Kako zavrniti racun na servisu

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Torej, vceraj sem sel dvignit sestrin avto na Citroen servis.
Ker ji je pred prazniki zasvetila lucka temp. vode, je avto pustila na uradnem servise, kjer so ji ga popravili. Pokvarjen in zamenjan je bil senzor temp. vode. Cena popravila 90 Eur. Pa recem sefu, da bi lahko dal vsaj na delo kaksen popust, glede na to, da je bil senzor 40 Eur. Odlocen NE. Namerno z velikimi. Pa jst njemu nazaj da je pa vseeno delo malo drago itd. Si ogledam racun in pise: ura dela 36 Eur, uporaba programske opreme 18 Eur. In recem, me ne zanima kaj je on uporabljal da pa uporabe prog. opreme pa res ne mislim placevat, saj mi tud trgovka v marketu ne racuna tega... In se malo dajeva, zacne kricat na mene, daj naj grem ven, pa naj me nese in bla, bla, bla...
Na koncu smo sicer poravnali 90 Eur, ker se ni slo za moj avto, ampak zanima me kaj se lahko v takem primeru naredi, ce se ne strinjas z racunom. Mozakar je rekel celo, da mi ne da avta in naj klicem Policijo ce mi kaj ni vsec.
smile-1.gif

Moje osebno mnenje je, da ima mozakar prav. Zaracunal ti je, kar je zelel. Pa kaj?? A si vprasal za predracun? Ce bi ga in bi ti rekel 90 eur, bi imel pac opcijo ali sprejet ali ne sprejt. Tako je pac opravil svoje delo.

Naslednjic bos pac prej vprasal "Koliko bo to stalo? Lahko dobim predracun?" In verjemi, da bo tip izstavu manjsi racun, ker bo verjetno mislil, da bos sel povprasat se kam drugam.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.830
113
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
ravno zato mi gre na k**c ko mi nekdo reče da sem [censored] če mislim da je tako lahko. Vem da ni lahko ampak ni pa nobene znanosti v tem, zadeve so jasne in če si prebreš kako deluje potem ni več dileme kako in kaj.
Lej lolek. Tip ni prišel na servis in rekel menjajte to stikalo. Prišel je z napako, za katero ni vedel in je rekel, da zrihtajte. In bi bil lahko srečen, da je bilo zgolj stikalo .Servis je zaračunal uporabo opreme, ker jo je za diagnosticiranje verjetno uporabil Lahko bi pa seveda tudi ročno iskal napako in bi npr. za to porabil 3 ure namesto 5 minut. Pa bi mu zaračunal 3 ure, ampak to pa spet ne, a ne?

In btw., če se še nisi naučil se pa boš. Zgolj lamerji prodajajo svoje (kvazi) znanje zastonj ali pa za eno kavo. Namreč to, da je tip na servisu pogruntal v parih minutah napako (in očitno jo je, ker sicer bi mu bistveno več zaračunal) NI ZASTONJ IN NI ENOSTAVNO.
Za to rabiš:
- ogromno izkušenj
- ogromno napak, na katerih si se učil in jih moraš potem odpravit; če imaš srečo niso tvoje
- ogromno vlaganja v znanje
- ogromno časa (pa četudi prebitega na forumih...)
- ogromno denarja za tečaje
In če si ti tak lolek, da bi to dajal zastonj pač dajaj.

Ista fora kot računalničarji ko pridejo troubleshootat: reši v 10-ih minutah zaradi ogromno znanja in izkušenj, potem pa stranka pade ven, češ lejga prasca si je zakasiral za 10 minut x EUR. Namesto, da bi bil srečen, da je rešeno takoj. Ampak če bi pa tip mutil dva dni in iskal napako, bi bil pa tisti znesek ok.

V glavnem: zdej pa muti naprej o enostavnosti.
cheer.gif

In to, da se gre tip pizdit zaradi tistih 18 EUR za priklop na tester je pa tudi
stupid-1.gif

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Če govorimo o zadevah , ki so težke za diagnosticirat se strinjam s tabo. ne bluzi pa bedarije, dokler govorimo točno o tej napaki.
Serviser je priklopil kabel in pritisnil START. Basta. Nobenega znanja. Tudi meni ko pride nekdo in mi reče windowse bi mel, mu ne računam 150€. Ko pa pride meni tipo, pa reče PC se ne vklop več, rabim use podatke kar jih je na disku. E takrat je pa druga stvar.
je to razumljivo?
Uporabljenga ni bilo NIČ znanja, NOBENIH izkušenj ne potrebuješ za to
Drugače pa sled temi, pa boš videl da smo se že prej strinjal da je primer banalen in ne odraža pravega stanja dobrega serviserja in uporabe diagnostike.

