"Kastracija" mladih moških pri nas

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Berem takele teme po časopisih, mladi fantje pozirajo z replikami ali pa ne orožja po fejsbuku, poskušajo priti na vzhodna bojišča, kjer končajo kot kanonfuter itd..

Sprašujem se, če niso te generacije mladcev dobesedno kastrirali z ukinitvijo naborništva, kjer so se vsaj seznanili z orožjem in življenjem v vojski, tovariškim duhom in delom v timu.? zato pa jim padajo na pamet take traparije, ker pojma nimajo o nevarnostih, ki jih prinaša lahkomiselnost, kar se tiče orožja. Da o nepripravljenosti na življenje spoloh ne govorim. itd..

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.549
5.102
113
Tudi v JLA je bil kak smrtni primer letno zaradi napačne igre z orožjem, samomori itd... Ni pa se o tem pisalo. Brat je bil voznik v vojaški policiji v Splitu in je dal skozi v tistem letu mislim da dva smrtna primera med naborniki. Uradno so bili označeni kot samomor. Seveda ni bilo v medijih nikoli nič. Tudi izven enote v isti kasarni se ni kar tako širila novica.
Naborništvo tega problema ne bi rešilo. Človek se izoblikuje prej. Zato obstaja družina, imamo pa tudi javne inštitucije, ki dobijo človeka v kremplje v mladih letih (vrtec in šola) in ki bi lahko odpravile pomanjkljivosti vzgoje v družini. Vendar je to danes bolj težko, ker se otroke zavija v vato.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Ne bi rekel, da je kriva ukinitev naborništva, ampak je kriva vzgoja (oziroma nevzgoja) staršev, ki svojim potomcem ne privzgojijo odgovornosti in podobnih stvari. Tudi sam sem med služenjem vojaškega roka srečal veliko mladostnikov, ki niso poznali osnovnih vrednot, ki nas vodijo skozi življenje na splošno. Pa sem med služenjem vojaščine niso naučili kaj dosti, samo da so pač tam naredili, kar so jim rekli, razmišljati pa jih niso naučili. Pa saj v vojski res ni treba razmišljati skoraj nič. Vse ti ukažejo, kdaj ješ, kdaj spiš, kdaj se plaziš po blatu,...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
V mojem otroštvu je bila v hiši pištola z metki in lovska puška z naboji, ker je dedek bil oficir v JLA in lovec. Res smo včasih hodili gledat zadeve, tudi previdno prijeli v roko, a nikomur ni padlo na pamet, da bi potegnil sprožilec ali se kako drugače igral z orožjem.

Kolega se je sicer enkrat šel ruske rulete, a s plašilno pištolo. Ožganina na sencu ga je na koncu le prepričala, da to ni pametno početje, če ga že batine niso.

Za malega se že po slikah vidi, da je hotel izgledat "žestok", najbrž pametnejši od vsakega in poguma daleč več kot pameti. Verjetno še ena tragična žrtev zlate mamice (omenjeno v članku) in permisivne vzgoje, kjer ima otrok vedno prav in oblikujemo svet okoli njega.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Vidim, da zdaj pišejo o revolverju.

Do nedavnega je vsepovsod pisalo, da so na prizorišču našli pištolo.

npr:

Citat:
Tiskovna predstavnica novomeške Policijske uprave Alenka Drenik je sporočila, da so bili policisti na novomeškem Operativno komunikacijskem centru nekaj po 4. uri zjutraj obveščeni, da naj bi se v okolici Novega mesta mlajši moški ustrelil s strelnim orožjem. Na kraj so bili napoteni policisti in reševalci.

Ugotovlili so, da se je 18-letni moški ustrelil s pištolo in umrl na kraju dogodka. Orožje so kriminalisti zasegli.

Zdaj, a je ta poba bil tolk butast, da se je šel rusko ruleto s pištolo (z revolverjem izpadeš malo manj butast), ali pa policaji, da ne prepoznajo orožja.

Sicer pa-škoda mladega življenja. Fant je komaj zadihal s polnimi pljuči.

(O feminizaciji moških sem pa že jaz enkrat odprl topic.)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
To so infomracije za rajo, da se hitro nekaj napiš.Baje so bili vsi 3 tako pijani (šmarjak all the way), da še po dogodku niso vedeli kaj in kako. No eden zagotovo ni vedel. Baje pubecu manjkalo pol glave, možgani pa tleh in stenah.

fail staršev in družbe s katero se druži. Za tiste zraven imajo še drugo šanso, da pridejo iz dreka.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.149
113
To je problem definicije, angleščina (USA) pozna termin handgun ki zajema pištole in revolverje. V slovenščini je ta termin samo tehnično definiran kot "kratkocevno orožje" pa tudi ta ni pravi ker imaš recimo orožja kot so brzostrelke ki jih termin handgun ne zajema so pa po tehnični definiciji kratkocevno orožje.

