Kam na faks...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
danes in tudi v prihodnje bo biznis okoljevarstvo in tehnologije povezane s tem (razne strokovne šole : Varstvo okolja in komunala. )
potem je dober biznis tudi farmacija
ekonomistov , strojnikov itd je polno - pa delajo vse kaj drugega. glradbeništvo je ok če dobiš službo pri darsu...
v informatiki ne narediš nič razen če si genij in imaš srečo
ali pa kaj v zvezi s socialno dejavnostjo

sazdovski

Zelenc'
21. feb 2010
14
0
1
jaz sem 1 letnik fizioterapija v zdravstveni fakultet in sem tujec iz makedonije pa rad bi nekaj vprašal v zvezi s štipendije, že uzamem štipendijo vsak mesec in se mi zdi da ne bom končal uspešno ta letnik, pa sem hotel vprašat kako gre tole, a moram vračat štipendijo tudi če se preusmerjam v drugo smer???

MayheM

Pripravnik
9. nov 2008
151
0
16
ne ni ti treba vračat.. samo potem moraš tisto smer v katero si se "preusmeril" uspešno narest. Kolega je naprej hodu na en faks pa je mel štipendijo pa ni naredu oz. se je prepisal na drug faks pa mu ni blo treba vračat.. samo zdej more to uspešno zaključit.

sazdovski

Zelenc'
21. feb 2010
14
0
1
MayheM najlepše hvala,
upam da bom uspešno zaključil naslednji faks, zdaj mi je blo teško ker sem samo 5 meseci v slovenii in sem imal težave s slovenščino pa tudi s pisanje na ispitov, ker v makedonii sem pišel na CIRILICO :D in zdaj na začetku mi je blo teško, no upam da vse bo, tudi bolonjskega programa mi ni ušeč ker imam vse skupaj 10 ispitov am pak v en ispit lahko imam 4 ispitov npr: osnove klinične medicine ima ( hirurgijo, travmatologijo, prva pomoč in še en) vse skupaj imam 19 ispitov in pogoj za PONAVLJANJE letnik je 30 točk. oz. 50%
zato pač ne predlagam fizioterapija za tujce ker je full teško :D

sazdovski

Zelenc'
21. feb 2010
14
0
1
upam da boste razumeli kaj sem napišal, oprostite zarad napake, ker kako sem že napišal v sloveniji sem samo 5 mesec,
smile-1.gif
:)

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.566
1.090
113
Titograd
Si mislim kako je, sem hodil na isti fax, samo druga smer in sem imel par sošolcev ki so prvi letnik gladko pogrnili ker je bila jezikovna prepreka prevelika, znali so se nekako prosto pogovarjati v polomljeni slovenščini, izpiti pa so bili druga pesem, strokovno so znali zadeve razložiti samo v svojem jeziku.... na izpitu pa ti ne moreš govoriti ali pisati bosansko, albansko ali slovaško.... vsi trije so po kakem letu čisto osvojili slovenščino in jim je potem šlo ok. Še ne obvladajo 100%, ampak če kako besedo narobe sklanjaš ali je ne znaš, se še vedno da. Če profesorji vidijo da sicer znaš te glede tega ne zajebavajo.

sazdovski

Zelenc'
21. feb 2010
14
0
1
ja vem, tudi jaz imam prijatel iz makedonije ki je prešlje leto uspešno opravil prvi letnik in zdaj je na drugi, ampak kolk jaz vem prešlje leto ni bil ta bolonjskega programa in so imeli skupaj 7 ispitov v prvi letnik, jaz sem v prvo generacijo ki se učijo po bolonjskega programa in imam 19 ispitov v prvi letnik npr. patologijo, travmatologijo hirurgijo ... to pač so predmete za tretega letnika a v bolonjskega programa so v prvi letnik... tudi ta pogoj za ponavljat letnik ni bil 50% od ispitov :S

sazdovski

Zelenc'
21. feb 2010
14
0
1
v študijskega programa piše da so 10 ispitov v prvi letnik, ampak to ni res:

1 semester:
1-(Anatomija,fiziologijo,patologijo) to pač so že tri ispitov v en
2-(psihologija v fizioterapiji) to je samo en ispit
3-(biofizika z biomehaniko) tidi to je en ispit
4-(osnove klinične medicine in prva pomoč) tuki so pač 4 ispitov (HIRURGIJO, PRVAPOMOČ, TRAVMATOLOGIJO, in še en ki ga se ne spomni)
5-(organizacijo fizioterapije) tuki so dva ispita (organizacijo FT, Zdravstveno vzgojno izobraževanje)
TO POMENI DA SO 11 ispitov v prvega semestra npr. v četrtega-ispita moram opravit vso štir ispitov da bom dobil 6 točk, če opravim 3 ispita a četrtega ne, potem pa točke se ne štejejo. in ispit ni je bil uspešno narejen

2- semester

1-biomedicinski temelji fizioterapijo (noter ima 3 ispitov, to je drugi semester in še nisem prišel do tega)
2-Funkcionalna anatomija IN fiziologija gibalnega sistema ( 3 ispitov )
3-Izbirni predmet ki so nam že izbrali, študente ni smo imeli pravico da izberemo IZBIRNI predmet in so nam dali (DIDAKTIKO)
4-ocenjevalne metode v fizioterapija ( 1 ispit )
in vsak predmet ima določeno številjko ur vaje ki so pogoj za prijavljanje na ispit, če nimaš narejeno vaje potem pa se nemoreš prijavljat na ispit (vaje so obvezne) :S

to je FIZIOTERAPIJA :S

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Po tej logiki, lahko tudi rečeš, da je anatomija pet izpitov:

- glava
- thx
- abd
- nogica
- rokica

Ne gre ravno tako... Anatomija, fiziologija in patologija so pri vas, kolikor mi je znano, en hiter in površen pregled skozi snov. Jamrati, da je so to trije veliki izpiti, je nesmiselno, ker nihče ne more pričakovati, da boste te tri predmete komplet naštudirali v enem semestru). Enako za osnove klinične medicine, ki jih razdeliš na štiri predmete. A ti resno misliš, da boš delal po 2. semestru izpit iz kirurgije? Morda bo en list na testu, ki bo tretiran kot "kirurška vprašanja".