Se pa strinjam, da je odpiralec teme si sam kriv, da se mu zdi da je preplačal popravilo. Nič ne košta če vprašaš, koliko bo popravilo koštalo!

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ja, diagnostika vozila ali diagnosticna ura, ne pa uporaba softvera za diagnostiko kot postavka ...

To je samo stvar klasifikacije, v končni fazi gre za isto zadevo.

Ne, tu gre za odnos do stranke. Racun se spise tako, da je razumljiv in logicen.

To se strinjam, je pa kristalno jasno, da je tekanje z diagnostiko okrog vozil dražje od tekanja s kompletom gedor in je vedno ločeno na ceniku.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ja, diagnostika vozila ali diagnosticna ura, ne pa uporaba softvera za diagnostiko kot postavka ...

Kako bi se pa ti pocutil, ce bi dobil na servisu racun za "36,18 EUR: uporaba kompleta naticnih kljucev" ?

Nasmehnil bi se neumni klasifikaciji, to je pa tudi vse ...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
crashednburnt sma že bližje. Tudi jaz mislim da je primer s senznorjem banalen. In prav tako vem o čem govoriš glede avtoelektrike/elektronike ker sam hodim na štromarski faks in zna padit diploma ravno iz elektronskih sistemov v avtomobilu, ravno zato mi gre na k**c ko mi nekdo reče da sem [censored] če mislim da je tako lahko. Vem da ni lahko ampak ni pa nobene znanosti v tem, zadeve so jasne in če si prebreš kako deluje potem ni več dileme kako in kaj. Je pa res da, avtomobili postajajo ena sama elektronika in originalna oprema s pripadajočo bazo podatkov je seveda draga. zaradi tega si jo privoščijo le najbolši servisi, ki pa potem avtomatično začnejo dvigovati vse svoje storitve npr. mali servis, kjer ne rabiš praktično nič od te sodobne diagonstične opreme, o kateri je govra in je tako draga.

Torej bistvo mojega pisanja je da se marsikateri evro lahka prišpara pri takšnih enostavnih problemih, jasno pa je da če bom enkrat si lahko privoščil nov dober avto, da se ne bom doma hecal s tem ampak ga bom peljal na servis, kateremu zaupam, ki ni nujno poblaščeni!

No, potem verjetno obiskuješ isto stavbo kot jaz, le drug fax. Sicer pa je znanosti toliko, kolikor si je sam sposoben doumeti in se je naučiti. Če pride do resnih težav z elektroniko na eni sodobni S klasi, BMW 7 ali kaj podobnega, lahko napako reši le malo ljudi v Sloveniji. Teh zagotovo ne boš našel na uradnih servisih, kjer se poslužujejo metode "menjaj komponente z novimi, dokler stvar ne deluje". Slednji način je dražji, vendar so ovce z njim bolj zadovoljne, tudi če stane 3x več od dejanskega popravila. Revež, ki stvar popravi, naj bi bil po njihovo plačan po 5€ na uro. Skratka, če bo šlo tako naprej (hudo pomanjkanje ustrezno izobraženih kadrov v avtoservisni dejavnosti), bo čez 10 let izjemno pestro, kajti vozila bo treba na servis voziti v tujino (kar se sicer pri nekaterih dogaja že danes).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Kako bi se pa ti pocutil, ce bi dobil na servisu racun za "36,18 EUR: uporaba kompleta naticnih kljucev" ?

Nasmehnil bi se neumni klasifikaciji, to je pa tudi vse ...

