Kam po Originalne CD-je

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Recimo da si lastite zelo dober avdio sistem in presneti cd-ji pač ne zadovoljujejo kvaliteti....kam bi se naj človek odpravil da bi naletel na dobro izbiro original cd-jev, po ne pretiirani ceni?...sej veste da greš dejansko v, rečmoCelje, in v trgovino ter si kupiš originalnega ploščka. Vsi dobro vemo da ala amazon in E-bay nimajo neke eoriginalne robe. Sem kupil na ebayu 4 dvd-je in 3 cd-je pa niti edn ni bil vredn pol p* mrzle vode. ... sicer dobil denar nazaj , sam vseeno nimam tistega kar sem si zaželel

BigBang mogoče, še kaj ?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj pa je bilo narobe s CD-ji iz eBaya? Če so originali nima kaj bit. Jaz sem že precej tak kupil, še posebej redke zadeve.

Drugače pa včasih najdem kaj v Müllerju, se pa parkrat letno peljem v Graz in pustim pol plače v MediaMarktu in Saturnu (slednji ima več akcij, čeprav gre za isto firmo).

Ima pa skoz več MP3 shopov tudi možnost nakupa WAV datoteke, pa imaš potem originalno kvaliteto.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
kaksna je pa razlika med presnetim in original cdjem? mislim, v smislu kvalitete

enlighten me please?

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
kaksna je pa razlika med presnetim in original cdjem? mislim, v smislu kvalitete

enlighten me please?

na hitro, po kmečko... ala torrenti...original cd-ji se se najprej dajo v mp3-je potem jih pa rečmo jst al pa ti posnamema...kvaliteta zvoka ni enaka. Če bi folk delu slike cd-ja bi še nekak šlo, pa čeprav tut kvaliteta ploščka in laserja v tvojem 20€ pekaču ni primerljiva, zato tut pride do sindroma da ti originalni cd držu po 10 let, home made stuff pa sej vsi vemo.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
glede vzdrzljivosti je to zelo relativno, jaz sem mogu polovico svojih originalov dat bek, cdji adijo (preizkuseno na vecih predvajalnikih).

ok, se pa strinjam to, ce je zripano v mp3. mislil sem kopijo cdja. me out
smile-1.gif

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Če rabiš glasbo v kvalitetnem formatu, pa download-aj .flac fajle namesto .mp3. In če laser v pekaču ni dovolj dober, pa nabaviš media center (ali iPod) z digitalnim izhodom, pa povežeš na zunanji DAC in potem dalje na HiFi...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
ok, se pa strinjam to, ce je zripano v mp3. mislil sem kopijo cdja. me out
smile-1.gif

Nekateri talenti kopirajo audio CD-je na 16x ali še večji hitrosti in pri tem dostikrat pride do napak pri snemanju, kar se pri glasbi, predvajani na dobrem sistemu hitro pozna. Najhujši primeri, na katere sem naletel, praktično niso imeli nizkih tonov, visoki pa so bili skupek šumenja.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Teh zablod nisem nikoli razumel...

CD je digitalni zapis glasbe. Od bita do bita.

1. Če je res, kar praviš, potem z nobenim CD ali DVD snemalnikom ne bi mogel snemati podatkov. Tudi če bi se na 700 milijonov bajtov izgubil samo en - bi bil software neuporaben.

2. Praviš da izginejo visoki in nizki toni. How, zakaj? Zakaj bi zaradi random izgube podatkov šli ravno ti?

To je tako kot da bi rekel, da WD diski bolj kvalitetno zapisujejo podatke kot Samsungovi. Da recimo pri Samsungu postanejo JPEG slike medle in brez barv... Oziroma da DIVX filmi začnejo cukat.
bonk.gif

Come on... to ni več analogna tehnologija...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če se CD skopira bit za bitom, meni enostavno ni jasno, kako je lahko razlika. Oziroma CD->FLAC->CD

Pa če je super-duper snemalnik za 10.000 evrov ali pa ena made in China računalniška enota. Digitalni zapis je digitalni zapis. Pika.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.364
87
48
Swich je malo pomešal pojme med kopiranjem CDjev in kompresiranjem glasbe v mp3.

Pri kopiranju CDjev z glasbo se kvaliteta glasbe ne izgubi (zakaj bi se?), edino se mogoče izgubi kvaliteta samega CDja.

Če pa glasbo na CDju pretvoriš v .mp3 in potem iz .mp3 narediš .wav Tukaj pa se izgubi kvaliteta zvoka (za koliko ne vem)

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Ni čisto tako
smile-1.gif

Najprej: podatki na CDju so zapisani v obliki luknjic in ravnin, ki dajo logične 0 in 1, in včasih se pač zgodi, da bralnik sfali kakšno...

Običajni Data CD-ROM ima podatke zapisane v takšnem zapisu, ki ga je mogoče 1:1 kopirati brez težav, saj poznamo metodo CRC (ciklično preverjanje redundance), s katero "vidimo", da je pri branju zapisa prišlo do napake (in nato branje ponovimo). Kako je to izvedeno, bo znal razložiti kdo drug, po kmečko lahko rečemo, da je od 8ih bitov v bajtu eden namenjen kontrolni vsoti, in če kateri od 7ih bitov ne štima, vsota ni pravilna in tako računalo ve, da je treba branje ponoviti.

Glasbeni CDji pa, pazi, tega mehanizma sploh nimajo! Glasba je bila od samega začetka namenjena samo branju, in kar predvajalnik prebere, pač pošlje ojačevalcu in konec.