Tako da je pogosta uporaba oznake pištola za "handgun" tudi pri nas (revolver je torej tudi pištola).

Ontopic, tudi pri ljudeh očitno evolucija včasih deluje. Tu nimaš kaj, v 70h letih so se pa pri šanku s sekiro če jih prej JNA ni ubila.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Sredina tema?
evil.gif

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
To so infomracije za rajo, da se hitro nekaj napiš.Baje so bili vsi 3 tako pijani (šmarjak all the way), da še po dogodku niso vedeli kaj in kako. No eden zagotovo ni vedel. Baje pubecu manjkalo pol glave, možgani pa tleh in stenah.

fail staršev in družbe s katero se druži. Za tiste zraven imajo še drugo šanso, da pridejo iz dreka.

A se ni en ata nekaj celo hvalil, da jim je dal na voljo zidanico, da ne bodo "denarja po gostilnah zapravljali". Čudne prioritete: opijanje njegovega otroka ga očitno ne moti, če le pri tem ne zagoni preveč
bonk.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
Foter od enega od teh je lovec, pa je očitno imel orožje tam. Zmagovalna kombinacija alkohol in orožje.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
V mojem otroštvu je bila v hiši pištola z metki in lovska puška z naboji, ker je dedek bil oficir v JLA in lovec. Res smo včasih hodili gledat zadeve, tudi previdno prijeli v roko, a nikomur ni padlo na pamet, da bi potegnil sprožilec ali se kako drugače igral z orožjem.

Kolega se je sicer enkrat šel ruske rulete, a s plašilno pištolo. Ožganina na sencu ga je na koncu le prepričala, da to ni pametno početje, če ga že batine niso.

Za malega se že po slikah vidi, da je hotel izgledat "žestok", najbrž pametnejši od vsakega in poguma daleč več kot pameti. Verjetno še ena tragična žrtev zlate mamice (omenjeno v članku) in permisivne vzgoje, kjer ima otrok vedno prav in oblikujemo svet okoli njega.
Dober point si zadel.
O JNA pa je brezveze razglabljat- če si že šel tja kot zadetek, si tudi nazaj prišel tak in nadaljeval tako življenje. Nekaterim je pa bila vojska tudi neke vrste šola in si lahko kaj potegnil iz tega cajta, ki si ga moral "zabiti " tam. Razne fame o samomorih, umorih, nesrečah v vojski- skozi je šlo na leto ogromno ljudi, vsesorte se je dogajalo. Kot pa v civilnem lajfu-a se folk ne pobija med seboj, dela samomore, pobija na cestah? JLA se pa pač držal nek sloves skrivnostnosti, zato take zgodbice. Če se je res kaj takega odmevnega zgodilo so itak bile polne cajtnge tega( primer Keljmendi, ki je pobil 7 sovojakov recimo).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Evo ti ene take zgodbice iz prve roke:

Citat:
Tokom mog stažiranja, u 1980 neko vreme sam bio i komandir karaule gde sam zamenjivao zastavnika koji je otišao na godišnji odmor. Kasnije sam bio premješten u centralnu kasarnu graničnog odseka.

Neko vreme posle mog odlaska odjednom sam čuo priču o dogadjajima na onoj karauli gde je naime veči broj graničara bio poklan, a jedan je bio čak ostavljen zakopan do vrata, da ga mravi pojedu.

Sve naokolo u tom kraju o tome su pričali civili, a time se bavila i služba bezbednosti JNA (da pronadje izvor priče).

Naravno, pošto sam dobro poznavao tu karaulu i ljude na njoj, dobro sam znao da ništa nije istina i da nikome nije falila dlaka sa glave. Štaviše, čak se ispostavilo da bi ti dogadjaji trebali biti baš u vreme, kada sam ja bio komandir, pa je bilo sasvim očito da neko izmišlja.

Dosta kasnije, kad sam razmišljao o toj priči, odjednom mi je sinulo. Sjetio sam se da je kurir bio vojnik velike mašte (inače dobar momak) i da je on običavao prilikom povratka iz grada (dnevno je išao pokupiti poštu) zaustaviti se u seoskoj kafani. Baš zbog onoga o mravima ocjenio sam ga kao moguči izvor priče i nisam pogrešio.

Uskočio sam na kamion koji je na karaule vozio namirnice i pošao do tog kurira, koji je iznenadjen priznao. No nisam ga odao bezbednjacima, jer nisam video smisla da čovjeka sad još i oni muče. A bio sam siguran da neče više izmišljati. Neka čovjek posle dosluženja ide mirno kuči.

