Kako je v Avstriji...

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
...glede tega, o čemer se toliko govori v Sloveniji (sosedska pomoč ipd.)?
Nekje sem prebral, da si v Avstriji ne smeš sam prepleskati stanovanja, ampak mora to naredit obrtnik. Lokalci si zato zatemnijo okne z roletami in podobnim, ko sami takšne stvari delajo. Da jih slučajno ne bi sosed prijavil...
Ne vem, koliko je to res, mislim pa, da je resnica tu nekje... Da si ne smeš kar tako sam določenih stvari delat oz. urejat (pleskanje, fasada ipd.), ampak moraš poklicat privatnika...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.469
2.453
113
Seveda pri nas je bomba!
smile-1.gif

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Kaj me boli kur*c, kak majo v Avstriji, Nemčiji, Belgiji, tam zaslužjo itak po 2000 evrov po tamalem, pri nas pa 500-600-700 evrov in potem naj slovenc še plačuje obrtnika s tako plačo.
Zakaj se vedno primerjamo s našimim severnimi sosedi, mi se lahko zgledujemo s kakšno Slovaško, Poljsko, Češko, Madžarsko, ne pa s Avstrijo, Švico, Belgijo, Nemčijo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ker je večino sram priznati, da smo v rangu teh držav, katere si omenil.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
No, glede tega, kje so te države (Avstrija, Belgija...) se bi bilo pametno zgledovat po njih... Vse delajo privatniki, imajo večje dohodke, lažje zaposlijo delavce in jim dajo normalne ali večje plače, lažje ti delavci najamejo privatnike etc.

Njim to laufa, boljše živijo... Mi pa bi vse po liniji najmanjšega upora.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik stein pravi:

V rangu teh držav smo samo po primerjavi plačevanja oderuških davkov--------glede ostalega smo pa daleč daleč zadaj.
In sram me je ,da smo tako v zaostanku----in se ve zakaj

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
No, glede tega, kje so te države (Avstrija, Belgija...) se bi bilo pametno zgledovat po njih... Vse delajo privatniki, imajo večje dohodke, lažje zaposlijo delavce in jim dajo normalne ali večje plače, lažje ti delavci najamejo privatnike etc.

Pozabljaš, da smo mi balkanci.
Delali bodo že, delavci - stranke bodo pošteno in po evropskih cenah plačale privatnikom, le-ti pa delavcem kako mizerijo. Ker bodo zaradi slabe plače naredili slabo, boš imel doma samo pacarijo za drag denar.
Pri nas smo novo bajto dali pokitati in preštrihati privatniku. Pripeljaj je tri pijančke, ki so se pasli tri mesece, naredili za en jebeštrga, piksne pira in odpadki od kita povsod. Zaščitili smo mansardo s polivinilom, da ne bi bil svež estrih usran od kita in jupola, so se modeli spravili rihtat pritličje, kjer še ni bilo zaščiteno. Na vprašanje, zakaj niso začeli zgoraj, so odgovorili, da je bilo prevroče.
bonk.gif

Zaščitili niso nič naredili so za en jebeštrga, po bajti in okoli so pustili samo svinjarijo, zajebavali so že tako težkega soseda, da je potem meni utrujal... Steral se jim v pm in naredil tako kontrapropagando, da tisti malar d.o.o. ne obstaja več. To samo kot primer poslovne prakse telh "majstrov" pri nas. Za malarijo ni potrebno, da si možganski kirurg, čeprav svoje storitve tako računajo.
Mislim, da se morajo majstri prej navadit delat in imeti odnos do dela in strank po evropskih standardih, šele potem obrtna zbornica lahko začne lobirat za takle zakon. Do takrat naj se za delo borijo na trgu, kot vsak drug, ki opravlja storitve - ni treba, da jim država daje potuho.
Pri meni se ne bo pasel noben privatnik za preprosta dela, dokler nekaj lahko naredim za desetino cene sam. Pa tudi če s policijo pridejo.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik suzica pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:

V rangu teh držav smo samo po primerjavi plačevanja oderuških davkov--------glede ostalega smo pa daleč daleč zadaj.
In sram me je ,da smo tako v zaostanku----in se ve zakaj

Ja, itak.

