Kako pravilno odstranimo klopa?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Sem pogledal link pa mi ni jasno - a klopa potegnemo s pinceto odločno, s krožnim gibom ali nežno potegnemo? WTF
Če ostane delček klopa v koži ni panike ker se sam izloči, naprej piše da če delček ostane v koži ga odstranimo s pomočjo igle.... WTF

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.988
10.739
113
kod Džej-Zija
Obstaja pinceta za klope. S tisto zagrabiš čisto pri koži in odločno potegneš. To je vse, nobenega mrcvarjenja, da ne spusti odvečnega "soka" v kožo.

Pravovernik

Pripravnik
17. maj 2013
281
0
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
S tisto pinceto klopa lepo primeš in vrtiš v nasprotni smeri urinega kazalca - ni treba nič potegniti.

To je bedarija, klopa moraš samo prijet s pinceto čim bližje koži in ga vlečeš z enakomerno silo, dokler ne spusti. Če ga vrtiš, garant odtrgaš telo preč od glave in je možnost okužbe večja.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
S tisto pinceto klopa lepo primeš in vrtiš v nasprotni smeri urinega kazalca - ni treba nič potegniti.

Klopov se v nasprotju s splošnim prepričanjem ne vrti, ker nimajo navoja. Njihov "kljun" je namreč v obliki smrekce in se zažre naravnost v kožo in enakomerno drži na vse strani.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Citat:
Uporabnik Pravovernik pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

To je bedarija, klopa moraš samo prijet s pinceto čim bližje koži in ga vlečeš z enakomerno silo, dokler ne spusti. Če ga vrtiš, garant odtrgaš telo preč od glave in je možnost okužbe večja .

Moram popraviti.
Nikoli ni bilo dokazano, da je možnost okužbe večja, če delček klopa ostane v koži.
Sicer pa se mi zdi, da v navodilih naše pincete piše, da moraš vrteti.... (ne mo rem pogledati, ker sem v službi,ampak sem skoraj prepričana - ker smo tako tudi (uspešno) odstranjevali).

Pravovernik

Pripravnik
17. maj 2013
281
0
16
Citat:
Uporabnik roseanne pravi:
Moram popraviti.
Nikoli ni bilo dokazano, da je možnost okužbe večja, če delček klopa ostane v koži.
Sicer pa se mi zdi, da v navodilih naše pincete piše, da moraš vrteti.... (ne mo rem pogledati, ker sem v službi,ampak sem skoraj prepričana - ker smo tako tudi (uspešno) odstranjevali).

Tako natančno ne vem, vendar je možnost regurgitacije večja, če ga mrcvariš - npr., če mu izpuliš telo, ko je glava še zagrižena v kožo. Na tistih pincetah pa to piše, ja, samo to o vrtenju nima strokovne podlage. Edino pravilno je, da ga vlečeš z enakomerno silo in bo že popustil - tako dobiš najbolj zihr celega ven.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.097
3.173
113
Jaz sem klopa že samo potegnil s pinceto pa se je glava odtrgala, sem ga tudi vrtel pa se je glava tudi odtrgala
smile-1.gif
)..... na koncu vzameš ščipalko pa še glavo in malo kože odščipneš pa je urejeno.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Na pinceti piše, da se zavrti, prav mehanizem ima za to, da lahko "glavo" pincete vrtiš, medtem ko del v roki stoji.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik hrbt pravi:
Evo

Končno en uporaben in koristen članek o odstranitvi klopa in seveda vseh ostalih preventivnih ukrepih.

Kako pravilno odstraniti klopa - članek

Sm mislu kaj bo zdej vse napisan.

ps drgac se ga baje odstrani tudi da se ga zagrabi in pocasi vlece in drzi nasponanega ko to vec ne gre in baje sam spusti cez neki cajta, sma se nisem sprobal tega.