Dober si, resno kapa dol
smile-1.gif
Ce bi meni en tako bedarijo na racun napisal, bi vsaj zatecnaril (ne bi prosjacil za popust kot avtor teme, bi pa zelel vedeti od kje njim ta glupa postavka). Vsi se normalno razumemo, ampak ene svari so debilne in to ni cisto nic drugace kot ce bi v Mercatorju dobil na racunu postavko za uporabo tehtnice, ker sem nabavil eno sadje (= ga ne mores kupiti brez uporabe njihove tehtnice). Vsi vemo koliko je ura pri tem.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.830
113
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Če govorimo o zadevah , ki so težke za diagnosticirat se strinjam s tabo. ne bluzi pa bedarije, dokler govorimo točno o tej napaki.
Serviser je priklopil kabel in pritisnil START. Basta. Nobenega znanja. Tudi meni ko pride nekdo in mi reče windowse bi mel, mu ne računam 150€. Ko pa pride meni tipo, pa reče PC se ne vklop več, rabim use podatke kar jih je na disku. E takrat je pa druga stvar.
je to razumljivo?
Uporabljenga ni bilo NIČ znanja, NOBENIH izkušenj ne potrebuješ za to
Drugače pa sled temi, pa boš videl da smo se že prej strinjal da je primer banalen in ne odraža pravega stanja dobrega serviserja in uporabe diagnostike.
In plačal je točno toliko kolikor je bilo uporabljenega znanja.
grin1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.830
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:Kako bi se pa ti pocutil, ce bi dobil na servisu racun za "36,18 EUR: uporaba kompleta naticnih kljucev" ?
Kolikor vem ti VW zaračuna uporaba drobnega inventarja in sicer par EUR.
evil.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
No o Merkatorju raje ne bi, saj ti bogato recimo zaračunajo rezanje salame, ki je ne računajo nikjer drugje. Tako, da Merkator ni ravno neka referenca v primerjavah tukaj.

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Tudi meni ko pride nekdo in mi reče windowse bi mel, mu ne računam 150€.
Seveda, ne, ker ptem je to piratstvo in je zakonsko preganjano...

Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Ko pa pride meni tipo, pa reče PC se ne vklop več, rabim use podatke kar jih je na disku. E takrat je pa druga stvar.

Jap, to pa je res že ena izmed težjih stvari v računalništvu. Da uporabim tvoje besede:
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Serviser je priklopil kabel in pritisnil START. Basta. Nobenega znanja.

Če že govorimo o specifičnem primeru: svetila je lučka za temp. vode. Možnih napak je več, najbolj pogosta je okvarjen senzor. Kaj pa če bi senzor menjal, lučka pa ne bi ugasnila? Vsak, ki je kdaj servisiral kakšno stvar za stranko in se mu glih ne hebe za vse skupaj ve, da je potrebno najprej lokalizirat in diagnosticirat napako. In to je procedura na vseh servisih, na marsikaterem servisu (ne govorim samo o avtomobilskih servisih) imajo celo tako predpisan protokol.

Torej, serviser je pripravil tester, priklopil avto, zagnal SW in dal avto v ustrezno stanje (od avta do avta različno), preveril napako, preveril še druge napake in zadevo okoli diagnostike zaključil. Zaračunal je pol delovne ure, kar je povsem normalna cena. Zamnjal je okvarjen del, katerega zamnejava se obračuna po normi (torej 1 uro) - pa nima veze, ali je serviser izkušen in je za to porabil 15 minut ali pa je lolek, pa je pacal 3 ure. Zaračuna se 1 ura in to je to.

Me res zanima, kdo ti bo mentor na FERI-ju za diplomsko, ker so od prvega do zadnjega vsi bizgeci (razen zelo redkih izjem).

LP
Gargy

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.150
113
dokler hodi tip na FERI da bo winse instaliral po 150 €, drugje pa je problem plačat 18 € za pol ure storitve ki si je dejansko ne moraš kar tako sam naredit, potem je to to za ta denar.

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
kjer se poslužujejo metode "menjaj komponente z novimi, dokler stvar ne deluje".

Sam se delal kot serviser, sicer ne v avto stroki, temveč na analizni in medicinski opremi. In s takim pristopom "jaz bom to popravil" nisem prišel daleč. Najlažje in najhitreje je bilo stvar zamenjat z novo, staro (okvarjeno) pa potem kasneje popravit v delavnici in jo prodat kot obnovljen del z garancijo ali pa poslat v tovarno na obnovo /refurbished) - ponavadi so ti takrat poslali nov del po bistveno nižji ceni... Če bi stvar popravljal, bi ob urni postavki 120€/h hitro presegel ceno novega dela.
Stvari v elektroniki (tudi avtoelektronika) postajajo vedno bolj kompleksne. Mater, včasih se je Yugec pokvaril, si ga 2x brcnil pa je šel dalje. Danes se avto pokvari, odpreš mašino, zapreš mašino in kličeš AMZS.

