Kam gre ta država - kriminal

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.100
2.888
113
Torej, 2 tedna nazaj so mi ukradli motor in sem začel malo drugače gledati na vse skupaj... Staršem so pred enim letom vlomili v hišo a jih je pregnal alarm, bratu pred 2 letoma - enaka zgodba alarm in so pobegnili. Delam v Lj. na Rudniku, kjer so 3 nove poslovne stavbe in so v zadnjem mesecu vlomili v vsaj 2 firme za katere vem, danes pa sem gledal malo vhodna vrata od firm in mislim, da so že skoraj vsa malo ''načeta''
bonk.gif

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Pred dnevi so mi na enem od avtomobilov ukradli brisalce, pred mesecem dni pa v drugem avtu avtoradio (ki je bil mimogrede star 12 let in ni bil vreden več kot 5 eur). Radia sploh nisem prijavljal, ko sem prišel prijaviti brisalce, se je policist smejal,ko sem ga vprašal, če te stvari sploh kaj resno obravnavajo. Baje še resnejših stvari ne preiskujejo. Torej nauk zgodbe: policist s svojim odzivanjem sporoča, da je kraja (pa naj gre še za tako banalno stvar) sprejemljivo dejanje, ki se ga ne bo preganjalo... Dokler bodo zadeve tako procesirane, bo v slovenistanu tako kot je...

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.100
2.888
113
Kaj nej sedaj, nabavim še protivlomna vrata za klet v bloku, parkirni boks v garaži naj si zagradim z mrežo in v beton vkajlam še eno sidro in avto s ketno pripnem... kam smo prišli...
stupid-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Srandi, povej kaj naj naredijo. Zaženejo celo mašinerijo za 30€. Bodi realnem, prosim.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.100
2.888
113
Ma sej pomojem je problem bolj v tem, da se ve kdo počne pi...rije in so vsem znani, policaj ga parkrat ulovi, zadeva gre na sodišče, sodnik ga pa spusti in pol se tud polcajem ne da več hebat s tem in smo tle kjer smo...
Ja vsak k je brisalce ukradel naj gre za en mesec na družbeno koristna dela pa bo drugič najbrž malo bolj razmislil.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.100
2.888
113
Nočem imet orožja doma, nočem streljat kriminalcev, nočem sam lovit lopova ki mi je ukradel motor. Pričakujem da ga ujame policija in ga sodnik obsodi na par let zapora (in to ne takega da je lahko med vikendi doma in ima proste izhode popoldne). A je to res preveč pričakovat?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
očitno bi rad spremembo zakonodaje, saj sodnik ne more odločati o režimu prestajanja kazni in izhodih...

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
MadMitch ja, naj zaženejo cel mašinerijo in ga ujamejo. Potem mu pa izstavijo račun za delovanje cele mašinerije, pa bo
smile-1.gif

Če bi bilo tako, se policija sploh ne bi financirala iz proračuna
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.673
3.190
113
v lokalni ostariji
neee najboljš je da pustijo lopove.

tiste ki ukradejo do 200€ in tiste ki ukradejo nad 50.000€

vmesne pa pohopsat. pa tiste ki spijejo 2 pira. pa tiste ki pripeljejo 55km/h v naselju... BARABE!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Pred dnevi so mi na enem od avtomobilov ukradli brisalce, pred mesecem dni pa v drugem avtu avtoradio (ki je bil mimogrede star 12 let in ni bil vreden več kot 5 eur). Radia sploh nisem prijavljal, ko sem prišel prijaviti brisalce, se je policist smejal,ko sem ga vprašal, če te stvari sploh kaj resno obravnavajo. Baje še resnejših stvari ne preiskujejo. Torej nauk zgodbe: policist s svojim odzivanjem sporoča, da je kraja (pa naj gre še za tako banalno stvar) sprejemljivo dejanje, ki se ga ne bo preganjalo... Dokler bodo zadeve tako procesirane, bo v slovenistanu tako kot je...

Ne razumeš namena policije. Po mojem osebnem mnenju, je to takole.

Zelo enostavo:
1. Pisati kazni pridnim državljanom, a le tistim, ki jih bodo dejansko plačali.
- praktični primer - postaviš radar ko gredo ljudje iz službe. Razne okvirje in iznajdljivce pustiš pri miru.

2. Varovanje državljanov
- praktični primer - daš policaje okoli parlamenta in podobnih legel kriminala, kjer nato gledajo na uro in varujejo parkirišča.