Noben, oziroma redkokateri redni študij (pustimo kakšne večerne fore) je lahek. Povsod se je treba učiti, povsod se je treba določene stvari napiflati, ponekod pa je potrebno še tudi kaj razumeti.

TO je visokošolski študij. Ne samo fizioterapija
smirk-1.gif
.

sazdovski

Zelenc'
21. feb 2010
14
0
1
no vredu, če je to tvoje mnenje OK, samo moram povedat da anatomija, patologija,fiziologija, so tri zelo teška predmeta ki imajo tri različita profesorja in vse skupaj so 9 ispitnih roki. anatomija je pogoj če hočeš se prijavit na patologijo ali fiziologijo, in sicer ni je tko enostavno kako si misliš (hiter in površen pregled skozi snov) ta hitar pregled samo v anatomijo imamo 1000 vprasanja za zaokruzit, in v eno vprašanje ima več točnih odgovorov in še na ispit moraš narisat skico od določeneg del telesa... v anatomijo se učiš vsa latinska besedila.
vse kostje (in vsak del na eno kost moraš vedat kako se imenuje na latinsko)
mišiče
sklepi
živčevje (katere živčevje od ke izhaja....
notrajni organi
in še v anatomijo je bil dodan en predmet histologijo ki smo ga skupaj z anatomijo učili samo je bla druga profesorica in je za zgradba celice v mišiče, kostje, organi...
to je samo anatomijo in za to anatomijo imam 3 ispitnih roki, če na ispit dobim 9 ali 10 ne moram na usni ispit, če dobil manj od 9 pa moram na usnega ispit....(TO JE SAMO ANATOMIJO) do zdaj so šli dva ispitna roka imamo še en naslednjega meseca in poteme gremo na fiziologijo, če opraviš in fiziologijo pa greš na patologijo...

jaz imam končano sredno šolo v makedoniji (FIZIOTERAPIJA) 4 let in to je blo en hiter in površen pregled skozi snov , kolk ja vidim v sloveniji nima sredna šola za fizioterapija.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Sem mnenja, da recimo na univerzitetnem študiju kemije (FKKT), kjer je izpitov samo ščepec (5-6 na letnik), obsega to število izpitov veliko več kot pa vaših vse 19 skupaj. To so bolj testi kot izpiti
smile-1.gif

A imate pri vsakem predmetu obvezne vaje pri katerih sledi obvezno opravljen kolovkij iz vaj, da lahko greš pisat izpit? Pa narejene domače naloge, narejene vse vaje, obvezna prisotnost na vajah?
Tehnične smeri študijev imajo običajno manj predmetov (po številu), so pa bistveno težji.

Število izpitov ne more biti merilo težavnosti. S tem sam sebi daješ potuho in globoko v sebi to dobro veš. Je pa res, da se je povsod potrebno vsaj malo potruditi.

Na FDVju imajo tudi kakšne smeri po 20 izpitov na letnik, vendar to zame ni izpit, če ga opraviš tako, da oddaš seminarsko s 7 stranmi. Haha! Saj to še seminarska ni (ena povprečna semianrska bi naj vsebovala neko raziskovalno delo in obsegala 30-50 strani).
itd..

sazdovski

Zelenc'
21. feb 2010
14
0
1
jaz se strinjem stabo, jaz ne pravim da je fizioterapija najtesko, vem da so vsi teski i da se trebas boljse potruditi, tudi jaz se trudim in grem na fakse, se ucim in grem na ispitov, upam da bom opravil pogoj za ponavljanje letnik, samo sem vprasal kaj ce ne bom ponavljal letnik in se vpisem v drugo smer, moram vracat stipendijo?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne me narobe razumet. Ne trdim, da je tvoj študij "piece of cake". Ampak po drugi strani tudi se mi tudi ne zdi, da odstopa po težavnosti od drugih.

Vem kaj obsega človeška anatomija in vem, kaj se da obdelati v enem semestru. 6ur na teden predavanj + 4 ure na na teden vaj in smo v enem semestru površno obdelali dve od prej naštetih podpoglavij. Tako da sem prepričan, da če v enem semestru vzamete pri predmetu omejenega obsega (združenemu s histologijo, patologijo in fiziologijo) celotno telo - to vsekakor ne more biti preveč podrobno.

sazdovski

Zelenc'
21. feb 2010
14
0
1
vse so teške,nekateri bolj nekateri manj, samo se moraš učit še na začetku študije, in najboljše bi blo če greš na prve ispitne roke, ker se da prepiševat :D
jaz sem se zajebo in nisem šel na preve roke, vsi pravijo da so prepiševali in so opravili ispit, zdj moram na drugi rok za katerega so se prijavili samo 7 študentov :S

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pa še prvi roki so načeloma lažji, tako da se res splača iti.
Glede slovenščine... najbolj ti bo koristilo da se čimveč pogovarjaš s sošolci in da jih prosiš da te sproti popravljajo.