Kako se rešiti bolečin pri teku?

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
katere nastopijo po ca. 45 minutah teka in ne nehajo dokler se ne ustavim za vsaj 5 min....

hvala

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.811
113
40
MB
bolečine kje?
smile-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
ups, sem pozabil pripisat....bolečine se pojavijo v vratu oz. okoli vrata, proti ramenom....me tak boli, da ne morem na hitro niti gor pogledat, ker kr peče

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.811
113
40
MB
okej to pa še nisem doživel
smile-1.gif

možno da preveč na pete stopaš pa ti potem prenaša tresljaje do gor
confused-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
saj jaz tudi ne, ker se nisem nikoli kaj pretirano ukvarjal s tekom, sedaj pa sem 2 dni zapored pretekel 10km in proti koncu me je začelo full bolet.....nimam pa problemov s kondicijo, saj se vsaj 5 dni na teden rekreiram (2x na teden košarka, 1x nogomet, vsaj 2 ali 3x peš na Pohorje - Belvi in občasno grem tudi s kolesom na Belvi, ter tu pa tam tenis) ....sem pa imel včeraj malo hitrejši tempo (ca. 47 min pri povprečnem pulzu 168), danes pa 10 min počasneje (povprečni pulz 141) pa je stvar ista....zdaj rame mislim da imam sproščene, pesti pa tudi ne stiskam
frown-1.gif
....nimam pa pri nobenem drugem športu teh problemov :S

aja: tečt pa sem začel, ker sem se prijavil na 1. tek ob dravi
grims-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.811
113
40
MB
maš še zdaj prej v torek nesov tek
smile-1.gif
za trening

nevem, obutev maš primerno? nimam neke druge ideje kot da preveč na pete stopaš dol
wink-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
žal sem od jutri pa do naslednje sobote na dopustu....bi pa šel 100% na Nesov tek če bi bil doma....bom pa se probal naslednjič osredotočit na pete, pa da vidim
smile-1.gif

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
probaj zaprav razgibat vrat in ramena preden greš tečt
zdej da je obutev kriva malo dvomim, ker js sem teku v vsem in svašta ampak so me potem samo stopala bolela ne vrat

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Na kakšnem terenu pa tečeš?
Osebno imam tekaške Nike-ce pa tud ko tečem po asfaltu mi ni najbolj in me zna kje zabolet po nekih 10km-jih...
Glede vratu pa ti svetujem da se po nekih 3-4km malo razgibaš ali pa pred tekom kot ti je že kolega svetoval
wink-1.gif

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
Dihaj enakomerno in globoko

Od začetka teka, ne šele potem ko se že zadihaš

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Mene pa kriz zajebava pri teku. Sicer nimam tezav s krizem, tudi v telovadnici delam deadllift recimo brez problema. Pri teku me pa tko zacne zvijat da se moram ustavit in fajn stretching narest. Kdo podobne probleme?

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
Danes sem videl v Poletu reklamo za njihovo revijo Fit (ali nekaj tazga) . In v njej je članek na temo bolečin v križu med tekom

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
Jaz imam težave z bolečino v mišici goleni.

Bolečina je kot krč (ni vneta mišica, kar je pogost pojav)

In mi nič ne pomaga ogrevanje, počasen tek, hiter tek ... bolečina pa ni vedno prisotna :S

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Js sem imel opravka z vsemi takšnimi primeri. Ponavadi je težava, v tehniki teka. Ponavadi je pomagalo, ko sem jim napako odkril potem smo pa vzorec sanirali s kakšnimi primernimi korekcijskimi vajami. Tisto o bolečinah v križu pri teku pri fitnesu pa ne pa je najbolj pogosta težava do sedaj. Vadba na fitnesu namreč krepi različne mišice vendar običajno v napačnem vzorcu aktivacije v popolnima podprtem okolju. Rezultat tega je da se stabilizatroji nikoli ne razvijejo. To je približno tako kot če bi v stanarden avto dal športno mašino nebi pa modificiral podvozja in šasije.
Če prideš do mene, greva čez cesto na štadion s kamero in posnamema tek, šprint itd... Ponavadi se hitro ugotovi vzrok in ga lahko tudi sam vidiš. Potem pa ti pokažem vajce in če si konsistenten se urediš v kakšnem mesecu...

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
@jaka6: Ker vidim, da si s tega področja, eno vprašanje.

Letos se mi je začela pojavljati bolečina v stranskem delu kolena po daljši obremenitvi. Po besedah osebnega zdravnika se vname tkivo, ki "drsi" preko kosti in je menda pogosta težava pri tekačih.

No, sam ne tečem, temveč se ukvarjam s kolesarjenjem in hojo v gore. Zanimivo je, da se pri kolesarjenju bolečina zelo redko pojavi (samo če dolgo gonim v orto klance), medtem ko se pri dolgotrajnejši hoji navkreber pojavlja dokaj redno.

Začelo pa se je po enem zimskem vzponu, ko sem z derezami prečil pobočje, pri čemer je bila večino časa obremenitev na tej nogi, ki zdaj povzroča težave.

Se da s kakšnimi vajami to odpraviti?

Nazadnje urejeno:

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Seveda se da ampak bi moral videt v čem točno je problem. Jaz za diagnostiko uporabim neke gibalne naloge in na podlagi tega potem ugotavljam kje bi lahko bil problem. To lahko samo v živo, preko neta pa ne morem.