Osnovni početak ove priče bio je bezazlen. Naime - u naš granični odsek došao je vojnički autobus o kojem je bila napravljena zubarska ordinacija. On se je stacionirao na jednoj od karaula, a onda su do njega vozili vojnike sa svih karaula odseka. Imali smo jedan ambulantni pincgauer koji je tada imao puno posla.

Da završim - toga dana civili iz okolnih sela su vidjeli taj pincgauer sa onim ogromnim crvenim krstom na boku, kako je više puta kao lud jurio cestom prema našoj karauli i vračao se nazad. Obično su vidjeli samo dajc, koji je katkad nešto dovezao, a onda iznenada ambulantni koji u žurbi juri amo-tamo.

Narednog dana, civili su u kafani počeli propitkivati kurira, koji je ne misleči ništa zlo pustio slobodan put svojoj mašti i civile dobro povukao za nos. Na žalost - priča o klanici se je proširila kao požar i mislim da ju u onom kraju prepričavaju i danas.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
O JNA pa je brezveze razglabljat- če si že šel tja kot zadetek, si tudi nazaj prišel tak in nadaljeval tako življenje. Nekaterim je pa bila vojska tudi neke vrste šola in si lahko kaj potegnil iz tega cajta, ki si ga moral "zabiti " tam . Razne fame o samomorih, umorih, nesrečah v vojski- skozi je šlo na leto ogromno ljudi, vsesorte se je dogajalo. Kot pa v civilnem lajfu-a se folk ne pobija med seboj, dela samomore, pobija na cestah? JLA se pa pač držal nek sloves skrivnostnosti, zato take zgodbice. Če se je res kaj takega odmevnega zgodilo so itak bile polne cajtnge tega( primer Keljmendi, ki je pobil 7 sovojakov recimo).
Jaz sem eden tistih, ki bi verjetno brez JNA 'šole' uspešno zavozil svoje življenje, tako pa sem po prihodu domov stvari videl popolnoma drugače. In moje življenje je šlo od takrat naprej po pravi poti.
Ker je že govora o samomorih v JNA - enkrat v sredini marca 1971 sem na lastne oči videl posledice takšnega samomora (bil je celo Slovenec in sem ga dobro poznal) na stropu hangerja. fant je v cev puške M 48 vstavil manevrski naboj, jo napolnil z vodo, cev vstavil v usta, nato pa mu je možgane razpršilo po stropu... Če je bilo to kje objavljeno, pa ne vem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.549
5.102
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi: Če se je res kaj takega odmevnega zgodilo so itak bile polne cajtnge tega( primer Keljmendi, ki je pobil 7 sovojakov recimo).
No, no, ne piši prosim neumnosti. Nikoli nisem bral o "samomorih" v JLA, čeprav jih je bilo kar nekaj na leto. O tem se ni pisalo in ne govorilo. O albancu, ki je poleti 1987 pobil mislim da 5 svojih sovojakov se je pa res pisalo izdatno, ker je bilo potrebno ožigosati notranjega sovražnika, to je bil takrat albanski ekstremizem. Slovenci pa so se zbrali "u cankarjevem domu"...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Samomori v JnA so bili. Kot so tudi drugje bili. Vzroki so tud različni, kot drugje. Bile so tudi nesreče, s smrtnim izidom. "Menda" so bili nekateri tudi ubiti. Vzroke lahko samo ugibamo. Ampak čisto v večini kasarn se je govorilo o nekem stražarskem mestu, da so na njem poklali xx vojakov. Ali je bilo to ustrahovanje oficirjev ali starejših vojakov mlajših vojakov ne vem, vem pa, da se te množični pokoli večino niso zgodili. Bila je pa budnost in strah nas 19 letnih mulcev na vrhuncu. V moji kasarni se je Slovenec igral s puško na straži in je spustil metek mimo nosu dobesedno v zrak. Mi pod uzbono, fant je pa poklical v stražarnico v tem času in pojasnil meni, da je po nesreči sprožil metek. Meni je pojasnil zato, ker ga oficir ni razumel, ker je fant bil v šoku in je govoril malo nerazumljivi v pol slo-hr-sr-bščini. Verjetno bi mu pa pripisali samomor, če bi metek zadel pod brado.
