vse, če bi vedeli, da bo kdaj tako.
In vsi bi se verjetno strinjali (tisti, ki smo vojaščino dali skozi), da ni bilo hudo, marsikaj smo se naučili, dobrega/slabega doživeli še enkrat pa ne bi šli.