Kako zakleniti računalnik?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.685
113
Kot že v naslovu piše želim zakleniti računalnik ( pod geslo ) in me zanima kako to najlažje naredim?

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
lahko v windows daš uporabnika pod geslo (manj varno-saj mulci že znajo z boot cd brisat gesla) ali pa geslo v biosu. bolj varno, a še zmerej, mulci bojo dal baterijo ven
smile-1.gif
vsekakor je bios bolj varen način...

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.685
113
Ravno zaradi hčerke želim računalnik dati pod geslo. Ni tako podkovana, da bi ne vem kaj počela z njim in ne gre se za lap top, ampak je navaden hišni računalnik. Kako dati windows uporabnika pod geslo? Ne znam, oziroma tega nisem nikoli počel.

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
windows 7: nadzorna plošča, uporabniki, dodaj geslo, vpišeš geslo in to je to. le pozabit ga raje ne
smile-1.gif

xp: mislim, da skoraj enak postopek...

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
A se ne bi bilo bolj fajn pogovorit, pa doseči, da tamala uboga tvojo besedo brez izbjegavanja? Meni so starši včasih zaklepali računalnik in se mi zdi to en tak beden ukrep, znak nemoči v bistvu.. Svašta, zdej mi je prišlo v spomin, ko mi je foter še v srednji šoli računalnik dobesedno odnesel iz sobe in ga pospravil v klet. haha
bonk.gif
Nekako (pitaj boga kako) ji je treba argumentirat prepoved računalnika, na način da ga bo razumela in se s tem strinjala. Naslednjič ji boš prepovedal alkohol, pa bo končala na črpanju želodca, ker bo imela v glavi, da ti samo rad 'prepoveduješ' stvari.

Če ma preveč prostega časa jo angažiraj, da se zmiga in ne bo niti pomislila na fejsbuk in podobne traparije... Takole na kratko pogled enega 20 letnika (še ne čisto odraslega).
grin1.gif

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
na kratko en pogled 40+ letnika...včasih smo se SAMI spomnili, da gremo ven, v gozd, na sprehod, v hribe, brez da nas starši vlečejo ven. bolj smo uživali v kurjenju ognja in pečenju koruze/krompirja v živo kot pa prek fejsa
smile-1.gif
ne pa, da greš na triglav in mulc vleče tablico s sabo...in upa, da bo wifi gor (grr)
mularija danes ni ne vzgojena in ne pozna odgovornosti (vsa čast izjemam) in se za pravila ne zmeni-dokler jim ni nekaj v interesu. skratka...ja, pogovor, če je otrok razumen. v večini primerov pa išče 100 in 1 način za uveljavitev svojih pravic do uporabe telefona, tablice, računalnika za šolo. aja, čakaj...ne, fejsa.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.685
113
Vprašal sem preprosto vprašanje, dobim pa pedagoške nasvete. Imam še windows XP in me zanima kako dam računalnik pod geslo. Postopek me zanima?

Lep pozdrav

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Vprašal sem preprosto vprašanje, dobim pa pedagoške nasvete. Imam še windows XP in me zanima kako dam računalnik pod geslo. Postopek me zanima?

Lep pozdrav

Imaš dve možnosti:
1. Računalnik zakleneš v biosu. Kako ga nastaviti, preberi tukaj
2. Za hčerko kreiraš novega uporabnika. V Control panelu izbereš Users accounts. Kreiraš navaden račun in ga opremiš z geslom. V tem primeru moraš tudi svoj račun opremiti z geslom.

Najbolje je pa nadgraditi računalnik vsaj na Win 7, ki ima vgrajeno kar učinkovito starševsko kontrolo .

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.685
113
Hčerka ne živi z mano zato kreiranje računa zanjo ni potreben. Želim se samo izogniti, da ko pride k meni, mene pa takrat ni doma, da mi ne brska po računalniku. Torej, želim samo svoj računalnik dati pod geslo, tako da vsakič ko ga prižgem vtipkam geslo itd... Kako?

Hvala lepa

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
BIOS gesla ne priporočam, saj ga je trivialno onesposobiti. Skoraj enako bi lahko rekel tudi za Windows XP geslo
evil.gif
Recimo razni Ophcrack in pa password reset tooli.

Bullet-proof so recimo ful disk enkripcije, ampak to je že precej advanced in tudi podatke lahko izgubiš za večno (v kolikor seveda pozabiš geslo).

Izmed teh lažjih opcij, bi priporočal nastavitev gesla na uporabniškem računu v Win XP.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
jao, kaj bi eni vse gor naložili, da bi enmu mulcu k pozna sam fb preprečili dostop...

sicer kot mulcu so tud meni to delali ko sem bil v obdobju mirca in raznih doomov in wolfensteinov... no, in je bil bios pass čist dovolj.