Kaj se je v JnA naučilo?? Nič ali pa veliko. To bodo večne debate. Če primerjamo današnjo "mularijo" ali pa današnjo vojsko (menda so na misliji na Kosovem spet težave-al z mamicam al z vojaki), se je potegnilo veliko iz tega obdobja. Največji šok je bil, ko si bil potegnjen iz svoje sredine znancev, prijateljev, šole, okolice v neke vukojebine med ljudi, ki niso bili večino niti približno takšni, kot smo jih bili navajeni doma. Disciplina nam nikakor ni šla v glavo. Vsi so se neki drli okol nas, vse nas je motilo.... obroki ob določeni uri, ne pa ko smo lačni, ješ kaj dobiš, ne ka kaj bi rad, čistiš na roke, spiš z XX vojaki ne pa sam v sobi...itd itd. Konec koncev, ko se spominjamo nazaj je bila to dobra izkušnja, če ne drugega, veš kako ti ni treba živeti če nočeš, ali pa mogoče kdo ugotovi, da je to to življenje, ki si ga želi. (tud takšni so bili). Dopusta sta bila predpisana dva. redovno 10-14 dni in vikend izhod. No, se je dalo kakšen viken več dobiti, ampak to je bilo vse izredno. Nekateri niso bili doma tudi do 10 mesecev...itd. itd..itd. Tako je bilo in to si moral vzeti v zakup. Če nisi, si trpel... če si.... ti ni manjkalo nič.
Danes oz. takrat, ko so bili še naborniki pri nas, je razlika ogromna. Da mamica kliče dežurnega v vojašnico, ali imajo tople sobe in kolko stopinj imajo v sobah je absurd. Vsak vikend doma, vsi mobitele, hrana 3 vrste 5x na dan, avtomobili pred kasarnam itd. Vse to je bil konfort, za katerega bi dali v 70-80 letih v JnA vse, če bi vedeli, da bo kdaj tako.
In vsi bi se verjetno strinjali (tisti, ki smo vojaščino dali skozi), da ni bilo hudo, marsikaj smo se naučili, dobrega/slabega doživeli še enkrat pa ne bi šli.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Samomori v JnA so bili. Kot so tudi drugje bili. Vzroki so tud različni, kot drugje. Bile so tudi nesreče, s smrtnim izidom. "Menda" so bili nekateri tudi ubiti. Vzroke lahko samo ugibamo. Ampak čisto v večini kasarn se je govorilo o nekem stražarskem mestu, da so na njem poklali xx vojakov. Ali je bilo to ustrahovanje oficirjev ali starejših vojakov mlajših vojakov ne vem, vem pa, da se te množični pokoli večino niso zgodili. Bila je pa budnost in strah nas 19 letnih mulcev na vrhuncu. V moji kasarni se je Slovenec igral s puško na straži in je spustil metek mimo nosu dobesedno v zrak. Mi pod uzbono, fant je pa poklical v stražarnico v tem času in pojasnil meni, da je po nesreči sprožil metek. Meni je pojasnil zato, ker ga oficir ni razumel, ker je fant bil v šoku in je govoril malo nerazumljivi v pol slo-hr-sr-bščini. Verjetno bi mu pa pripisali samomor, če bi metek zadel pod brado.
Kaj se je v JnA naučilo?? Nič ali pa veliko. To bodo večne debate. Če primerjamo današnjo "mularijo" ali pa današnjo vojsko (menda so na misliji na Kosovem spet težave-al z mamicam al z vojaki), se je potegnilo veliko iz tega obdobja. Največji šok je bil, ko si bil potegnjen iz svoje sredine znancev, prijateljev, šole, okolice v neke vukojebine med ljudi, ki niso bili večino niti približno takšni, kot smo jih bili navajeni doma. Disciplina nam nikakor ni šla v glavo. Vsi so se neki drli okol nas, vse nas je motilo.... obroki ob določeni uri, ne pa ko smo lačni, ješ kaj dobiš, ne ka kaj bi rad, čistiš na roke, spiš z XX vojaki ne pa sam v sobi...itd itd. Konec koncev, ko se spominjamo nazaj je bila to dobra izkušnja, če ne drugega, veš kako ti ni treba živeti če nočeš, ali pa mogoče kdo ugotovi, da je to to življenje, ki si ga želi. (tud takšni so bili). Dopusta sta bila predpisana dva. redovno 10-14 dni in vikend izhod. No, se je dalo kakšen viken več dobiti, ampak to je bilo vse izredno. Nekateri niso bili doma tudi do 10 mesecev...itd. itd..itd. Tako je bilo in to si moral vzeti v zakup. Če nisi, si trpel... če si.... ti ni manjkalo nič.
Danes oz. takrat, ko so bili še naborniki pri nas, je razlika ogromna. Da mamica kliče dežurnega v vojašnico, ali imajo tople sobe in kolko stopinj imajo v sobah je absurd. Vsak vikend doma, vsi mobitele, hrana 3 vrste 5x na dan, avtomobili pred kasarnam itd. Vse to je bil konfort, za katerega bi dali v 70-80 letih v JnA vse, če bi vedeli, da bo kdaj tako.
In vsi bi se verjetno strinjali (tisti, ki smo vojaščino dali skozi), da ni bilo hudo, marsikaj smo se naučili, dobrega/slabega doživeli še enkrat pa ne bi šli.
467716-post_slo.gif