3. Pomoč okradenim pridnim državljanom
- praktični primer - oropanemu pridnemu državljanu sestaviš policijski zapisnik, na podlagi katerega le ta dobi povrnjene cca 50% škode, če ima zadevo zavarovano.
Če ni zavarovanja, več kot očitno ne gre za pridnega državljana, ampak za navadnega državljana druge klase.

4. Bitka proti drogam in drugim prepovedanim materialom
- praktični primer - najdeš dilerja, vzameš podkupnino, če se mu pojavi konkurenca, jo zamoriš in to objaviš v vseh medijih

Skratka, upati, da ti policist najde ukraden avto, orodje, karkoli že je skrajno naivno. Zadevo moraš zavarovati, plavi pridejo in sestavijo zapisnik, to je to.
Po možnosti reci da so ti ukradli še kaj več, da od zavarovalnice dobiš pošteno odškodnino. Zavarovalnice namreč operirajo z nekaterimi kompliciranimi besedami, ki jim manjšajo izplačila v primeru škode (amortizacija, ekonomska neupravičenost in podobno).

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Srandi, povej kaj naj naredijo. Zaženejo celo mašinerijo za 30€. Bodi realnem, prosim.

Gre za mentaliteto, ki jo ustvarjajo s tem, ko takšnih kriminalnih dejanj ne preganjajo. Dejansko spodbujajo kriminal.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
@numy
Zavarovanje pri takšnih malenkostih je dvorezni meč. Ponavadi so oportunitetni stroški (v obliki malusov) višji kot dejanska škoda. Poleg tega se zaradi večjega števila škodnih dogodkov dražijo tudi zavarovanja.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.456
7.587
113
razmisljam ali bi sploh pokomentiral par neumnosti tule ali ne...no pa jih bom.

Problem ukradenih brisalcev ni v tem da so vredni 30 EUR ampak v tem da nimajo nobene unikatne znacilnosti. Svoje brisalce bi lahko nasel cez dva dni na sosedovem avtomobilu, ki pa bi gladko rekel da jih je kupil. V sloveniji pa more drzava dokazat da jih je ukradel in ne on drzavi da jih ni. Policist se ti je cinicno nasmehnil saj si je verjetno mislil "a ti bi znal najt brisalce?".

Enostavno so stvari ki se jih s preiskavo da odkrit in so stvari ki se jih ne da. In zaradi teh brisalcev, je policist nato v enoti pisal pisne izdelke najmanj pol ure. Pa vsi policiji vedo da teh brisalcev nikoli nihce ne bo nasel.

Vlome se da preiskovati saj storilci velikokrat za seboj pustijo sledi. Zato je preiskanost vlomov visja kot je preiskanost tatvin brisalcev.

@guiness - v zvezi tvojega motorja sem ti do potankosti napisal kaj bi lahko naredila policija (ne vem ali je ali ni) in kaj lahko (enako kot oni) storis sam. Ali si to naredil ali pa ne vem.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Nevem kako je po drugih drzavah...a v Italiji kjer sem zaposlen so nam lani na razstavljenih novih avtomobilih pokradli 28 litih platisc z pneumatikami,cez par mesecev so vdrli v delavnico in pokradli vse 3 diagnosticne racunalnike z vsem priborom,mesec nazaj so na razstavljenih kombijih pokradli racunalnike motorja in armaturne plosce,prejsnji teden so spet prisli v delavnico vse premetali a racunalnikov niso dobili ker jih skrivamo....Karabinerji co vsakic prisli v 10 minutah po sprozenem alarmu,za enkrat niso se nobene tatvine resili,pridejo poslikajo in zavarovalnica nekaj pokrije nekaj pa lastnik...jebiga bo treba spet vratarja in uro servisa dvignit da ga bo placal.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.100
2.888
113
@Apollo8 hvala za pomoč, sem naredil kar sem lahko in si mi svetoval ampak žal brez uspeha. Je pa zanimivo, da je naslednji teden na enak način šel motor iz garaže v Tacenskih dvorih, kar je kar zanimiv slučaj in bi morda lahko že namigovalo na kakšno skupino motoloverjev. Kot rečeno je pa ta post nastal, ker sem tukaj okoli firme malo gledal vhodna vrata in jih je skoraj pol že pokrivljenih od poskusa ali celo uspešnega ropa in je letelo bolj na to da je tega po mojem mnenju vedno več in absolutno preveč...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Počasi se bodo morale (boljše) soseske zavarovati, kot v ZDA. Rampo pred vhod in čekirati vsakega prišleka, okoli soseske pa 3m ograja...