Kako postaneš Slovenec / How to become Slovene

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
1. del

2. del

3. del

4. del

Kosilo zmaga.
hysterical-1.gif

aplauz.gif

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
kje si ti?
tu pred tabo, me ne vidiš, si v redu, pokličem rešilca?

hahahha, Manske Car
smile-1.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
I later found a book that wasn't hundred years old that taught me my first Slovenian sentence: "Jaz jem slive." I eat plums. Honestly, it's been ten years now and I still haven't used it.

hysterical-1.gif

17. dec 2010
1.174
0
36
125
ej jest ... tebi je res bedno v življenju ... vsak drek, ki objavim, moreš komentirat. Pojdi ven malo, pa si poišči par prijateljev, pa se malo kratkočasi z njimi, ker ta internet ti že zelo škodi ...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.146
-8.782
113
Jp, stašno mi je bedno, prav imaš
grin1.gif

Ti si moja edina možnost, da se rešim te bede, zato ti tako vneto sledim
hysterical-1.gif

17. dec 2010
1.174
0
36
125
No, ampak če se tak malo zamisliš ... slovenščina res ni niti malo enostaven jezik.
Nemščina in francoščina sta proti našemu jeziku veliko bolj enostavnejša ... pri nas pa v razdalji vsakijh 5km, najdeš že čisto drugo špraho ... najmanj eno besedo drugačno.

Od mame sestrična ima iračana za moža ... človek govori tako tekoče slovensko, da me zagotovo šije .. ampak če kaj po domače povem, pa me nič ne razume, ampak prav opaziš, kako se trudi "zlagati" črke, da dobi ven besedo oz. stavek.
smile-1.gif

Ampak če pogledate ... saj ni čudno, da še hrvati ne znajo slovenščine, ko pa je še pol slovencev ne razume .. lepi primeri so nekateri tu na forumu, ki nikoli ne znajo govoriti, ampak samo kvakat.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
Nemščina in francoščina sta proti našemu jeziku veliko bolj enostavnejša

Tudi če znaš odlično nemško, ne boš razumel bavarščine.
cool-1.gif

17. dec 2010
1.174
0
36
125
No, tega glih ne vem, ker ne razumem glih odlično nemščine, znam samo osnovne stvari, pa še to morem malo tuhtat zraven. Francoščino obvladam skoraj v nulo, in je čisto enostavna, še italjanski jezik mi je težji, ki sem se ga tudi učil. Nemščina pa ... mi je fejst grd jezik, zato niti veselja nisem imel nikoli se je učiti, če tudi sem se jo v osnovni učil od 4. ali 5. razreda pa do 8.
Vem pa, da imajo tudi francozi svoja narečja. Enkrat sem na youtubu gledal neki francoski dokumentarec ... skoraj vse sem razumel, potem pa je nekdo vprašal mimoidočega, verjetno francoza, pa sem samo par besed razumel, ostalo pa sem prvič slišal.

Saj imajo vsi svoja narečja, najboljše pa imajo zagotovo ameriški črnci ... oz nigerji ali gengsterji ali pod kaj jih uvrščate ... smešen jezik, ampak zelo zanimiv, boljši od uradne angleščine.

Ampak ve pa se, da je najlepši narečni jezik prav prleški, o tem ni nobenega dvoma.
wink-1.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Nemščina in francoščina sta proti našemu jeziku veliko bolj enostavnejša

Tudi če znaš odlično nemško, ne boš razumel bavarščine.
cool-1.gif

Da Tirolcav sploh ne omenjamo, pa švicarske nemščine...

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Švicarska nemščina ... tam govorijo mešanico francoščine, nemščine in italijanščine. Mislim, da so to tudi njihovi uradni jeziki, ampak so jeziki pomešani med sabo, prevladuje pa nemščina. Imam sestro, ki živi v švici.
wink-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Nemščina pa ... mi je fejst grd jezik, zato niti veselja nisem imel nikoli se je učiti, če tudi sem se jo v osnovni učil od 4. ali 5. razreda pa do 8.
Heh, če bi bil električar, strojnik ali karkoli uporabnega, in ne bluzator fdv ipd, bi se nemščine zlahka naučil - ker vse orodje, ki se ga uporablja pri delu, ima nemške sinonime (cvikcange, spancange, vela, getribe, ror, štekdoza, špohtl, šraufštok, letkolm, drejponk, ...).
Skratka - če bi rad izpopolnil svojo nemščino, se nauči delati.
cool-1.gif