Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Pred dnevi so mi na enem od avtomobilov ukradli brisalce, pred mesecem dni pa v drugem avtu avtoradio (ki je bil mimogrede star 12 let in ni bil vreden več kot 5 eur). Radia sploh nisem prijavljal, ko sem prišel prijaviti brisalce, se je policist smejal,ko sem ga vprašal, če te stvari sploh kaj resno obravnavajo. Baje še resnejših stvari ne preiskujejo. Torej nauk zgodbe: policist s svojim odzivanjem sporoča, da je kraja (pa naj gre še za tako banalno stvar) sprejemljivo dejanje, ki se ga ne bo preganjalo... Dokler bodo zadeve tako procesirane, bo v slovenistanu tako kot je...
Ne razumeš namena policije. Po mojem osebnem mnenju, je to takole.
Zelo enostavo:
1. Pisati kazni pridnim državljanom, a le tistim, ki jih bodo dejansko plačali.
- praktični primer - postaviš radar ko gredo ljudje iz službe. Razne okvirje in iznajdljivce pustiš pri miru.
2. Varovanje državljanov
- praktični primer - daš policaje okoli parlamenta in podobnih legel kriminala, kjer nato gledajo na uro in varujejo parkirišča.
3. Pomoč okradenim pridnim državljanom
- praktični primer - oropanemu pridnemu državljanu sestaviš policijski zapisnik, na podlagi katerega le ta dobi povrnjene cca 50% škode, če ima zadevo zavarovano.
Če ni zavarovanja, več kot očitno ne gre za pridnega državljana, ampak za navadnega državljana druge klase.
4. Bitka proti drogam in drugim prepovedanim materialom
- praktični primer - najdeš dilerja, vzameš podkupnino, če se mu pojavi konkurenca, jo zamoriš in to objaviš v vseh medijih
Skratka, upati, da ti policist najde ukraden avto, orodje, karkoli že je skrajno naivno. Zadevo moraš zavarovati, plavi pridejo in sestavijo zapisnik, to je to.
Po možnosti reci da so ti ukradli še kaj več, da od zavarovalnice dobiš pošteno odškodnino. Zavarovalnice namreč operirajo z nekaterimi kompliciranimi besedami, ki jim manjšajo izplačila v primeru škode (amortizacija, ekonomska neupravičenost in podobno).