kasko po eurotaxu?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pozabil pa si, da na rezervne dele ni takšnega popusta... Torej si malček neroden in bolj kakovostno počohaš kakšno korito kar v praksi pomeni menjavo odbijača in vsa opravila povezana s tem...
Pa ti cenilec lepo reče, opa gospod, vi imate zavarovan avto pa samo za 60% PPC, torej vam priznam samo pol novega odbijača in polovico ostalih stroškov.
Ti pa v jok, pa na drevo in okoli otresat kakšne lulike so vse zvarovalnice po vrsti...

Pri novem avtu je dokaj visoka meja za popravilo (po vrednosti), poleg tega ti nikoli ne priznajo 100% totalke.
100% izplačilo glede na Eurotax dobiš verjetno samo pri kraji...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne vem ce je ravno tako. Servis stane (z materialom vred) toliko in toliko. Zavarovalnica to pokrije. Tukaj nima cena celega avta nobene veze, razen ce bi ga popolnoma razbil in to tako, da bi ti se vedno izplacali (da nisi ti kriv), a v tem primeru si spet na zacetku; ce je resnicna cena toliko nizja, potem izplacajo toliko nizjo in ti imas spet nazaj enaovreden avto.

Ce bi narocil cel avto po rezervnih delih, sem preprican, da je vsota cene delov ze zdaj visja, kot katerakoli cena za cel avto.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ima veze. Pa še zelo preprosto je. MPC avta je A EUR. Oglaševana cena avta je B EUR (za kolikor kupiš). Osnova (novonabavna vrednost) je vrednost A. Torej je zavarovanje na vrednost B podzavarovanje, kar ima za posledico tako izplačilo odškodnin iz polnega kaska kot tudi iz delnega kaska. Če ti je jasno prav, če ne, pa tudi prav.

In še enkrat: avto boš težko tako razlamal, da ne bo od njega nič ostalo in bi ti priznali polno odškodnino.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Glej, ti pravis, da je izplacilo za zamenjavo npr. obtolcenega odbijaca odvisna od maloprodajne cene vozila, jaz pa mislim, da ni, ampak je odvisna od cene, ki jo za to zamenjavo racuna servis, ta cena pa ni enaka proporcionalnemu delu vrednosti vozila, ampak je nenormalno navita. Ce recimo vzames eno znamko, pri kateri ni razlike med stevilkama A in B iz tvojega primera (= ne dajejo "popustov" kot Opli ali kaksni francozi), bo stal nov rezervni del se vedno disproporcionalno veliko glede na ceno avta (= ce bi ga sestavil skupaj iz rezervnih delov, bi bil bistveno drazji).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Sicer se nisem nameraval dodatno javljati in pojasnjevati že večkrat pojasnjeno. Pa bom dodal le ... narobe misliš.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ajoj, s katerega samotnega otoka si pa ti ušel?
Nobena, ama nobena stvar ni cenejša če jo sam sestaviš iz novih, nerabljenih nadomestnih delov kot pa stvar, ki jo kupiš kot celoto.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ti si napisal

Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Pozabil pa si, da na rezervne dele ni takšnega popusta...

tako, kakor da jaz pricakujem ravno nasprotno, ceprav nisem tega nikjer napisal. Jaz sem v odgovor napisal, da je tako tudi pri znamkah, kjer ne dajejo nevemkaksnih "popustov" in da je cisto jasno zakaj je povsod tako (ker po rezervnih delih vse vec stane, kot v enem kosu) in da posledicno zavarovalnica tudi pri katerikoli drugi znamki (ze pri taki brez "popusta") placa za popravilo vec, kot je proporcionalni del vrednosti novega avta, ker se rezervnih delov pac ne da dobiti po ceni, ki bi bila proporcionalna ceni novega avta, torej ni zanjo nic drugace, kot pri znamkah s "popustom" - vedno je dispariteta med rezervnimi deli in celim vozilom, pa kakorkoli se maloprodajni ceni rece.

Ne razumem zakaj mi pripisujes nekaj, cesar nisem trdil in zakaj samotni otok ...

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Glej, zavarovalnica računa:
"Zavarovanih imamo 10.000 avtomobilov (pa naj bodo vsi enaki).
V enem letu jih 2% ukradejo, 4% naredijo totalko, 1,5% popraska odbijač, 3% povozijo srno,...
To nas bo stalo x novih avtov, y totalk-razbitina, z odbijačev in barvanja, w šip,...
torej skupaj 2500000€. Da si to pokrijemo, moramo nastaviti premijo na 2,5% vrednosti novega avta."
Od tu ti pride računanje premije na vrednost novega avta.
Saj bi lahko upoštevali vrednosti s popusti, ampak potem bi pač % premije bil višji.