kako zakleniti USB ključek?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Par let sem uporabljal EFS (XP), sedaj pa že dobri dve TrueCrypt (XP + W7).

Enostavno se mi zdi EFS bolj labilen, če se lahko tako izrazim. Veliko raje imam eno dolgo geslo kot pa certifikate. Poleg tega se pri deljenju EFS kriptiranih datotek hitro pojavi ena komplikacija (kjer dejansko moraš kar dobro poznati zadeve, da opaziš, kje si ga posral).

Imamo PC1 in PC2 z CERT1 in CERT2 (predpostavimo, da user ni bil toliko pameten, da je najprej namestil certifikate in šele potem začel kriptirati datoteke, in kar je precej običajen postopek).

PC1 zakriptira folder s CERT1 in ga pošlje na PC2. Seveda zraven doda še CERT1. Potem pa se zgodi obraten postopek, ko PC2 pošlje s CERT2 kriptirano datoteko (npr. v backup shrambo, kjer ni takojšnejga dostopa do datotek) na PC1. Vse se lepo skopira, nič ne teži... super. Potem se pa nekaj zgodi s PC2 in CERT2 gre v dev/null. Po parih letih bi nekdo na PC1 rad dostopal do tistih datotek, ki so bile kriptirane s CERT2. Well... tough luck.

Malo zavito napisano, ampak sem prepričan, da vidiš, kje je fora in kako se lahko neprevidnemu uporabniku hitro kaj zalomi v tem smislu (sploh če še npr. TC ne zna inštalirat). Če imaš tri računalnike ali več (oziroma tri uporabnike ali več... certifikati so per-user), pa kompleksnost temu primerno narašča.

Tako da EFS v rokah nekoga, ki ne pozna osnov kriptiranja...
ne-ne-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
BitLocker enoto na XP sistemu?
Ali sem narobe razumel?

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Gamero pravi:
Točno to sem rabil in še najenostavneje je
zmaga.gif

thx

Ni problema. Samo še opozorilo-disk oz. ključ ne sme biti formatiran z NTFS, drugače na XP-jih ne bo delalo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Citat:
Uporabnik Gamero pravi:
Točno to sem rabil in še najenostavneje je
zmaga.gif

thx

lahko kaj več napišeš?

Saj v temi in zgornjem linku vse piše. Če USB ključ ali disk enkriptiraš z BitLocker to Go, ki ga vsebujejo Windowsi 7, ga napraviš read-only v Windowsih XP, kar je bila zahteva avtorja topica.