Se posebej Madzarska in Slovaska imata oderuske davke, kajne?
smile-1.gif
16 in 19% press :D

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.132
6.300
113
blizu močvirne prestolnice
Veš kje nastane problemček? V tem da južni pride v Slovenijo in je ža zidar, pa čeprav prvič vidi kelo ali fangl, ali pri malarjih špohtl. In potem delajo , mislijo da so velike dase. Res da ima tudi kar nekaj naših mojstrov te iz dol in potem se čudijo kam vse skupaj gre.

pipo

Majstr
19. mar 2008
960
477
63
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:

potem itak lahko ukinejo vse bau-bau trgovine

torej naj zaradi nekega zakona, namesto da bi v soboto po zajtrku skočil v bau in nabavo hobuk bele barve in valcn ter do kosila

prepenzlal sobo, raje kličem privatnika in se delam nesposobnega ? japajade, zakon gor ali dol
smile-1.gif

tisti kateri ne zna ali je pa len, itak pokliče privatnika. Ne moreš zdaj vseh ostalih, ko še imajo voljo kaj naredit spravit v situacijo, da

se bodo skrivali. In večini paše po mozganju v firmi, malo penzl ali pa žago v roke primit, pa relaksirat.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Mene je samo zanimalo, alli je to res tako urejeno v Avstriji, in kot vidim še v nekaj drugih državah... V katerih, roko na srce, državljani živijo hudo dobro v primerjavi s Slovenijo.
Res pa je, da so oni v kapitalizmu in demokraciji že od WW2 naprej, mi pač ne.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Kaj je bilo prej, kura ali jajce?
Ko bodo začeli vsi delati po pravilih, ne na črno, bo tudi požrešna država dobila več, posledično nam bo tudi boljše. Samo to ne bo dva dni po tem, ko bo sprejet tak zakon.
Vse zahteva svoj čas. Pa tudi, včasih je boljše imeti malo slabši red, važno pa je, da je red. Prav tu bi se mi lahko odlepili od Balkana!

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.904
115
63
štajerska
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
...glede tega, o čemer se toliko govori v Sloveniji (sosedska pomoč ipd.)?
Nekje sem prebral, da si v Avstriji ne smeš sam prepleskati stanovanja, ampak mora to naredit obrtnik. Lokalci si zato zatemnijo okne z roletami in podobnim, ko sami takšne stvari delajo. Da jih slučajno ne bi sosed prijavil...
Ne vem, koliko je to res, mislim pa, da je resnica tu nekje... Da si ne smeš kar tako sam določenih stvari delat oz. urejat (pleskanje, fasada ipd.), ampak moraš poklicat privatnika...

seveda, pa še kaj. zakaj pa imajo potem trgovine tipa bau... , kjer lahko kupiš vse kar potrebuješ za take zadeve ?
priden.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.710
2.424
113
Pomurje
Zidati sami ne smejo. Lahko samo gradbenik.
Gradbeno dovoljenje moraš dobiti v enem dnevu.
Popolnega načrta ne rabiš, rabiš samo izračun statike in lahko zidaš.

Mi(podjetje) smo lani delali nadstrešnico 650m2, čakali na grad. 6 mesecev in imeli 3 fascikle papirjev, vse skupaj nas je stalo cca 10k €.

V A je tak načrt 2k€ in prispevkov 1k€ za občino. Župan ti osebno prinese gradbeno dovoljenje in ti zaželi veliko uspeha pri poslovanju.

Je razlika, ne?

Mejo imam 500metrov vstran in vedno bolj opažam, da bi podjetje morali seliti tja. Pogovarjamo se že o tem.

Redno tudi razmišljam, da tam kupim komunalno urejeno parcelo za 10€/m2. Na naši strani je 35€/m2 brez vseh priključkov.