Do težav pri predvajanju glasbe (to je branje z 1x hitrostjo, 150 KB/s) v veeeeliki večini primerov ne pride, zaplete pa se pri kopiranju, ki se izvaja pri večkrtniku te hitrosti (lahko 4x, 8x, 16x, itd.), kjer do napak pri branju prihaja naravnost množično
smile-1.gif
To se sliši na vsakem malo boljšem avdio sistemu (za 1000 EUR si ga lahko sestaviš sam) kot pokljanje, ki se sliši v ozadju.

Zato je bilo včasih priporočilo za vse domače pirate brati avdio cedeje pri čim manjši hitrosti, 4x ali vsaj 8x. Z leti, ko CD-ROM enote postajajo vse hitrejše, je to vedno težje, nekatere namreč tega sploh ne znajo več oz. jih do tega niti današnji programi ne znajo pripraviti...

Skratka, tudi jaz kupujem samo še originalne CDje
tongue-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Od kod ti to, da pri branju/pisanju audio CD jev ne moreš preveriti prebranih podatkov? Jaz prvič slišim za to... Tudi vsi programi, ki jih uporabljam, imajo to možnost (Nero, InfraRecorder...).

AudioCD -> Create CD image -> verify data

CD image -> Record CD -> verify data

Kako za vraga ti lahko tule uide kakšen bajt??

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Sliši se ZF, ampak samo zato, ker nam že 25 let pravijo pravljice o digitalni revoluciji, kjer se nikoli noben bit podatkov ne izgubi, pa je daleč od tega
smile-1.gif

Bajt sestavlja 8ih bitov, in če enega prebereš narobe, cel bajt pomeni nekaj tretjega... Pri podatkovnih medijih je to cela katastrofa (in zato obstajajo mehanizmi za preverjanje prebranega), ko so delali standard za audio CD format pa tega sploh niso zahtevali...

Tale verify pa v primeru Audio cedeja naredi le to: narediš kopijo (z napakami ali brez) in jo primerja s tistim kar CD enota prebere (so vmes napake ali ne pa sam bog ve)... Nisem pa šel tega nikoli počet z audio CDjem
smile-1.gif

Skratka, kopiranje audio CDja doma (takšno, da je kaj vredno) ni tako enostavna reč, prvi pogoj je branje pri 1x hitrosti (kar je pravzaprav enako poslušanju), vse ostalo je precej brez smisla...

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Še to: standard za data CD-ROM je novejši (Orange book standard) od glasbenega (Red book), ima pa, kot berem, tudi Audio mehanizem za popravljanje napak, vendar tudi ta ni vsemogočen, s prehitrim branjem pa se vse le še poslabša...

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Book_(audio_CD_standard)

Deset let tega smo Audio CDje brali s programom, ki je prikazoval mejo error bursta, ki ga CIRC lahko popravi, in takrat se je na zaslonu preprosto prižgal rdeč znak, nisi mogel pa narediti nič, da bi to popravil... Program je naredil interpolacijo kakor se mu je zdelo prav, in od tod slišno pokljanje...

http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-interleaved_Reed-Solomon_coding

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
aja, da ne bom samo off-topic, tudi mene zanima, kje bi imeli pri nas kakšno štacuno z veliko izbiro audio cedejev (ugodne cene niti ne bom omenjal, ker bo potem kdo rekel, da sanjam
grin1.gif

Pred leti, ko je "ven prišel" Ryanair smo šli v London in domov prinesli cele potovalke cedejev in dvdjev za male pare
smile-1.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Glej, v tehnikalije se ne bom spuščal, ker tega ne poznam. Govoril sem iz prakse, saj sem tudi sam opazil razliko, če snemam glasbene CD-je na 4x hitrosti (najmanj, kolikor mi snemalnik dopušča) ali pa na recimo 40x. Pri hitrem snemanju so v zvoku ponavadi kakšni šumi, katere sem opazil že v avtomobilu (serijsko Alfino ozvočenje), doma pa je razlika še večja.

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Hvala vsem za odgovore, še posebaj tony-ju ki je stvar poenostavljeno razložil (pa čeprav ga 60% ljudi sploh ni zastopl).

Sm mislu da obstaja specifična trgovina z cd-ji...pred časom so meli v Celju eno trgovino NLP, ki se je ukvarjala samo z prodajo CD-jev in ne bote verjel izposojo le teh. Sam pol so šli na DVD-je in ratala še ena komercialna videoteka, pa so mnde z tem tut propadl.

Aja z ebayam je pa narobe t,o ker je premal podatkov razpisanih še to kar ti dajo ponavad dobiš kako "fajno"kopijo. Zaenkrat sm se naf*uku ko sm kupil tina turner zadnji koncert, joe cocker pa pink floyd. DVD-ji so bli kitajski in totaln šajse, vse so v smeteh.

p.s. Drugač pa da ne bo gdo reku da mešam japke pa hruške...kupujem vse dvd-je in cd-je ker nekateri dvd-ji v DTS al pa v DD5.1 so posneti tak, kot cd-ji ne bojo nikol, predvsem zarad narave kodiranja.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Kaj točno je ta zelo dober sound system? Upam da ni kak tranzistorski NAD, onkyo ali kaj podobnega ...
Ker vidim tudi, da je zate specifično dobra muzika dejansko tista, ki je z magnetnih kolutov presneta na multitracke in jo je potem remasteriziral en malo bolj izkušen producent (like Tina Turner in Joe Cocker) ...