LP
Gargy

I

Izbrisan uporabnik 474

To all:

Moj dober prijatelj ima avtoservis, specializiran je predvsem za Renaulte. Ima nekaj diagnostičnih računalnikov - 2 uradna od Renaulta in en prensonik z vsem tem OBDxyz sranjem. Software mislim da se imenuje Tekstra ali nekaj takega, pa VAG-COM, pa verjetno še kaj. V glavnem, to kaj vse mu pokaže originalni tester, se lahko vsi neoriginalni testerji skrijejo. Sicer lahko diagnosticira skoraj vse tudi na drugih avtomobilih, ampak se najdejo izjeme. V tem primeru pelje avto nadiagnostiko k pooblaščenemu serviserju. recimo pri Meganu mu Tekstra pokaže boga i pol, ko pa je priključil mojo Alfo 166, pa je edini podatek bil samo, ali so bili kdaj sproženi Airbagi :-D
Sicer pa ima tako: če pripelješ avto na diganostiko in potem napako popravlja on, ti diagnostike ne zaračuna. Če peljše avto drugam, ti jo zaračuna (mislim da pol delovne ure). Enako je imela Avtohiša Petrovčič za Alfo. Prav tako zaračuna uporabo drobnega materiala, ki je neka bagatela, je pa to poraba krp, orodja itd. Lahko bi to vštel v uro, ampak on ima pač tako.
Kar se strank tiče - imaš svega i svašta.
Imaš stranke, ki pripeljejo avto, rečejo "popravi kar je narobe" in niti trenejo ne, ko je treba plačat račun. Plačajo, hvala lepa, se še vidmo.
Imaš stranke, ki bi vedno imele neki popust, pa če je račun 10€.
In imaš stranke, ki bi imele avto popravljen včeraj in bi radi, da še jim serviser nekaj plača.

LP
Gargy

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Ne, tu gre za odnos do stranke. Racun se spise tako, da je razumljiv in logicen.

To se strinjam, je pa kristalno jasno, da je tekanje z diagnostiko okrog vozil dražje od tekanja s kompletom gedor in je vedno ločeno na ceniku.

Seveda. In prav je tako. Tdi delavca z lopato na uro ne plačaš enako kot projektanta ...

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
V glavnem. Servis ima cenik. Na podlagi cenika so ti izdali račun. Vsak kupec storitve ima prej pravico izvedeti kolikšen bo približno račun. Ker servis tega vprašanja ni dobil, je račun tak kot je. Jaz vedno vprašam koliko približno bo to stalo (Fiat uradni servis) in vedno se cena dvigne tudi za 50 posto. Tu se človek lahko *****.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Ka vi ste nesposobni brat? Še enkrat, ali so vas u šoli naučili brat?

Kje sem pa napisal da sem na FERI?
Pobje univerza obstaja tudi v lj.
Kje sem pa napisal, da nalagam windowse za 150€? Ne znaš brat? Zakaj jemleš/te stvari iz konteksta?
Nikjer(če kdo ne vidi bom z vlko napiso NIKJER) nisem napisal da je uporabnik storitev preplačal, napisal sem samo, da se da marsikaj prišparati pri servisih avtomobila, kar je apeliralo na prvi post kjer se je uporabnik kurč*l da je preplačal storitev.

Gargy, se zmenma za posel? Jaz dobim disk, ki ne brni ne dela, elektronika vsuta, po vsej vrjetnosti še glava. Če je za tebe tako lahko pa se zmenma tebi 100€ druga pa te ne briga?
Si očitno ti jaki profi, glede na to da firme ki se s tem bavijo računajo po več tisoč evrov, za reševanje podatkov iz pokvarjenih diskov.
Siceer ne poznam profesorjev na FERI, ampak glede na tvoje poste sklepam, da si usaj magister, doktor iz dveh podorčij glede na to da so usi profesorji za tebe idioti. Sam maš pa problemček, kljub tvoji neizmerni inteligenci, še vedno ne znaš brat. bo treba nekaj u tej smeri nardit!